Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se8, Vol 358


 
 
Οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι των 280 ετών 
 

Στα δυτικά του νομού Γρεβενών, στους πρόποδες του Όρλιακα, υπάρχει μία μικρή ήρεμη κοιλάδα, η Κανάβη, που καταλήγει στην πιο εντυπωσιακή εικόνα ολόκληρης της Μακεδονίας.
Το μικρό σε μήκος, αλλά άκρως εντυπωσιακό φαράγγι με το πέτρινο δίτοξο γεφύρι στην είσοδό του είναι αρκετά σπάνιο και ίσως ο συνδυασμός των δύο να μην απαντάται πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα αυτή ολοκληρώνεται τέλεια με τα καταπράσινα νερά του ποταμού Βενέτικου, παραποτάμου του Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού στην Ελλάδα με 297 χιλιόμετρα μήκος, και σίγουρα αποτελεί μια μοναδικότητα που σε αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η ήρεμη ροή του ποταμού που διασχίζει την ευχάριστη αγκάλη της κοιλάδας, σταματά απότομα στο "στόμα" των συμπληγάδων βράχων του φαραγγιού της Πορτίτσας, ύψους 200 μέτρων και όπως είναι φυσικό αγριεύει απότομα, χαρίζοντας στην ορεινή γη την πραγματικότητα που της αρμόζει.
Τα νερά στο εντυπωσιακό βαθύ φαράγγι της Πορτίτσας κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και το συνολικό μήκος του φαραγγιού δεν ξεπερνά τα πεντακόσια μέτρα. Αποτελεί δε, πόλο έλξης για πολλά είδη ορνιθοπανίδας, καθώς στα κάθετα βράχια του βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη της. Όμως περί τα μέσα του φαραγγιού, εκεί που οι δύο πανύψηλοι βράχοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τα πράγματα δυσκολεύουν, μιας και το νερό του ποταμού γίνεται ορμητικότερο...  Το φυσικό δε, εμπόδιο από τις τεράστιες πέτρες που έχουν πέσει από το Κελί της Καλόγριας (ένα σπήλαιο, μέρος του οποίου κάποια στιγμή κατέρρευσε και ανέβασε τη στάθμη της κοίτης του ποταμού), δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ακόμα και εάν πρόκειται για εποχές που η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή, όπως στις αρχές του Φθινοπώρου.
Η έξοδος του φαραγγιού ονομάζεται Καρούτες.
Μπροστά από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού, στέκεται αγέρωχο το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, το οποίο χτίστηκε ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο χωριό Σπήλαιο και το Τρίκωμο. Η χρονολογία κατασκευής του υπολογίζεται στα 1743 και χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μέτρα και του μικρού τα 5, ενώ το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μέτρα και το ύψος του στα 7,80.
Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μα και ομορφότερα γεφύρια της Μακεδονίας,  και αν αναλογιστεί κανείς τα 280 χρόνια ζωής του αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής του, (ταυτόχρονη γεφύρωση και από τις δύο πλευρές έως ότου τοποθετηθεί ο θολίτης ή αλλιώς κλειδί, η τελευταία δηλαδή κεντρική πλάκα που σημαίνει την ολοκλήρωση του), τότε μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί διαβαίνοντας στη "ραχοκοκκαλιά" του...
Από το χωριό όπως είναι φυσικό ξεκινάει το λίθινο μονοπάτι μήκους περίπου 2 χλμ. που φτάνει ως το γεφύρι, όμως μπορεί εναλλακτικά κανείς να κάνει τη διαδρομή απλά και μόνο με το αυτοκίνητο του, μέσω ενός χωμάτινου αρχικά δρόμου που ξεκινά στα δυτικά του χωριού, ενώ η συνέχεια της πορείας είναι ασφαλτοστρωμένη. Όποια όμως διαδρομή και να διαλέξει, η ομορφιά της φύσης θα ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια του λίγα μόνο λεπτά μετά την εκκίνηση...
 
 
Η γαλάζια πολιτεία των νεκρών. Οι εκπληκτικές Κατακόμβες της Κορινθίας
 

Μια πολιτεία νεκρών που θα ήθελε να εξερευνήσει ακόμα και ο μυθικός Indiana Jones που όμως παραμένει εντελώς άγνωστη αλλά δυστυχώς και εγκαταλελειμμένη.
Το Ρωμαϊκό νεκροταφείο Κεγχρεών όπως είναι η επιστημονική του ονομασία πραγματικά αφήνει άναυδους τους ελάχιστους επισκέπτες που γνωρίζουν την ύπαρξη του τόσο με τις μυσταγωγικές κατακόμβες που υπάρχουν διάσπαρτες στο λόφο δίπλα στην θάλασσα όσο και με το πανέμορφο ρωμαϊκό ψηφιδωτό που κοσμεί τα Ρωμαϊκά Λουτρά που βρίσκονται πλησίον.
Το συγκεκριμένο νεκροταφείο εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες του 1962, που διενεργήθηκαν στις Κεγχρεές από τον καθηγητή αρχαιολογίας Robert L. Scranton, του πανεπιστημίου του Chicago, υπό την επίβλεψη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Από τότε είχε κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, χωρίς όμως να διερευνηθεί πιο διεξοδικά και να διαφυλαχτεί, με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των αρχαιοκάπηλων.
Οι θαλαμωτοί τύμβοι είναι πραγματικά επιβλητικοί και αποπνέουν έναν έντονο μυστικισμό 


Περπατώντας στο μονοπάτι του Οδοντωτού και στην πανέμορφη Ζαχλωρού 
 

Η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Αχαΐας χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού - Καλαβρύτων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 623 μέτρων και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από περαστικούς, οι οποίοι ήρθαν κυνηγημένοι από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο, δίνοντάς της ένα όνομα που στα Σλαβικά σημαίνει "πίσω από τα βουνά" (Ζάγκλορο) και οι κάτοικοι της ασχολούνταν κυρίως με τη κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Η τουριστική της ανάπτυξη της συνδέεται άμεσα με το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό, μα και στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο ξεκινάει 3 χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχλωρούς, και έπειτα από μια πραγματικά υπέροχη διαδρομή παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, εκβάλλει στο Διακοφτό.
Στο παρελθόν, η μόνη επικοινωνία των κατοίκων της, γίνονταν μέσο του Οδοντωτού. Άλλωστε αυτή ήταν και είναι η μοναδική στάση του σε ολόκληρη τη διαδρομή. Το τοπίο του φαραγγιού και τα νερά του Βουραϊκού, δημιουργούν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Η τοποθεσία δε που ο Οδοντωτός εισχωρεί μέσα στα σκοτεινά επιβλητικά βράχια του φαραγγιού, αλλά και το πέρασμα από τη μεταλλική γέφυρα της Ζαχλωρούς λίγο μετά τη μοναδική του στάση, είναι πραγματικά μαγικές.
Ο μικρός και άκρως "κινηματογραφικός" σταθμός της Ζαχλωρούς και η παλιά μεταλλική γέφυρα του δίπλα από αυτόν, δεν άφησε ασυγκίνητους σκηνοθέτες παλαιών εποχών. Σκηνές από διάσημες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου γυρίστηκαν στην Κάτω Ζαχλωρού, όπως «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η « Γκόλφω» αλλά και η «Αστέρω», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ στις μέρες μας γίνονται αρκετά από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Χαιρέτα μου τον Πλάτανο".
Από τη μια η εικόνα με τα πέτρινα κτήρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, είναι αρκετά ώστε να τοποθετήσουν τη Ζαχλωρού στην καρδιά όλων των επισκεπτών.
Ο επισκέπτης δε, μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού και να επισκεφθεί τον παλιό νερόμυλο, ο οποίος ήταν ιδιοκτησία της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου που σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί.
Ανάμεσα στα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι του Βουραϊκού υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τα τοπικά εδέσματα και την ιδιαίτερη φιλοξενία των κατοίκων της Ζαχλωρούς. Το πρώτο μάλιστα ξενοδοχείο του χωριού λειτούργησε το 1933.
Και για όσους ενδιαφέρονται για διαδρομές στη φύση, από το σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι προς τη Μονή το οποίο χρησιμοποιείτο την εποχή που ο δρόμος προς το Μέγα Σπήλαιο δεν υπήρχε. Η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που περπατούν κατά μήκος των γραμμών του Οδοντωτού, κάτι που συστήνουμε ανεπιφύλακτα, όμως προσοχή στο τρένο.... δείτε τα δρομολόγιά του γιατί κανείς δεν ξέρει που μπορεί να συναντηθούν οι δρόμοι σας...
 
 
Βίλα Μεταξά. Η αμαρτωλή ιστορία του αυθαίρετου πολυτελούς ακινήτου με την ομορφότερη θέα στον κόσμο
 

Στο σφυρί για ακόμα μια φορά βγαίνει η περίφημη Βίλα Μεταξά η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ίσως και να διαθέτει την ομορφότερη θέα στον κόσμο καθώς ατενίζει προς τον μαγευτικό αρχαίο ναό και το απέραντο ελληνικό γαλάζιο.
Η ιστορία της βίλας Μεταξά είναι πολύπλοκη και μπλεγμένη στα δαιδαλώδη πλοκάμια της γραφειοκρατίας με ευθύνη τόσο του προηγούμενου ιδιοκτήτη που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου όσο όμως και της χαρακτηριστικής κωλυσιεργίας του Ελληνικού δημοσίου που δεν έβαλε ένα τέρμα στις πολεοδομικές παραβάσεις που σημειώθηκαν κατά την ανέγερση - επέκταση των πολυτελών εγκαταστάσεων.
 

Προφήτης Ηλίας εν Ολύμπω. Το υψηλότερο ορθόδοξο εξωκκλήσι στον κόσμο βρίσκεται στα 2.803m υψόμετρο 
 

Στην κορυφή του βουνού των θεών στον Όλυμπο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας.
Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ.
Βλέπετε, στην Κορυφή του Ολύμπου ο χειμώνας είναι μακρύς και σκληρός και τα χιόνια συχνά και πολλά.


Λίμνη Κουρνά: Ο υδάτινος παράδεισος στα Χανιά με την απόκοσμη ομορφιά
 



Σε απόσταση 43 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη των Χανίων και μόλις 20 δυτικά του Ρεθύμνου, η λίμνη Κουρνά συναντάται σε ένα άκρως ειδυλλιακό τοπίο, περιβαλλόμενη από ψηλά βουνά και καταπράσινους ελαιώνες. Η αξία της όμως δεν περιορίζεται στην ομορφιά της αλλά αφορά και τη σημασία της ως οικοσυστήματος. Είναι μάλιστα ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 καθώς έχει άφθονο γλυκό νερό όλο τον χρόνο. - στο: newsbeast.gr
 
 
Βλαχοχώρια και Κουπατσοχώρια: Τα κρυμμένα διαμάντια της βόρειας Πίνδου
 

 Κρανιά

 Σαμαρίνα

Ανάμεσα σε δυσκολοδιάβατα φαράγγια και πυκνά δάση, το βουνίσιο τοπίο των Γρεβενών φιλοξενεί καταπληκτικά χωριά, με πιο διάσημη τη Σαμαρίνα. - στο: travel.gr
 
 
Μεταξουργείο: Από τα ανάκτορα και το εργοστάσιο μεταξιού, στο φωταέριο και τους οίκους ανοχής - Η ιστορία από 1832
 


Όλα ξεκίνησαν από μία «ασφαλή» πληροφορία «εκ των έσω» κι όσο αυτή η πληροφορία «ταξίδευε» από στόμα σε στόμα εμπλουτιζόμενη φυσικά από τις… σάλτσες ενός εκάστου, τόσο περισσότερο έπειθε για το αληθές της.
Στο τέλος, όπως αναμενόταν, έσκασε σαν μπαλόνι γκρεμίζοντας επιχειρηματικούς προγραμματισμούς και σηματοδοτώντας το άλλο, το εντελώς διαφορετικό μέλλον ενός οικισμού… Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Μεταξουργείου, στο ξημέρωμα του 1832. Από μία «ασφαλή» πληροφορία ότι εδώ θα χτιστούν τα ανάκτορα. Και τι είναι η περιοχή με το (καθόλου σικ) όνομα Χεζολίθαρο; Ένα απέραντο χωράφι ως εκεί που φτάνει το μάτι, μακριά από τον οικιστικό ιστό της Αθήνας. Όχι πως η πληροφορία είναι παραμύθι. Πράγματι το Χεζολίθαρο έχει πέσει στο τραπέζι από τον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε σαν πρόταση για την ανέγερση των ανακτόρων. Για την ακρίβεια, ο Βαυαρός κάνει λόγο για την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Περισσότερο κλίνει προς τον Κεραμεικό (Μεταξουργείο - Κολωνός - Κεραμικός, όμορα περιβόλια είναι) και όχι μόνον επειδή είναι σταυροδρόμι ζωογόνων ανέμων. Η περιοχή αντιπροσωπεύει την αίγλη τού λαμπρού αρχαιοελληνικού παρελθόντος του τόπου. Βλέπεις, εδώ, στη θέση του Δημόσιου Σήματος ήταν άλλοτε οι τάφοι των επιφανών ανδρών της αρχαιότητος, εδώ εκφώνησε και ο Περικλής τον περίφημο Επιτάφιό του. - στο: iefimerida.gr
 
 
Fleckenstein: Το μεσαιωνικό κάστρο που μοιάζει με πλοίο
 


Το Κάστρο του Fleckenstein είναι ένα φρούριο του 12ου αιώνα στην περιοχή Lembach της Γαλλίας. Πήρε το όνομά του από την οικογένεια Fleckenstein που έζησε στο κάστρο για 600 χρόνια. Καθώς η οικογένεια αύξησε τον πλούτο της, το κάστρο επεκτάθηκε. Η πιο σημαντική ανοικοδόμηση έγινε μεταξύ 1541 και 1570. - στο: mikropragmata.lifo.gr
 
 
Είναι δυνατόν; 15 ιστορικά γεγονότα που προκαλούν ζάλη στον χρόνο: Ζει η χελώνα που γεννήθηκε με τον Τρικούπη και δένδρο που φύτρωσε πριν από 5000 χρόνια
 

Πολλές φορές διαβάζουμε για ιστορικά γεγονότα και μας ξεφεύγει ένα επιφώνημα: «μα είναι δυνατόν;» Και όμως είναι! Ζει ακόμα η χελώνα που γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Χαρίλαο Τρικούπη και το δένδρο που φύτρωσε πριν από 5000 χρόνια, όταν άρχιζε ο Κυκλαδικός Πολιτισμός στο Αιγαίο! Απίστευτο. - στο: ethnos.gr


Κουίζ γενικών γνώσεων
 

Dr Γουάτσον, Παπαδιαμάντης και τα κύτταρα του αίματος που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού των κυττάρων του αίματος συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού; Πόσες ίσες πλευρές έχει ένα σκαληνό τρίγωνο και ποτέ ξεκίνησε ο Α' Π.Π.; Κάντε το κουίζ γενικών γνώσεων και δείτε τι ξέρετε. - στο: mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου