Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ένας ιερός τόπος στην Πορτογαλία όπου οι προσκυνητές ανεβαίνουν μια σειρά από τιμωρητικές σκάλες

 
Το Bom Jesus do Monte στην Μπράγκα της Πορτογαλίας είναι μια τοποθεσία του 18ου αιώνα όπου οι προσκυνητές ανεβαίνουν μια σειρά από τιμωρητικές σκάλες και επιστρέφουν μέσω τελεφερίκ.
 
 
 
Οι ρίζες του θρησκευτικού χώρου στο Bom Jesus do Monte (μεταφράζεται ως "ο Καλός Ιησούς του Βουνού") χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, όταν η παράδοση του προσκυνήματος (ειδικά σε οποιοδήποτε μέρος που βρίσκεται σε μεγάλο ύψος) άνθισε ως ένας τρόπος για τους πιστούς να επιδείξουν την πίστη τους, συχνά με εξαιρετικά σωματικούς τρόπους.
 
 


Το Bom Jesus είναι ένα σύνθετο σύνολο αρχιτεκτονικών ρυθμών, κάτι που δείχνει ότι για την ολοκλήρωσή του πέρασε σχεδόν ένας αιώνας. Κάθε χαρακτηριστικό του μέρους έχει τον δικό του συμβολισμό, ανεξάρτητο από των άλλων, καθιστώντας το ολόκληρο γεμάτο με οπτικά συναρπαστικές και παράξενες λεπτομέρειες. Οι σκάλες είναι σε στυλ μπαρόκ, με σκαλοπάτια από γρανίτη και λευκή πρόσοψη και οι πηγές (φωτογραφία πάνω) που βρίσκονται στα πλατύσκαλά τους είναι αφιερωμένες σε μία από τις πέντε αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, όραση, ήχος).
 



 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι οκταγωνικοί άμβωνες (φωτογραφίες πάνω) που καταλήγουν οι σκάλες, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν διοράματα, σε φυσικό μέγεθος, από την ημέρα που οδήγησε στην Σταύρωση του Χριστού. Για τους Καθολικούς είναι γνωστό ως "Σταθμοί του Σταυρού", αλλά για τους αμύητους, ο φρικιαστικός ρεαλισμός που παρουσιάζουν οι σκηνές προσδίδει στο Bom Jesus μια ανησυχητική όψη.
 



Αφού οι πιστοί ανέβουν και τα 577 σκαλοπάτια -με τα πόδια ή στα γόνατα, κάτι που προτιμούν οι συντηρητικοί- οι Σταθμοί του Σταυρού κορυφώνονται μέσα στην εκκλησία του ιερού (φωτογραφίες πάνω) που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Σχεδιασμένη από τον τοπικό αρχιτέκτονα André Soares και χτισμένη από τον Carlos Amarante, η εκκλησία προοριζόταν να αντικαταστήσει μερικά μικρά παρεκκλήσια που, όπως φαίνεται από αρχεία, καταλάμβαναν το βουνό από τον 14ο αιώνα και μετά. Μέσα, ο Ιησούς φτάνει στο πεπρωμένο του πάνω στον Σταυρό, πλαισιωμένος από τη Μαρία και τους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου. Αν κανείς κοιτάξει προς τα δοκάρια της στέγης υπάρχει μια λιγότερο ζοφερή θέα, συμπεριλαμβανομένου ενός κομψά ζωγραφισμένου κεντρικού θόλου που περιβάλλεται από βιτρό.
 



 
Οι γύρω χώροι του ιερού μέρους δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε περιποιημένους κήπους απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα προς την κοντινή πόλη της Μπράγκα.
 

 
Η κατάβαση από το Bom Jesus γίνεται μέσω τελεφερίκ -μια διαδρομή που διαρκεί μόλις 3 λεπτά-, το οποίο κατασκευάστηκε το 1882 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από νερό, καθιστώντας το εντελώς ενεργειακά ουδέτερο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου