Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Γιατί το πρώτο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής ονομάζεται "πιλότος";

 
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς προήλθε ο όρος.
 
 

Τα επεισόδια "πιλότος" είναι μια μακρά παράδοση στην τηλεόραση. Συνήθως είναι το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς, που εισάγει το κοινό στον κόσμο και τους χαρακτήρες της. Τα καλωδιακά δίκτυα έχουν χρησιμοποιήσει συχνά τη λέξη "πιλότος" ως τίτλο του πρώτου επεισοδίου μιας εκπομπής, κάτι που οδήγησε στο να είναι -μακράν- ο πιο κοινός τίτλος επεισοδίου τηλεοπτικής εκπομπής -δείτε για παράδειγμα τα πρώτα επεισόδια των Breaking Bad (2008), American Horror Story (2011) και New Girl (2011).
 
Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι, ενώ, δεν μεταδίδονται καν όλοι οι "πιλότοι" και ορισμένες εκπομπές εγκαταλείπουν ή διασκευάζουν τα επεισόδια "πιλότους".
 
Προτού λοιπόν δούμε τον ίδιο τον όρο, πρέπει να δούμε, τι είναι πραγματικά ένας "πιλότος" και σε τι χρησιμοποιείται;

Τι είναι ο "πιλότος" και γιατί είναι τόσο σημαντικός στη βιομηχανία της τηλεόρασης;
Πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο μιας πιθανής νέας τηλεοπτικής σειράς και ουσιαστικά είναι αυτό που καθορίζει αν μια εκπομπή θα φτάσει στην οθόνη. Κάθε χρόνο, τα περισσότερα μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα λαμβάνουν τεράστιο αριθμό προβολών για νέες εκπομπές -μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η οποία ιστορικά θεωρούνταν "πιλοτική σεζόν", αν και φαίνεται ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει λόγω της προβολής όλο το χρόνο σε εταιρείες ροής όπως Netflix. Στη συνέχεια, τα δίκτυα αποφασίζουν από ποια σημεία θα ήθελαν να αναπτύξουν έναν "πιλότο" ή ένα δείγμα επεισοδίων. Για τους δημιουργούς που παρουσιάζουν νέες εκπομπές, υπάρχει πίεση για να γίνουν καλά αυτά τα πιλοτικά επεισόδια. Πρέπει να αποδείξουν ότι η ιδέα τους θα ζωντανέψει στην οθόνη γιατί οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοναδικό επεισόδιο για να αποφασίσουν αν θέλουν να χρηματοδοτήσουν το υπόλοιπο της σειράς.

Οι πιλότοι ελέγχονται προσεκτικά από τους παραγωγούς του δικτύου. Με το κόστος ανά επεισόδιο να κοστίζει κατά μέσο όρο εκατομμύρια δολάρια (ειδικά στο Netflix) και μόνο να αυξάνεται, είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να έχουν μια καλή ιδέα του πώς θα είναι στην πραγματικότητα οι εκπομπές που σκέφτονται να κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι, οι περισσότεροι πιλότοι δεν προβάλλονται ποτέ. Την περασμένη σεζόν, μεταξύ των ABC, NBC, CBS και Fox, μόνο 35 κωμωδίες και δράματα επιλέχτηκαν, αριθμός πολύ χαμηλότερος απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το να μπει μια ιδέα στη μεγάλη οθόνη είναι μια δύσκολη διαδικασία και το πιλοτικό επεισόδιο είναι αυτό που μπορεί να κάνει -ή, πιο συχνά, να χαλάσει- μια σειρά. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιείται ο πιλότος, αλλά η εκπομπή χρηματοδοτείται ανεξάρτητα. Αυτό συνέβη με το Game of Thrones, του οποίου ο πιλότος 10 εκατομμυρίων δολαρίων ξαναγυρίστηκε πλήρως με αλλαγές σε  πολλούς ρόλους, και οδήγησε το HBO να δεσμευτεί για προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 10 επεισόδια. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι παραγωγοί βλέπουν το όραμα του δημιουργού.

Γιατί λοιπόν το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς ονομάζεται "πιλότος";
Κανείς δεν είναι σίγουρος από πού προήλθε ο όρος, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.
 
Συχνά -αν και όχι πάντα-, οι επιτυχημένοι πιλότοι γίνονται το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς. Επομένως, μια θεωρία είναι ότι ονομάζονται έτσι επειδή χρησιμεύουν ως θεμέλιο και οδηγός για μεταγενέστερα επεισόδιά της (όπως ο πιλότος είναι ο οδηγός ενός αεροπλάνου).
 
Άλλοι ισχυρίζονται ότι, επειδή υπάρχει η έκφραση ότι μια εκπομπή "βγήκαν στον αέρα", ο πιλότος είναι το επεισόδιο που την "απογειώνει". Μια παρόμοια εξήγηση υποστηρίζει ότι η λέξη αναφέρεται στη φράση "pilot light" (σπίθα), επειδή το επεισόδιο είναι η σπίθα που πυροδοτεί τη μεγαλύτερη φωτιά της σειράς.
 
Είναι επίσης πιθανό ο όρος να είναι δάνειο από τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να προσδιορίσουν τη σκοπιμότητα ερευνητικών έργων μεγαλύτερης κλίμακας με πιλοτικές μελέτες, πιλοτικά έργα ή πιλοτικά πειράματα.

Η ετυμολογική προέλευση της αγγλικής λέξης "pilot" προέρχεται από την ελληνική λέξη πηδ(όν) + -ώτης, που σημαίνει "κουπί". Αυτό προσδίδει κάποια αξιοπιστία στην ιδέα ότι ο όρος υιοθετήθηκε επειδή το επεισόδιο υποτίθεται ότι κατευθύνει την υπόλοιπη εκπομπή όπως το κουπί μια βάρκα.

Σήμερα, η κινηματογραφική βιομηχανία έχει δημιουργήσει τη δική της γλώσσα για να αναφέρεται σε διάφορους τύπους πιλότων. Για παράδειγμα, ένας "premise pilot" είναι αυτό που συνήθως πιστεύουμε ως την εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου στους χαρακτήρες και την πλοκή της σειράς. Υπάρχουν όμως και οι "backdoor pilot", επεισόδια υπαρχουσών εκπομπών που επικεντρώνονται σε βοηθητικούς χαρακτήρες ή μια παράπλευρη πλοκή για να δουν αν οι θεατές θα παρακολουθούσαν ένα spinoff. Τέλος, υπάρχουν και οι "put pilot", που προβάλλονται χωρίς καμία εγγύηση ότι θα έχουν συνέχεια. Επειδή ο πιλότος μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, συχνά, η τηλεοπτική βιομηχανία αποκαλεί το πρώτο επεισόδιο μιας εκπομπής "πρεμιέρα". Ο όρος "πρεμιέρα" είναι χρήσιμος λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των παραγγελιών απευθείας σε σειρά -δηλαδή, τα δίκτυα (και ειδικά τα στούντιο ροής) παραλείπουν εντελώς έναν πιλότο και απλώς αναθέτουν μια τηλεοπτική σειρά.
 
Ωστόσο, προς το παρόν, οι πιλότοι παραμένουν ουσιαστικό μέρος της τηλεοπτικής παραγωγής. Θέτουν τις βάσεις για την υπόλοιπη εκπομπή και βοηθούν τους παραγωγούς να αποκτήσουν μια καλύτερη ιδέα για τη βιωσιμότητα μιας νέας σειράς.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου