Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Τιτανικός: Μνημεία αφιερωμένα στο άτυχο υπερωκεάνιο - Μέρος 3ο

Titanica, Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία
 
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο διάσημη θαλάσσια καταστροφή όλων των εποχών τιμάται με πλάκες και μνημεία σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής του άτυχου πλοίου.
 
 
 
Τον Μάρτιο του 1909, η κατασκευή του RMS Titanic ξεκίνησε σε ένα κολοσσιαίο ναυπηγείο στο Μπέλφαστ στη σημερινή Βόρεια Ιρλανδία. Το Μπέλφαστ ήταν το ναυπηγικό επίκεντρο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και η White Star Line είχε αναθέσει στο ναυπηγείο Harland & Wolff να κατασκευάσει το δεύτερο από τα τρία υπερωκεάνια της, τα οποία θα απασχολούσαν τους ναυπηγούς της πόλης με πλήρη απασχόληση για δύο χρόνια.

Το βράδυ της 2ας Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός απέπλευσε από το Μπέλφαστ και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι του Σαουθάμπτον, στη νότια ακτή της Αγγλίας, όπου επιβιβάστηκαν οι επιβάτες για το παρθενικό ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912. Μετά από στάσεις στο Σερμπούρ της Γαλλίας και το Κουίνσταουν (τώρα Cobh) της Ιρλανδίας, το πλοίο απέπλευσε για τη Νέα Υόρκη με 2240 επιβάτες και πλήρωμα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο στις ακτές του Καναδά και βυθίστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες, με μόνο 705 ψυχές να επιζούν.

Σε πολλούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, υπάρχουν μνημεία προς τιμή του Τιτανικού. Αυτά που ακολουθούν, βρίσκονται στη διαδρομή του διαβόητου υπερωκεάνιου.
 
Titanic Memorial Garden - Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία
Ο μεγαλύτερος χώρος που τιμά την καταστροφή είναι ο Titanic Memorial Garden στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι γεμάτος χλωρίδα, πολλά αγάλματα και πλάκες προς τιμή ατόμων και εργατών που ενεπλάκησαν.
Αξιοσημείωτα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μνημείο Ανδρών του Μπέλφαστ, αφιερωμένο στους ντόπιους που ήταν πάνω στο πλοίο, και το Άγαλμα του Έντουαρντ Τζέιμς Χάρλαντ, προς τιμή ενός από τους συνιδρυτές του ναυπηγείου Harland & Wolff (ο Χάρλαντ ήταν επίσης ηγετική φυσιογνωμία στη βιομηχανία του Μπέλφαστ του 19ου αιώνα και την πολιτική). Στους κήπους μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Lord Pirrie Memorial Plinth, το οποίο τιμά τον William Pirrie, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ναυπηγείου Harland & Wolff και βασικό παράγοντα στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του Τιτανικού και του αδελφού του πλοίου, Olympic. 

SS Nomadic - Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία
Αυτό το πλοίο χρησιμοποιήθηκε από την White Star Line για να μεταφερθούν επιβάτες και αποσκευές μεταξύ των αποβάθρων και μεγαλύτερων πλοίων. Το Nomadic είχε έδρα στη Γαλλία και, το βράδυ της 10ης Απριλίου, μετέφερε ανθρώπους στον Τιτανικό από το λιμάνι στο Σερμπούρ. Εκεί επιβιβάστηκαν ο εκατομμυριούχος Benjamin Guggenheim, ο οποίος βυθίστηκε με το πλοίο, και η Αμερικανίδα κοσμική Margaret "Molly" Brown, που επέζησε.
Το πλοίο πέρασε χρόνια ως πλωτό εστιατόριο στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι μέχρι που, το 2006, αγοράστηκε από το Department of Social Development στην Βόρεια Ιρλανδία. Το Nomadic αποκαταστάθηκε στο Μπέλφαστ από το ναυπηγείο Harland & Wolff και, την 1η Ιουνίου 2013, άνοιξε ξανά για το κοινό.

Titanica - Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία (φωτογραφία στην αρχή του θέματος)
Το μπρούτζινο γλυπτό σε φυσικό μέγεθος του Ιρλανδού καλλιτέχνη Rowan Gillespie ζυγίζει 750 κιλά. Βρίσκεται μπροστά από το κτίριο Titanic Belfast και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 27 Μαρτίου του 2012, σε ένα μέρος του ναυπηγείου Harland & Wolff που δεν χρησιμοποιούταν. Το γλυπτό είναι μια γυναικεία φιγούρα που καταδύεται, θυμίζει ακρόπρωρο και αντιπροσωπεύει "την ελπίδα και την θετικότητα".

Titanic Hotel - Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία
Το βικτοριανό κτήριο, με κόκκινο ψαμμίτη, είναι εκεί που τα Harland & Wolff πραγματοποίησαν τις εργασίες σχεδιασμού του περίφημου πλοίου. Σήμερα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Συνοικία του Τιτανικού στην Queens Road και είναι γεμάτο από μοντέλα, σχέδια και αφίσες του Τιτανικού. Το τριώροφο κτίριο χτίστηκε γύρω στο 1900 και μεγάλο μέρος του εσωτερικού του έχει αποκατασταθεί στην αρχική του αίγλη.

The Grapes Pub - Σαουθάμπτον, Αγγλία
Αυτή η παμπ στο Σαουθάμπτον ήταν η πιο κοντινή παμπ εκεί όπου ήταν ελλιμενισμένος ο Τιτανικός και πολλά μέλη του πληρώματος ήπιαν εκεί το τελευταίο τους ποτό πριν αποπλεύσει το πλοίο. Η παμπ υπερηφανεύεται για τη σύνδεσή της με τον Τιτανικό και είναι γεμάτη εικόνες και αναμνηστικά.

The Titanic Memorial Stone - Σαουθάμπτον, Αγγλία
Το 1993, στην 81η επέτειο από τη βύθιση του υπερωκεανίου, αποκαλύφθηκε μια κατάλληλα τοποθετημένη πλάκα στο Dock Gate 4, ακριβώς εκεί που το πλήρωμα και οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό. Η ορειχάλκινη πλάκα γράφει, "Στη μνήμη των επιβατών και του πληρώματος του R.M.S Titanic που απέπλευσε από το κοντινό Berth 43 στο παρθενικό της ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912 και βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912 με απώλεια περισσότερων από 1500 ζωών". Σημείωση ότι το πλοίο απέπλευσε από το Berth 44.

Titanic Musicians' Memorial - Σαουθάμπτον, Αγγλία
 
 
Από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Τιτανικού είναι το γεγονός ότι η ορχήστρα του συνέχιζε να παίζει καθώς το πλοίο βυθιζόταν, προσπαθώντας να διατηρήσουν ήρεμους τους επιβάτες. Αυτό το λευκό μαρμάρινο μνημείο για τους μουσικούς του Τιτανικού είναι τοποθετημένο στον τοίχο στο πλάι ενός κτιρίου στην Cumberland Place. Τα ονόματα και των οκτώ μελών της ορχήστρας -W. Hartley, C. Krins, R. Bricoux, W. T. Brailey, J. Woodward, J. F. Clarke, J. L. Hulme, και P. C. Taylor- εμφανίζονται σε κύκλο, δίπλα σε μια επιγραφή που αναφέρει "Πέθαναν στις θέσεις τους σαν άνδρες".

La Cité de la Mer - Σερμπούρ, Γαλλία
Αυτό το μουσείο στο Σερμπούρ της Γαλλίας, το πρώτο λιμάνι μετά την αναχώρηση του Τιτανικού από το Σαουθάμπτον, παρουσιάζει εκθέσεις και αντικείμενα σχετικά με την καταστροφή από την πρώην Αίθουσα Αποσκευών. Ο χώρος Art Deco ήταν κάποτε ο υπερατλαντικός τερματικός σταθμός κρουαζιέρας. Καλύπτει ιστορίες της μετανάστευσης καθώς και του ναυαγίου, ζωντανεύοντας το θλιβερό γεγονός με μια παρουσίαση που αναπαράγεται κάθε 30 λεπτά.

Cobh Commemorative Memorial - Κομπ, Δημοκρατία της Ιρλανδίας
Το Κομπ, που πριν την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας ήταν γνωστό ως Κουίνσταουν, ήταν το τελευταίο λιμάνι προτού ο Τιτανικός διασχίσει τον Ατλαντικό. Στις 11 Απριλίου του '12 δε σταμάτησε για πολύ καθώς, χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να παραλάβουν 1385 σάκους αλληλογραφίας και 123 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν τρίτη θέση.
Μια ορειχάλκινη αναμνηστική πλακέτα, που είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους Ιρλανδούς μετανάστες, γράφει, "Τιμούμε το R.M.S. Titanic και το τελευταίο λιμάνι του στο παρθενικό και τελευταίο του ταξίδι, 11 Απριλίου 1912. Σε ιδιαίτερη μνήμη των Ιρλανδών μεταναστών και όλων όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Ah dheis dé go raibh an anmacha". Ο επίλογος, που είναι στα γαελικά, μεταφράζεται ως "Οι ψυχές βρίσκονται στα δεξιά του Θεού".

Titanic Experience - Κομπ, Δημοκρατία της Ιρλανδίας
Αυτό το μουσείο με "βιωματικά εκθέματα" βρίσκεται στα πρώην γραφεία της εταιρείας White Star Line στο μέτωπο του λιμανιού του Κομπ. Στις 11 Απριλίου του '12, εδώ συγκεντρώθηκαν οι επιβάτες πριν επιβιβαστούν σε ένα μικρό πλοίο για τον Τιτανικό. Το μουσείο προσκαλεί το κοινό να ακολουθήσει τα βήματά τους, με μια αναδημιουργία του πώς έμοιαζαν οι καμπίνες τους.

Προβλήτα 54 - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Όποιος επισκεφτεί το Little Island στην Προβλήτα 55 της Νέας Υόρκης, θα βρει ένα ζωντανό αστικό πάρκο. Κάποτε αργά το βράδυ όμως, σχεδόν 30.000 άνθρωποι βγήκαν έξω με τρομερό καιρό, για να δουν τους επιζώντες του ναυαγίου να φτάνουν στις ΗΠΑ. Είχαν διασωθεί από το Carpathia, το οποίο κατέπλευσε στον τερματικό σταθμό Cunard.
Το μόνο που έχει απομείνει από τον μεγάλο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας που είχαν δει οι επιζώντες του Τιτανικού είναι η αψίδα από χάλυβα.

Titanic Memorial Lighthouse - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
 

Ο ύψους περίπου 60 ποδιών φάρος στο μνημείο του Τιτανικού άνοιξε ένα χρόνο μετά την καταστροφή, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου του '13. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι παρευρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων φίλων και οικογενειών όσων χάθηκαν στην καταστροφή.

Women’s Titanic Memorial - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
 

Το ύψους 13 ποδιών γλυπτό ενός άνδρα με ανοιχτά χέρια, λαξευμένο από ένα μπλοκ γρανίτη, δεν βρίσκεται ακριβώς στη διαδρομή του Τιτανικού, αλλά είναι πολύ κοντά. Σχεδιάστηκε από την Αμερικανίδα γλύπτρια Gertrude Vanderbilt Whitney και αποκαλύφθηκε στις 26 Μαΐου του '31, σε ένα μεγάλο κοινό, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Χούβερ και η Πρώτη Κυρία.
Το γλυπτό, "Erected by the Women of America", αναπαριστά τους γενναίους άνδρες που έχασαν τη ζωή τους δίνοντας χώρο στις σωσίβιες λέμβους σε γυναίκες και παιδιά. Η πλάκα στο πίσω μέρος του γράφει, "Στους νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, αδαείς και μορφωμένους, όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους ευγενικά για να σωθούν γυναίκες και παιδιά".

Τα νεκροταφεία του Χάλιφαξ - Χάλιφαξ, Νέα Σκωτία, Καναδάς
Ο τελευταίος σταθμός είναι σκοτεινός και είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης πολλών επιβατών του Τιτανικού, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν στη θάλασσα. Αν και πολλοί χάθηκαν στον ωκεανό, περισσότερα από 300 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ατμόπλοια Mackay-Bennett, Minia, Montmagny και Algerine, τα οποία προσλήφθηκαν από τη White Star Line τις εβδομάδες μετά την καταστροφή.
Από αυτούς, οι 150 ενταφιάστηκαν στο Χάλιφαξ του Καναδά. Το νεκροταφείο Fairview Lawn φιλοξενεί τους τάφους 121 ψυχών που χάθηκαν. Οι τάφοι άλλων 19 θυμάτων βρίσκονται στο Καθολικό Νεκροταφείο Mount Olivet. Τέλος, ένα μικρό τμήμα γης με 10 επιτύμβιες στήλες υπάρχει στο νεκροταφείο Baron de Hirsch.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου