Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ένα μουσείο στην Ισπανία που προσφέρει την παγκόσμια ιστορία σε μικρογραφία

 
Το L'Iber Museo de Los Soldaditos de Plomo (Μουσείο ων Μολυβένιων Στρατιωών), στην Βαλένθια της Ισπανίας, προσφέρει στον επισκέπτη του μια άποψη μεγάλων μαχών, αλλά και της καθημερινής ζωής, μέσω μινιατούρων.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη συλλογή στρατιωτών στον κόσμο -με μερικούς δεινόσαυρους, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, αλλά και τους Beatles σε πολλές διαφορετικές μορφές.

Είτε κάποιος ενδιαφέρεται για τους πολέμους στο πέρασμα των αιώνων, είτε απλά θέλει να δει κάτι μοναδικό, μια επίσκεψη στο μουσείο αξίζει.Το ίδιο το κτίριο και τα δωμάτιά του είναι σχεδόν εξίσου εντυπωσιακά με τη συλλογή, καθώς στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο παλάτι μεσογειακού γοτθικού στιλ. Στο εσωτερικό, εκτίθενται περισσότερα από 95.000 κομμάτια, μερικά σε εξαιρετικά λεπτομερή διοράματα.
 

Είναι γεμάτο με μοντέλα ανδρών και γυναικών που μάχονται από τους προϊστορικούς χρόνους (πολέμησε ποτέ ο άνθρωπος με τους δεινόσαυρους;) μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -ο Ισπανικός Εμφύλιος φαίνεται να έχει αγνοηθεί.
 
 
Το πρώτο διόραμα απεικονίζει μεσαιωνικούς έφιππους ιππότες που τρέχουν μπροστά από μια εξέδρα. Κάτω από αυτό, σε ένα χαμηλότερο ράφι, υπάρχει μια συλλογή με ροκ σταρ του 20ου αιώνα -από τους Small Faces μέχρι τον Prince, και τον Peter Gabriel, αν και αυτή η μινιατούρα έσπασε και ο Gabriel έπεσε ενώ έπαιζε πιάνο.
 

Ο θάνατος του Σενέκα
 
Σε άλλες αίθουσες υπάρχουν σκηνές δρόμου από την Ινδία και την Κίνα, και αναρίθμητοι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι. Σε μια σκηνή, μπορεί κανείς να δει γυμνές γυναίκες με τραγοπόδαρπους άντρες. Σε άλλο σημείο βρίσκεται ο Αστερίξ και οι Γαλάτες του, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από καουμπόηδες.
 


Ίσως, η πιο μεγαλειώδης έκθεση είναι η Μάχη της Αλμάνσα -που έλαβε χώρα στην Ισπανία το 1707- και πρόκειται για ένα επικό διόραμα (φωτογραφίες πάνω).
 
 Αζτέκοι

Χετταίοι
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου