Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Μια έπαυλη που πλέον είναι μουσείο και βιβλιοθήκη και είναι γεμάτη με παράξενα αντικείμενα από όλο τον κόσμο

 
Το μουσείο και βιβλιοθήκη Ryerss, στο Burholme Park της Φιλαδέλφεια στην Πενσυλβάνια, ήταν έπαυλη αλλά πλέον έχει γίνει κοινοτική βιβλιοθήκη και μουσείο.
 
 
 
Λίγα μουσεία στη Φιλαδέλφεια διαθέτουν μια συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων τόσο περίεργα, τυχαία και φανταστικά όσο το Μουσείο και Βιβλιοθήκη Ryerss. Αυτό δε που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι η είσοδος είναι δωρεάν.
 


Στις μεγάλες αίθουσες του τμήματος του μουσείου σε αυτό το παλιό βικτοριανό σπίτι, υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες αντικείμενα που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Μερικά αξιοσημείωτα κομμάτια περιλαμβάνουν τη μασκότ του μουσείου, τον Snapper -ένας ταριχευμένος αλιγάτορας που κρατάει έναν δίσκο (φωτογραφία πάνω)-, μια γιγάντια ελαιογραφία δύο σκυλιών της οικογένειας Ryerss και τις σκαλισμένες σφαίρες από ελεφαντόδοντο (φωτογραφία κάτω) οι οποίες περιέχουν άλλες σφαίρες στο εσωτερικό τους. Άξιο αναφοράς είναι και το μεγάλο κινέζικο κουκλοθέατρο (φωτογραφία στην αρχή), ένα κουτί με αυγά στρουθοκαμήλου, και αμέτρητα μικρά και περίτεχνα σκαλιστά ειδώλια.
 



 
Η ιστορία του μέρους είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, ο άγαμος 65χρονος κληρονόμος του σπιτιού παντρεύτηκε την οικονόμο του, Mary Ann Reed, με την επιθυμία ότι θα συνέχιζε να επεκτείνει τη συλλογή την οποία τελικά θα δώριζε το στο κοινό. Όταν εκείνος πέθανε λίγους μήνες αργότερα, για το υπόλοιπο της ζωής της, η Mary Ann χρησιμοποίησε την κληρονομιά για να συνεχίσει να συλλέγει διάφορα παράξενα αντικείμενα και τέχνης -και από το εξωτερικό.
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου