Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ποιος ήταν ο παλαιότερα γεννημένος άνθρωπος που φωτογραφήθηκε;


 
Αν είχατε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε τα παλιά οικογενειακά άλμπουμ φωτογραφιών σας, μπορεί να είδατε φωτογραφίες των προγόνων σας. Μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες που έχουν πολλοί είναι από προγόνους που γεννήθηκαν το 1800, κάτι που οδηγεί στο ερώτημα: ποιος ήταν ο παλαιότερα γεννημένος άνθρωπος που φωτογραφήθηκε; Ως προς αυτό, υπάρχουν πολλοί διεκδικητές.
 
 
 
Conrad Heyer (φωτογραφία στην αρχή του θέματος)
Συχνά, ο Conrad Heyer θεωρείται ως ο παλαιότερα γεννημένος άνθρωπος που φωτογραφήθηκε ζωντανός. Ωστόσο, η χρονιά γέννησής του είναι αμφιλεγόμενη. Ο Heyer γεννήθηκε στο χωριό Waldoboro, τότε μέρος της επαρχίας του κόλπου της Μασαχουσέτης. Ως έτος γέννησης αναφέρεται γενικά το 1749, αλλά υπάρχουν έγγραφα πριν από το 1850 που αναφέρουν ότι γεννήθηκε γύρω στο 1753. Ένα από αυτά τα έγγραφα είναι η αίτησή του για σύνταξη λόγω συμμετοχής του στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με χρονολογία 1820 όπου δηλώνει ότι η ηλικία του είναι 67 ετών, κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκε το 1753. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1752.

Mary Munroe Sanderson
 


Η Mary Munroe Sanderson γεννήθηκε το 1748, στο Λέξιγκτον, στην αποικία του κόλπου της Μασαχουσέτης και πέθανε το 1852, σε ηλικία 104 ετών.

Aunty Moser
 


Η πιο πάνω φωτογραφία της Aunty Moser τραβήχτηκε το 1852, όταν ήταν 103 ετών, καθιστώντας την έναν από τους παλαιότερα γεννηθείς που φωτογραφήθηκαν. Αν η αναφερόμενη ηλικία της είναι σωστή, γεννήθηκε το 1749, και ήταν σύγχρονη της Mary Munroe Sanderson (πάνω).

Ezra Green
 


Ο Ezra Green, Jr. γεννήθηκε το 1746 στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο του Χάρβαρντ και έγινε χειρουργός στον στρατό στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Πέθανε το 1847, σε ηλικία 101 ετών.

John Adams
 


Ο Adams γεννήθηκε στο Worcester, τότε μέρος της επαρχίας του Κόλπου της Μασαχουσέτης, το 1744. Πολέμησε στον Ηπειρωτικό Στρατό (Continental Army), τον στρατό των 13 αποικιών -και αργότερα, των ΗΠΑ- κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, και αργότερα έγινε τσαγκάρης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μέχρι και δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, η ακοή του Adams ήταν τέλεια και διάβαζε χωρίς γυαλιά. Με αφορμή τα 100α γενέθλιά του, ο Adams πόζαρε για ένα πορτρέτο δαγκεροτυπίας. Πέθανε το 1849, σε ηλικία 104 ετών.

Baltus Stone
 


Ο Baltus Stone, βετεράνος του στρατού του Τζορτζ Ουάσιγκτον που πολέμησε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, γεννήθηκε το 1747. Πόζαρε για αυτή τη φωτογραφία το 1846, όταν ήταν 103 ετών. Λίγο αργότερα πέθανε.

John Owen
 


Ο John Owen γεννήθηκε το 1735, στο Salisbury, καθιστώντας τον έναν από τους ισχυρότερους διεκδικητές του τίτλου του ατόμου που παλαιότερα γεννηθέντος ανθρώπου που φωτογραφήθηκε. Βετεράνος του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο Owen έζησε μέχρι τα 107.

Caesar
 


Ο Caesar ήταν ένας Αφρικανός σκλάβος που γεννήθηκε το 1737, αν και δεν υπάρχει καμία σύγχρονη καταγραφή του έτους γέννησής του. Η μόνη απόδειξη από τη ζωή του σχετικά με την ηλικία του είναι η απογραφή του 1850, η οποία τον αναφέρει ως 110 ετών.
Λέγεται ότι ο Caesar γεννήθηκε στο κτήμα Bethlehem House στη Βηθλεέμ της Νέας Υόρκης, που ανήκε στον Rensselaer Nicoll. Το 1817, σε ηλικία 80 ετών, του χορηγήθηκε σύνταξη και πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής του με την οικογένεια Nicoll μέχρι το θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου