Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Coral Castle: Ένα μνημείο στην Φλόριντα, βάρους πολλών τόνων, που φτιάχτηκε από έναν άντρα


Η κατασκευή του Coral Castle παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φλόριντα μιας και κανείς δεν ξέρει πώς ο Edward Leedskalnin κατάφερε να σκαλίσει και να στοιβάξει μόνος του χιλιάδες τόνους από πετρώδη κοράλλια.
 
 
 
Ο θρύλος λέει ότι, το 1923, ο Ed Leedskalnin ξεκίνησε την κατασκευή του Coral Castle μόνος του. Πολλοί βρίσκουν απίστευτο ότι αυτός ο άνδρας, που ζύγιζε μόλις 46 κιλά και είχε ύψος 152 εκατοστών, μπόρεσε να κινήσει, να σμιλεύσει και να χειριστεί περισσότερους από 1.100 τόνους πετρώδες κοραλλιού.

Το συγκεκριμένο κοράλλι διαθέτει αιχμηρές άκρες και δεν κάνει για κύριο δομικό υλικό. Ωστόσο, ο Leedskalnin χρησιμοποίησε χιλιάδες τόνοι από αυτό για την κατασκευή του κάστρου.

Πώς ακριβώς όμως το κατάφερε;
 
 
Ο Leedskalnin ισχυρίστηκε ότι απλώς τελειοποίησε τις δεξιότητες των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες. Κάποιοι όμως, πιστεύουν ότι εμπλέκεται η "μαύρη μαγεία".

Μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προσπαθούν να βρουν τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Coral Castle.

Μια σύντομη ιστορία του Coral Castle
 

Στις αρχές του 1900, ο 26χρονος Λετονός Edward Leedskalnin επρόκειτο να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής του, την Agnes Skuvst (κάποιες πηγές λένε ότι λεγόταν Hermīne Lūsis), και να την πάρει μαζί του στην Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, η κοπέλα ήταν μόλις 16 ετών την εποχή του αρραβώνα τους και , μια ημέρα πριν από τον γάμο, τον διέκοψε, αναγκάζοντας τον Leedskalnin να μετακομίσει μόνος του στις ΗΠΑ.

Γι' αυτήν την εξέλιξη, δίνονται διάφορες πιθανές εξηγήσεις. Ίσως ο Leedskalnin να ήταν πολύ φτωχός ή αμόρφωτος, ή ίσως ήταν πολύ περίεργος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του κατασκευάζοντας το υπαίθριο συγκρότημα της αγάπης του στη Φλόριντα, επιπλωμένο με τραπεζάκια, καρέκλες και κρεβάτια, με την ελπίδα ότι η πρώην αρραβωνιαστικιά του θα το ερωτευόταν -και τον ίδιο μαζί.
 

Ο Edward Leedskalnin στο Coral Castle

Το 1923, ο Leedskalnin άρχισε να κατασκευάζει  το Coral Castle, που, εκείνη την εποχή, ονομαζόταν Rock Gate Park, σε ένα κομμάτι γης που είχε αγοράσει στην Φλόριντα Σίτι. Χωρίς σύγχρονα κατασκευαστικά εργαλεία ή ανέσεις και εξοπλισμένος μόνο με εργαλεία χειρός και με ελάχιστη εκπαίδευση -μόλις μέχρι την τέταρτη-, με κάποιο τρόπο, ο Leedskalnin κατάφερε να κατασκευάσει ένα κτήριο με κοράλλια βάρους άνω των 1.000 τόνων.
 
Το λατομείο πέτρας του δημιουργού, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία σε αυτή την περιοχή της νοτιοανατολικής Φλόριντα

Αν και το υλικό ονομαζόταν "πετρώδες κοράλλι", στην πραγματικότητα, ο Leedskalnin χρησιμοποιούσε ωολιθικό ασβεστόλιθο, ο οποίος είναι άφθονος σε όλη τη νοτιοανατολική Φλόριντα και πιθανώς γι' αυτό το διάλεξε για την κατασκευή του και να αποδείξει έτσι στην χαμένη του αγάπη ότι, παρά το επίπεδο φτώχειας του και την έλλειψη εκπαίδευσης, μπορούσε να φτιάξει κάτι μόνος του.

Και σίγουρα, τα κατάφερε!

Η μπερδεμένη κατασκευή πίσω από το τεράστιο κάστρο
 

Ο Edward Leedskalnin δούλευε όταν κανείς δεν μπορούσε να τον παρακολουθήσει, πάντα νύχτα και υπό το φως μόνο ενός φαναριού, καθιστώντας αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ολοκλήρωσε το έργο του.

Ωστόσο, ένα βράδυ, δύο έφηβοι έτυχε να παρακολουθήσουν την κατασκευή και αργότερα είπαν στην αστυνομία ότι οι βράχοι αιωρούνταν στον αέρα "σαν μπαλόνια υδρογόνου". Ο Leedskalnin ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποίησε κονίαμα, αλλά το φως δεν περνάει από τις ενώσεις των πετρών.
 

Ο Leedskalnin καταγόταν από οικογένεια Λετονών λιθοδόμων και ενσωμάτωσε πολλά μασονικά σύμβολα σε όλο το κάστρο. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αποκρυφιστικές μασονικές πρακτικές είναι η μόνη εξήγηση για τη δημιουργία του κάστρου, ενώ, κάποιοι γείτονες είπαν ότι τον άκουσαν να επαναλαμβάνει ξόρκια πάνω από τις πέτρες.

Έτσι, κάποιοι πίστευαν ότι χρησιμοποίησε μαγεία για να φτιάξει το Coral Castle. Και πράγματι, ποια λογική εξήγηση μπορεί να δοθεί για μια πύλη βάρους εννέα τόνων που μπορεί να κινηθεί με ένα απλό άγγιγμα; Ή, όταν αυτή η τεράστια πύλη έσπασε στα σύγχρονα χρόνια, γιατί χρειάστηκαν αρκετοί άνδρες και ένας γερανός για να τη φτιάξουν;
 
Η βάρους 9 τόνων πύλη
 
Σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, ο Leedskalnin χρησιμοποίησε μόνο ένα εργαλείο που έφτιαξε ο ίδιος, το οποίο ονόμασε "βάση αιώνιας κίνησης" (perpetual motion holder). Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μηχανές αέναης κίνησης "δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν".

Το 1936, ο Leedskalnin ξεκίνησε μια τριετή διαδικασία μετακίνησης του κάστρου 10 μίλια βόρεια από την αρχική τοποθεσία του στο μέρος που βρίσκεται σήμερα (28655 South Dixie Highway) στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην απομακρυσμένη περιοχή του Homestead.
 


Συνολικά, πέρασε 28 χρόνια κατασκευάζοντας και μεταφέροντας το κάστρο, το οποίο ολοκλήρωσε το 1951. Πέθανε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και το μυστικό για το πώς κατασκευάστηκε το Coral Castle πέθανε μαζί του.

Το Coral Castle σήμερα
 
Ο πύργος-σπίτι του Leedskalnin - πηγή
 
Όσο ζούσε ο Leedskalnin, χρέωνε τους επισκέπτες για να περιηγηθούν στο πάρκο του 10 ή 25 σεντς. Ωστόσο, ήταν γνωστό ότι ήταν φιλάνθρωπος και πολύ περήφανος για το έργο του. Αν κάποιος εμφανιζόταν χωρίς χρήματα, πιθανότατα, τον ξεναγούσε δωρεάν.

Αν και μετά το θάνατό του οι τιμές έχουν αυξηθεί, οι περίεργοι θεατές μπορούν ακόμα να επισκεφθούν το Coral Castle.
 
 Το Ηλιακό Ρολόι

Μερικά κρεβάτια
 
Και πραγματικά, αξίζει το ταξίδι. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα τηλεσκόπιο Polaris, κουνιστές καρέκλες, έναν διώροφο πύργο -στην πραγματικότητα, το σπίτι του Leedskalnin-, ένα ακριβές ηλιακό ρολόι, έναν οβελίσκο, ένα πηγάδι και ένα σιντριβάνι. Όλα αυτά, και διάφορα άλλα έπιπλα, είναι όλα κατασκευασμένα από πέτρα.
 


Το εσωτερικό του πύργου-σπίτι
 
Το Coral Castle (εδώ η επίσημη ιστοσελίδα του) έχει εδραιωθεί στην ποπ κουλτούρα χάρη στις άπειρες εμφανίσεις του σε βιβλία, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι καταχωρισμένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων και το "Sweet Sixteen" του Billy Idol το απαθανάτισε σε τραγούδι. Συμμετείχε επίσης στο επεισόδιο "Mysterious Structures" της σειράς Ancient Aliens του History Channel.
 
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου