Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Τιτανικός: Ο θρύλος της Jenny, της γάτας του υπερωκεάνιου που λέγεται ότι προέβλεψε τη μοίρα του πλοίου - Μέρος 2ο

Μια γάτα μπροστά από ένα φινιστρίνι πλοίου 
 
Στις 14 Απριλίου του 1912, εκτός από τους 2.240 ανθρώπους που επέβαιναν στο RMS Titanic όταν χτύπησε στο παγόβουνο, υπήρχαν περίπου δώδεκα κατοικίδια.
 
 
 
Τα σκυλιά του πλοίου -μόνο τρία από τα οποία κατέβηκαν από το πλοίο που βυθίστηκε- έχουν γίνει μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση στην τραγική ιστορία, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για την γάτα που επέβαινε στο πλοίο τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως πολλές πτυχές της ιστορίας του Τιτανικού, η ιστορία της γάτας Jenny καλύπτεται από θρύλους.

Η γάτα του Τιτανικού, η οποία επιβιβάστηκε στο πλοίο ενώ αυτό βρισκόταν ακόμη στο Μπέλφαστ, δεν έλαβε την ίδια μεταχείριση με τους σκύλους ως προς την θέση στο υπερωκεάνιο. Η Jenny ήταν μια γάτα πλοίου, που σημαίνει ότι της επιτρεπόταν να κινείται ελεύθερα στα καταστρώματα και βοηθούσε να μένει ο πληθυσμός των αρουραίων υπό έλεγχο. Χωρίς κανέναν να τη μεταφέρει -λαθραία- σε κάποια σωσίβια λέμβο -όπως συνέβη με δύο τυχερά πομεράνιαν και ένα πεκινουά- η ιστορία της Jenny πιθανότατα δεν είχε αίσιο τέλος. Η γάτα δεν εμφανίστηκε ποτέ μετά τη βύθιση του πλοίου στον Ατλαντικό και θεωρήθηκε νεκρή.

Οι φήμες όμως που συνδέονται μαζί της έδωσαν μια πιο φωτεινή τροπή στο ταξίδι της. Η Violet Jessop -επέζησε από τον Τιτανικό και το αδελφό πλοίο τον Βρετανικό, το '12 και το '13, αντίστοιχα, και βρισκόταν στο RMS Olympic, το πρώτο πλοίο της σειράς, όταν εκείνο συγκρούστηκε με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο το 1911- ανέφερε ότι, στις αρχές του Απριλίου, πριν ο Τιτανικός αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, η γάτα γέννησε. Μόλις επιβιβάστηκε στο πλοίο, η Jenny έψαξε να βρει μια φιλόξενη γωνιά για τα νεογέννητά της, όπου τα φρόντιζε ένας Ιρλανδός θερμαστής ονόματι Joseph Mulholland -σε ορισμένες πηγές αναφέρεται και Jim.

Σύμφωνα με μια αφήγηση της ιστορίας της, η γάτα δεν κράτησε τα γατάκια στο υπερωκεάνιο. Όταν ο Τιτανικός έφυγε από το Μπέλφαστ και ελλιμενίστηκε στο Σαουθάμπτον για να προετοιμαστεί για το πρώτο του ταξίδι, λέγεται  ότι ο Mulholland είδε τη γάτα να μεταφέρει τα γατάκια στην ξηρά, ένα προς ένα, και να εγκαταλείπει το πλοίο. Αμέσως, ο θερμαστής το θεώρησε ως κακό οιωνό και κατέβηκε και ο ίδιος από το πλοίο. Λίγες μέρες αργότερα, τόσο τα ένστικτα της Jenny όσο και του Mulholland αποδείχθηκαν καλά.

Με βάση αυτόν τον μύθο, η γάτα του Τιτανικού ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που οι κατασκευαστές και το πλήρωμά της είχαν θεωρήσει αδύνατο. Εκτός από το ότι φύλαξε τα γατάκια της και τον εαυτό της, η Jenny μπορεί να έχει σώσει τη ζωή τουλάχιστον ενός μέλους του πληρώματος.
 
Η ιστορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά όσο η αληθινή μοίρα της Jenny παραμένει μυστήριο, ο θρύλος της γάτας του Τιτανικού θα ζει.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου