Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

11 περίεργες υποθέσεις που βοήθησε να λυθούν η εκπομπή "Unsolved Mysteries"

 
Από δολοφόνους που συνελήφθησαν μέχρι εξαφανισμένα παιδιά που ξαναβρήκαν τους γονείς τους, ακολουθούν μερικές από τις πιο μπερδεμένες υποθέσεις που λύθηκαν μετά την προβολή επεισοδίων από την αμερικανική σειρά "Unsolved Mysteries".
 
 

Η αμερικανική σειρά "Unsolved Mysteries" -η οποία διήρκεσε από το 1987 έως το 2002- κατέγραψε ψυχρές περιπτώσεις από τη σύγχρονη ιστορία, με παρουσιαστή -για περισσότερα από 230 επεισόδια που περιείχαν περισσότερες από 1.300 ανεξιχνίαστες υποθέσεις- τον ηθοποιό Ρόμπερτ Στακ. Από υπερφυσικά φαινόμενα μέχρι φρικτές δολοφονίες, τουλάχιστον 260 "παγωμένες" υποθέσεις λύθηκαν χάρη στην εκπομπή -σύμφωνα με το Decider.

Το 2008, η εκπομπή προβλήθηκε με νέα επεισόδια στο Spike TV (σήμερα, Paramount Network) με οικοδεσπότη τον Ντένις Φαρίνα, ενώ, το 2020, το Netflix ξεκίνησε τη δική του σειρά.
 

Η υπόθεση των κλεμμένων παιδιών από την Georgia Tann
 
Η Georgia Tann
 
Η περίπτωσή της έχει παρουσιαστεί στο Deadly Women. Προτού όμως γίνει ένα μακάβριο είδωλο της ποπ κουλτούρας, η Beulah George "Georgia" Tann εμφανίστηκε στο "Unsolved Mysteries", το οποίο έλυσε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με πολλά από τα παιδιά που άφησαν στη φροντίδα της.
Γεννημένη το 1891 στο Μισισιπή, η Tann ξεκίνησε ως κοινωνική λειτουργός προτού γίνει διευθύντρια υποδοχής στο Mississippi Children's Home Society. Την εποχή εκείνη, υιοθέτησε ένα κοριτσάκι και είχε ερωτική σχέση με την επίσης εργαζόμενη στην Society, Ann Atwood.
Η μετέπειτα σταδιοδρομία της Tann στην Society εδραίωσε τη θέση της στην αμερικανική ιστορία για όλους τους λάθος λόγους. Το 1924, μετά από -επιθετικές- κινήσεις για να αναλάβει την οργάνωση, η Tann άρχισε να εμπορεύεται παιδιά για να βγάλει περισσότερα χρήματα.
Εκείνη την εποχή, δεν αποκαλούταν "εμπορία παιδιών", ενώ, πελάτες όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Τζόαν Κρόφορντ και ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης και τραγουδιστής Ντικ Πάουελ, ήταν κάτι θετικό για το προφίλ της Tann, η οποία υπολογίζεται ότι έκλεψε 5.000 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του θρύλου του WWE, Ρίτσαρντ Μόργκαν Φλίερ (Ric Flair), κάτι που της απέφερε πολλά περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Κάτι που βοήθησε πολύ την Tann με το πρόγραμμα υιοθεσίας μωρών στη μαύρη αγορά ήταν η σύνδεσή της με τον ισχυρό πολιτικό του Τενεσί E.H. Crump. Σύμφωνα με το Insider, ο Crump προσέφερε προστασία στην Tann, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Μέχρι το 1950 όμως, ο πολιτικός είχε αρχίσει να χάνει εξουσία.
Ο κυβερνήτης του Τενεσί Gordon Browning ζήτησε από έναν δικηγόρο να διερευνήσει την Society και την ίδια την Tann. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τα συγκλονιστικά ευρήματα που είχαν ανακαλύψει σχετικά με το σχέδιο πώλησης μωρών της Tann, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη -πέθανε από καρκίνο λίγες μέρες αργότερα. Όπως είναι φυσικό, έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη των παιδιών που είχαν κλαπεί.
Το επεισόδιο της 13ης Δεκεμβρίου του 1989 του "Unsolved Mysteries" ήταν το πρώτο του είδους που παρουσίαζε λεπτομερώς την έκταση των εγκλημάτων της Tann. Περιγράφοντας έναν πολύπλοκο ιστό με πολιτικές διασυνδέσεις, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλα ανείπωτα εγκλήματα, το επεισόδιο προκάλεσε περισσότερα από 600 τηλεφωνήματα από άτομα που πίστευαν ότι ήταν μέρος του κυκλώματος εμπορίας μωρών της Tann.
Ως αποτέλεσμα του επεισοδίου, τουλάχιστον 50 από αυτές τις κλήσεις αποδείχθηκαν καρποφόρες, καθώς οι τηλεφωνητές βρήκαν μέλη των οικογενειών των παιδιών που είχαν κλαπεί.
Μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις που λύθηκε χάρη στο επεισόδιο ήταν η περίπτωση της Alma Sipple. Στη δεκαετία του '40, η Tann πήρε την κόρη της Irma με το πρόσχημα της "παροχής ιατρικής περίθαλψης", την οποία όμως η μητέρα δεν ξαναείδε ποτέ. Η Sipple είδε το επεισόδιο για την Tann και κάλεσε στην εθελοντική υπηρεσία που εργαζόταν για να επανενώσει οικογενειών που χώρισε η Tann, αλλά και άλλες αδίστακτες υπηρεσίες υιοθεσίας. Μετά από 44 χρόνια, η Sipple επανενώθηκε με την κόρη της, την Sandra Kimbrell.

Η "ομολογία" της δολοφονίας στον ραδιοφωνικό σταθμό KROQ-FM
Το 1990, λίγους μήνες αφότου έκανε ντεμπούτο η πρωινή εκπομπή "Kevin and Bean" στον ραδιοφωνικό σταθμό KROQ-FM του Λος Άντζελες, η ακροαματικότητα ήταν σε πτώση. Σε μια προσπάθεια να επανακάμψει, η εκπομπή ξεκίνησε ένα νέο τμήμα που τίτλο "Confess Your Crime" (Ομολογήστε το έγκλημά σας), το οποίο ήταν μεγάλη επιτυχία και πολλοί ακροατές ομολόγησαν άκακες ακολασίες. Στις 13 Ιουνίου του '90 όμως, η εκπομπή πήρε μια σκοτεινή τροπή -σύμφωνα με το μητρώο της κομητείας Orange.
Εκείνη την ημέρα, ένας ανώνυμος και έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τον άγριο ξυλοδαρμό που είχε κάνει στην κοπέλα του αφού την έπιασε με άλλον άντρα. Είπε μάλιστα ότι, ίσως, την είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου. "Για την ακρίβεια, δεν ξέρω αν ζει", πρόσθεσε. Όταν οι οικοδεσπότες Kevin Ryder και Gene "Bean" Baxter του ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, εκείνος έκλεισε το τηλέφωνο.
Το τηλέφωνο προκάλεσε φρενίτιδα στα ΜΜΕ, ειδικά όταν αποκαλύφθηκε ότι, μόλις δύο μήνες πριν από την κλήση, η 19χρονη Angela Cummings βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς στο διαμέρισμα του φίλου της. Η αστυνομία πίστευε ότι μπορεί να υπήρχε σύνδεση μεταξύ του τηλεφώνου στην πρωινή εκπομπή και της δολοφονίας της Cummings. Εξαιτίας αυτού, στις 10 Οκτωβρίου του '90, η υπόθεση "KROQ Confession" εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Unsolved Mysteries.
Πολλοί θεατές -συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας της Cummings- πίστευαν ότι η εύρεση του άντρα που κάλεσε θα ήταν το κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Δυστυχώς, ενώ το Unsolved Mysteries βοήθησε στην επίλυση ενός μέρους αυτού του ανατριχιαστικού εγκλήματος, δεν είχε αίσιο τέλος, ή μια πλήρη εξήγηση για τη δολοφονία της Cummings.
Μετά από έρευνα εννέα μηνών από την αστυνομία του Λος Άνζτελες που δεν απέφερε αποτελέσματα, ο ασκούμενος στο KROQ-FM, Dan Feliz, αποκάλυψε ότι η "ομολογία" ήταν μια φάρσα του DJ Doug Roberts -αυτός κάλεσε στην εκπομπή- με τους οικοδεσπότες να συμμετέχουν και αυτοί.
Οι παρουσιαστές ζήτησαν συγγνώμη για την φάρσα, αλλά τέθηκαν σε αναστολή, καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία και αναγκάστηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 12.000 δολάρια σε πρόστιμα.
Παρά το φιάσκο, οι Ryder και Baxter παρέμειναν παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής στον σταθμό μέχρι το 2019 -τότε παραιτήθηκε από το σόου και μετακόμισε στην Αγγλία ο Baxter. Τέσσερις μήνες αργότερα, λίγο μετά το χτύπημα της πανδημίας COVID-19, ο Ryder και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του απολύθηκαν.
Μέχρι σήμερα, η δολοφονία της Angela Cummings παραμένει ανεξιχνίαστη.

Η δολοφονία του Ryan Stallings
Στις 9 Ιουλίου του 1989, η Patricia Stallings από το Μιζούρι μετέφερε εσπευσμένα τον γιο της, Ryan, στο νοσοκομείο καθώς ανησυχούσε ότι αρρώστησε χωρίς καμία λογική εξήγηση. Οι γιατροί έκαναν μια σειρά εξετάσεων και βρήκαν στο αίμα του μωρού αιθυλενογλυκόλη -το κύριο συστατικό του αντιψυκτικού.
Υποψιαζόμενος ότι η μητέρα του τον είχε δηλητηριάσει με αντιψυκτικό, ο παιδίατρος έθεσε τον Ryan υπό προστασία και, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, δόθηκε σε ανάδοχους.
Παρ' όλα αυτά, η Stallings είχε ακόμα το δικαίωμα να επιβλέπει τον γιο της με επισκέψεις. Στις 31 Αυγούστου του '89, η Stallings επισκέφτηκε τον Ryan και τον τάισε με ένα μπιμπερό. Μέρες αργότερα, το μωρό μεταφέρθηκε και πάλι εσπευσμένα στο νοσοκομείο με την υποψία δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλη. Η Stallings συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης. Ο Ryan πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου του '89.
Τη στιγμή της σύλληψής της, η παιδοκτόνος ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Αυτό το παιδί -ο David Stallings Jr. που τον ονόμασε από τον πατέρα του- είχε επίσης μεγάλες ποσότητες αιθυλενογλυκόλης στο αίμα του.
Αυτό ήταν περίεργο, καθώς ο Stallings Jr. είχε τεθεί υπό προστατευτική κράτηση από την ημέρα που γεννήθηκε και δεν είχε καμία επαφή με τη μητέρα του. Αυτή το περίεργο γεγονός αποδείχτηκε η σωτήρια χάρη της μητέρας του.
Στις 31 Ιανουαρίου του '91, η Stallings κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία του Ryan Stallings και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τον Μάιο του ίδιου έτους όμως, το Unsolved Mysteries μετέδωσε ένα επεισόδιο με την περίπτωση του Ryan, το οποίο τράβηξε την προσοχή του William Sly, καθηγητή και προέδρου του τμήματος βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σετ Λούις, ο οποίος έκανε εξετάσεις στο αίμα του Ryan και διαπίστωσε ότι έπασχε από μια σπάνια γενετική ασθένεια γνωστή ως Methylmalonic acidemia (MMA. Μεθυλμαλονική οξυαιμία, νόσος που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, προοδευτική εγκεφαλοπάθεια, σπασμοί και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Εάν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς το βρέφος καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης. Αυτό οδηγεί σε οξυαιμία, υπεραμμωνιαιμία, κώμα και θάνατο), μια ασθένεια που έπληξε και τον αδελφό του.
Οπλισμένος με αυτά τα νέα στοιχεία, ο εισαγγελέας George B. McElroy έδωσε εντολή στο δικαστήριο να διεξαγάγει νέα δίκη και τελικά η Stallings αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες. Ο εισαγγελέας ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από την οικογένεια και τους επέστρεψε τον Stallings Jr.. Αργότερα, οι Stallings κατέθεσαν αγωγή εναντίον των εργαστηρίων και του νοσοκομείου για πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Η αινιγματική Belinda "Gigi" Lin
Πρόκειται για μια περίπτωση όπου η σειρά έλυσε την υπόθεση, αλλά τα υποκείμενα προβλήματα που την προκάλεσαν παρέμειναν.
Τον Φεβρουάριο του 1995, μια γυναίκα βρέθηκε να περιπλανιέται στο Audubon Park στη Νέα Ορλεάνη. Δεν θυμόταν ποια ήταν ή πώς είχε φτάσει εκεί, και επέμενε να τη λένε μόνο "Gigi". Οι ειδικοί ήταν μπερδεμένοι με την περίεργη περίπτωση αμνησίας της και τίποτα δεν φαινόταν να βοηθάει στο κλείσιμο της υπόθεσης. Ακόμη και η χορήγηση "ορού αλήθειας" αποδείχθηκε ανεπιτυχής στην αποκατάσταση της μνήμης της.
Στις 23 Αυγούστου του '95, μετά από μήνες χωρίς αποτελέσματα, οι παραγωγοί του Unsolved Mysteries μετέδωσαν την ιστορία της Gigi. Σύντομα, η Nancy Lawrence, μια πρώην συνεργάτιδα, αναγνώρισε την "Gigi" ως την 31χρονη Belinda Lin από το Ντέλαγουερ που είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά της.
Δυστυχώς, η ιστορία δεν έχει αίσιο τέλος.
Οι γονείς της Belinda, ο Stanley και η Carolyn, αδιαφόρησαν για την κατάσταση της κόρης τους. Ο πατέρας της δήλωσε ότι δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να την βοηθήσει. "Θα ήθελα να μάθω τι της συνέβη τόσο τρομερό που αποφάσισε ότι έπρεπε να ξεχάσει τα πάντα. Δεν πρόκειται να ξοδέψω χρήματα για να πάω εκεί αν δε μας θυμάται. Είναι σε νόμιμη ηλικία και δεν ξέρω αν θέλω να την φέρω σπίτι όταν υπάρχουν τέτοια συναισθηματικά προβλήματα", είπε.
Εν τω μεταξύ, η Belinda συνέχισε να επιμένει να αποκαλείται "Gigi".
Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι είχε δεχτεί κάποια επίθεση στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να μπει σε κατάσταση φυγής και αμνησίας. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι, στο παρελθόν, είχε ξανακάνει κάτι παρόμοιο και ότι πιθανώς να σχετίζεται με συνεχιζόμενα προβλήματα της ψυχικής της υγείας. Σήμερα, είναι άγνωστο το πού βρίσκεται η Belinda, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι προσποιήθηκε την αμνησία της.
 
Η υπόθεση αμνησίας του Pierre April
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Belinda Lin, η περίπτωση του Pierre April ήταν μια περίπτωση που το Unsolved Mysteries βοήθησε να λυθεί και είχε σχετικά αίσιο τέλος.
Το 1992, ένας άντρας ξύπνησε σε ένα χαντάκι στη Νότια Καλιφόρνια, χωρίς να θυμάται ποιος ήταν ή πώς βρέθηκε εκεί. Το μόνο που είχε πάνω του ήταν μια τσάντα και μια κάρτα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βοστώνης, που ανήκε σε κάποιον Pierre April. Αυτό τον έκανε να πιστέψει ότι ήταν ο Pierre April.
Αυτό ήταν και το μόνο που γνώριζε για τον εαυτό του, όπως είπε στο επεισόδιο του Unsolved Mysteries που προβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του '92.
"Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να τηλεφωνήσω σε κανέναν και ότι δεν ήξερα κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου μου του εαυτού. Αυτά τα πρώτα λεπτά, είσαι κυριολεκτικά ένα τίποτα και νιώθεις τόσο άδειος. Είναι πολύ μοναχικό και οδυνηρό να είσαι άδειος. Πρέπει να είμαι εγώ. Είναι στα υπάρχοντά μου. Ήμουν τόσο σίγουρος ότι η πόλη θα με έκανε να θυμηθώ και πάλι, αλλά δεν αυτό συνέβη. Είδα το κέντρο και δεν είπα τίποτα. Κοίταξα τα κτίρια και δεν σήμαιναν τίποτα. Περπάτησα στους δρόμους της πόλης για πολλή ώρα", είπε.
Ένας οδηγός λεωφορείου τον πήγε σε καταφύγιο αστέγων. Ενώ ήταν εκεί, δούλευε με γιατρούς για να ανακτήσει τη μνήμη του και άρχισε να παίζει μουσική του δρόμου για να βγάλει κάποια χρήματα.
Στο επεισόδιο του Unsolved Mysteries, οι παραγωγοί συνδύασαν τον Pierre April με έναν καλλιτέχνη σκίτσων που ζωγράφιζε φωτογραφίες ανθρώπων που μπορεί να θυμόταν από το παρελθόν του.
Αμέσως μετά την προβολή του επεισοδίου, κάποια γυναίκα ονόματι Carol κάλεσε στη γραμμή συμβουλών της εκπομπής και επιβεβαίωσε ότι ήταν όντως ο Pierre April, του οποίου οι γονείς και τα 2 του αδέρφια ζούσαν στον Καναδά, και ότι, πριν εμφανιστεί στην εκπομπή, ήταν αγνοούμενος για πέντε μήνες.
Ο πατέρας του April τον βοήθησε να ξαναβρεί τη μνήμη του και επανενώθηκε με την οικογένειά του.

Η παράξενη εξαφάνιση του Craig Williamson
Ο Craig Williamson ήταν ψαράς και αγρότης που είχε βρει τον έρωτα της ζωής του λίγα μόλις χρόνια πριν εξαφανιστεί. Επανεμφανίστηκε δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ισχυριζόμενος ότι έπασχε από αμνησία και δεν θυμόταν τη γυναίκα του. Ήταν όμως αληθινή η διάγνωση ή μήπως πλαστογραφούσε το όλο θέμα;
Στις 7 Οκτωβρίου του 1990, ο 46χρονος Williamson παντρεύτηκε την 41χρονη Christine Reinhard, μετά από μόλις ένα μήνα σχέσης. Σύμφωνα με την Reinhard, γνώριζαν από την αρχή της σχέσης τους ότι επρόκειτο να παντρευτούν.
Λίγο μετά τον γάμο τους, αγόρασαν γη στο Ουισκόνσιν όπου ζούσε η Reinhard και άρχισαν να εκτρέφουν ένα είδος κιχλίδας (ψάρι) για να τα πουλούν σε όλη τη χώρα.
Στις 30 Αυγούστου του '93, ο Williamson, ενώ πήγαινε να πουλήσει τα ψάρια, τηλεφώνησε στη σύζυγό του και της ζήτησε να τον ξυπνήσει στις 5:30 το επόμενο πρωί, για να συνεχίσει τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι.
Για δύο χρόνια, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρεθούν τίποτα από τον Williamson. Στις 25 Μαΐου του '94, το Unsolved Mysteries μετέδωσε ένα επεισόδιο για την παράξενη εξαφάνισή του. Η πρώτη προβολή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Όταν όμως το επεισόδιο προβλήθηκε και δεύτερη φορά, εμφανίστηκε ο ίδιος ο Craig Williamson.
Τον Ιούλιο του '95, αποκαλύφθηκε ότι ο Williamson ήταν ζωντανός και καλά, ζούσε στο Key West και εργαζόταν ως δύτης. Υποστήριξε ότι τον είχε κλέψει και ανέπτυξε αμνησία ως αποτέλεσμα της επίθεσης. Ο μάνατζέρ του είπε ότι ήταν μια ιστορία που ο Williamson επαναλάμβανε συχνά.
Ωστόσο, οι αρχές είναι δύσπιστες για αυτόν τον ισχυρισμό. Πιστεύουν ότι ο Williamson προσποιήθηκε αμνησία και ήθελε να ξεφύγει από το γάμο του και τις ευθύνες της περιουσίας που είχαν αγοράσει με την Reinhard. Το ζευγάρι χώρισε, αλλά "παρέμειναν φίλοι".
 
Η υπόθεση της Melissa "Missy" Munday
Μέχρι το 1986, η Melissa "Missy" Munday ήταν μια μέση έφηβη. Ήταν καλή μαθήτρια, μέλος των Future Homemakers of America, και σύμφωνα με πληροφορίες έφυγε από το σπίτι μόνο για να πάει στο σχολείο, στην εκκλησία και σε αθλητικές εκδηλώσεις.
Όμως, η ζωή της άλλαξε για πάντα όταν συνάντησε τον Jerry Strickland, έναν γλυκομίλητο νεαρό άνδρα στα πρώτα του 20 με αμφίβολο παρελθόν.
Αρχικά, ο Strickland προσέγγισε την οικογένεια της Munday με το πρόσχημα της αγοράς ενός ακινήτου που ήθελε να μετατρέψει σε ορφανοτροφείο. Η Phyllis Munday ήταν δύσπιστη με τον Strickland, αλλά η κόρη της Missy φέρεται να τον ερωτεύτηκε αμέσως. Εκείνος έδωσε στη 15χρονη Missy την προσοχή που, όπως λέγεται, δεν είχε από το σπίτι της και, τον Απρίλιο του '86, έφυγαν μαζί. Μετακόμισαν από το Μέριλαντ στο Μίσιγκαν και, σύντομα, απέκτησαν έναν γιο.
Τελικά, η Munday έπιασε δουλειά σε ένα βενζινάδικο, όπου έγινε φίλη με τον Elmer DeBoer, ο οποίος έπρεπε να συλλέγει αποδείξεις από βενζινάδικα της πόλης. Αυτή η φιλία οδήγησε την Munday σε ένα μονοπάτι που κατέληξε σε μια ληστεία και έναν φρικτό φόνο.
Στις 11 Μαΐου του '87, ο DeBoer πήγε στο βενζινάδικο που εργαζόταν η Munday για να πάρει τις αποδείξεις. Δεν τον είδα ποτέ ξανά ζωντανό. Οι αρχές θεώρησαν ότι ο Strickland χρησιμοποίησε την Munday ως δόλωμα για να παρασύρει τον DeBoer από το αυτοκίνητό του, στη συνέχεια έκλεψαν το χρηματοκιβώτιο του -όπου είχε περισσότερα από 10.000 δολάρια σε μετρητά- και πυροβόλησε τον DeBoer δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Την επόμενη μέρα, οι Strickland και Munday αγόρασαν ένα αυτοκίνητο στο Μίσιγκαν, χρησιμοποιώντας μόνο τα μικρά χαρτονομίσματα που είχαν πάρει από τον DeBoer και πήγαν στην Δυτική Ακτή και εγκαταστάθηκαν στην αγροτική πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Στις 5 Φεβρουαρίου του '88, το Unsolved Mysteries μετέδωσε ένα επεισόδιο για τους Munday και Strickland. Μέσα σε λίγα λεπτά, η εκπομπή δέχτηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων που αποκάλυψαν το πού βρισκόταν το ζευγάρι. Κατά ειρωνικό τρόπο, το ζευγάρι είδε το επεισόδιο με τα εγκλήματά τους και περίμεναν στο σπίτι του φίλου τους να έρθει η αστυνομία.
Τόσο ο Strickland όσο και ο Munday -26 και 17 ετών τότε, αντίστοιχα- συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και φόνο. Η Munday κατέθεσε εναντίον του Strickland με αντάλλαγμα να μην κατηγορηθεί για δολοφονία και απαγωγή.
Αφού κατέθεσε, η Munday -η οποία μέχρι τότε είχε γεννήσει τον δεύτερο γιο του Strickland- εξέτισε ποινή σε αναμορφωτήριο με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας. Στα 19 της αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της με τα δύο της παιδιά.
Ο Strickland καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες εναντίον του, και εκτίει δις ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Η Liz Carmichael και το σκάνδαλο με την Twentieth Century Motor Car Corporation
 

Η Elizabeth Carmichael με το πρωτότυπο The Dale
 
Θεωρητικά, η Geraldine Elizabeth "Liz" Carmichael είχε την τέλεια ιδέα. Το τρίτροχο, διθέσιο αυτοκίνητό της -το οποίο σύντομα θα ονομαζόταν The Dale- διένυε μεγάλη απόσταση σε μια εποχή που η βενζίνη πανάκριβη. Στην πραγματικότητα όμως, η Carmichael είχε κάνει μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι σήμερα. Το The Dale δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
Γεννημένη το 1927, η Carmichael ήταν τρανς γυναίκα η οποία παρουσίαζε συχνά τη σύζυγό της -Vivian Barrett Michael, η οποία ήταν επίσης μητέρα των πέντε παιδιών της- ως γραμματέα της. Δεδομένου ότι όλα αυτά συνέβαιναν στη δεκαετία του '70, οι ειδήσεις για την Carmichael και τη διαμάχη της με Twentieth Century Motor Car Corporation χρησιμοποιούσαν πολύ διαφορετικό λεξικό από αυτό που θα θεωρούνταν αποδεκτό με βάση τα σημερινά πρότυπα.
Η Carmichael είχε την ιδέα για το The Dale το 1973. Υποστήριξε ότι, επειδή το όχημα είχε μόνο τρεις τροχούς, ζύγιζε πολύ λιγότερο από ένα τυπικό αυτοκίνητο, δίνοντάς του μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κατασκευασμένο από "αεροδιαστημικό πλαστικό", το οποίο μπορούσε να αντέξει την πρόσκρουση με έναν τοίχο από τούβλα και ήταν αδύνατο να ανατραπεί. Η Carmichael δεν άργησε να βρει επενδυτές και μάλιστα εμφανίστηκε στο The Tonight Show με τον Johnny Carson.
Τότε ήταν που τα πράγματα πήραν την τροπή προς το χειρότερο.
Μόλις ένα χρόνο αφότου η Carmichael ανακοίνωσε την ύπαρξη του The Dale, το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια άρχισε να ερευνά την εταιρεία της. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η Carmichael είχε κάνει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια σε προχωρημένες πωλήσεις για οχήματα που δεν υπήρχαν ακόμα. Επιπλέον, πουλούσε franchise αντιπροσώπων χωρίς να παράγονται οχήματα.
Επίσης, ο επικεφαλής ερευνητής Bill Hall ανακάλυψε ότι το The Dale επρόκειτο να κατασκευαστεί με υλικά κατώτερης ποιότητας. Επιπλέον, τα υπόστεγα όπου υποτίθεται ότι κατασκευαζόντουσαν τα οχήματα ήταν εγκαταλελειμμένα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε παραγωγή. Οι αρχές συμπέραναν ότι τα πάντα σχετικά με το αυτοκίνητο, την εταιρεία και την ίδια την Carmichael ήταν απλώς ένα δόλιο σχέδιο. Πριν όμως προλάβουν να την συλλάβουν, η Carmichael -μαζί με τα πέντε παιδιά της- είχε ήδη φύγει και δεν την είδε ποτέ ξανά κανείς.
Αυτό, μέχρι που το Unsolved Mysteries βοήθησε στην επίλυση της υπόθεσης.
Στις 5 Απριλίου του '89, η εκπομπή μετέδωσε ένα επεισόδιο για την Carmichael. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, μια πληροφορία ενός τηλεθεατή οδήγησε τις αρχές σε ένα ανθοπωλείο κοντά στο Όστιν του Τέξας, όπου η Carmichael εργαζόταν με το ψευδώνυμο Kathryn Elizabeth Johnson. Σύντομα, εκδόθηκε στην Καλιφόρνια, όπου καταδικάστηκε για πολλές κατηγορίες και πέρασε 18 μήνες στη φυλακή.
Το καλοκαίρι του 2004, η Carmichael πέθανε από καρκίνο. Σήμερα, το πρωτότυπο The Dale βρίσκεται στο Peterson Automobile Museum στο Λος Άντζελες.

Η φρικτή υπόθεση των "Gabby's Bones"
Στην πέμπτη σεζόν της σειράς, η περίεργη υπόθεση "Gabby's Bones" αφορούσε έναν άντρα γνωστό μόνο ως "Gabby" και τον γενναιόδωρο γείτονά του, Newell Sessions. Όταν ο "Gabby" μετακόμισε από το Ουαϊόμινγκ το 1986, ο Sessions φύλαξε μερικά από τα υπάρχοντα του φίλου του στο υπόστεγο του.
Ένα από τα αντικείμενα που άφησε πίσω του ο "Gabby" ήταν ένα μπαουλάκι με αντίκες. Μετά από 6 χρόνια, το κλειδωμένο και αγνοημένο μπαουλάκι, πυροδότησε την περιέργεια του Sessions, ο οποίος το άνοιξε και βρήκε έναν πλήρη ανθρώπινο σκελετό να αποσυντίθεται. Όπως ήταν φυσικό, ο Sessions τηλεφώνησε στον "Gabby".
"Πιθανώς, ήταν το ίδιο έκπληκτος όσο κι εγώ όταν άνοιξα το πορτμπαγκάζ, που δεν μπορούσε να το πιστέψει", είπε ο Sessions. "Νόμιζε ότι του έκανα πλάκα. 'Όχι, δεν κάνω πλάκα', του είπα. Υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός εκεί μέσα".
Η αυτοψία επιβεβαίωσε ότι τα οστά ανήκαν σε έναν άνδρα ηλικίας 50 ή 60 ετών. Θύμα ανθρωποκτονίας, ο άνδρας είχε πεθάνει εξαιτίας μιας σφαίρας στο κεφάλι του, η οποία πυροβολήθηκε από ένα όπλο διαμετρήματος 0,25 εκατοστών που είχε κατασκευαστεί στις ΗΠΑ στις αρχές του 1900.
Τόσο ο "Gabby" -που αργότερα αναγνωρίστηκε ως John David Morris- όσο και ο Sessions αρνήθηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε περισσότερο. Ο Morris προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επεσήμανε ότι το μπαούλο (το οποίο είχε αγοράσει από το δρόμο) χρησιμοποιήθηκε σε έναν από τους Παγκόσμιους Πολέμους -κάτι που θα έπρεπε να τον αθωώσει αμέσως, δεδομένου ότι ήταν παιδί την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τον Φεβρουάριο του '93, το επεισόδιο Unsolved Mysteries για το "Gabby's Bones" ανέφερε ότι, ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα που υπήρχαν στο μπαούλο, βρέθηκε μια τσάντα παντοπωλείου από ένα σούπερ μάρκετ της Αϊόβα. Αυτό ώθησε την Shelley Statler να αναρωτηθεί αν οι ερευνητές είχαν βρει τα λείψανα του παππού της, του Joseph Mulvaney, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς δεκαετίες πριν.
Ο Mulvaney εθεάθη για τελευταία φορά στην Αϊόβα το 1963. Εκείνη την εποχή, ζούσε με τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά του και τον θετό γιο του -John David Morris- ο οποίος ήταν 16 ετών όταν εξαφανίστηκε ο Mulvaney. Μετά από χρόνια παροτρύνσεων και φαινομενικά ατελείωτες συναναστροφές με τους ερευνητές, ο Statler κατάφερε να κάνει ένα τεστ DNA για τα οστά. Το 2017, επιβεβαιώθηκε ότι ο Mulvaney ήταν πράγματι ο μυστηριώδης άντρας στο εγκαταλελειμμένο μπαούλο.
Το 2019, ο Mulvaney κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές καθώς ήταν βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, το μυστήριο του ποιος τον σκότωσε παραμένει άλυτο. Η Statler είπε ότι έχει κάποιες σκέψεις. "Πιστεύω ότι ο John Morris ξέρει περισσότερα από όσα λέει, αλλά δεν πιστεύω ότι πάτησε τη σκανδάλη", είπε.

Η υπόθεση της χαμένης κόρης της Eleanor Platt Wozniak
Το 1953, η 17χρονη λευκή μαθήτρια γυμνασίου Eleanor (το γένος Platt) Wozniak συνάντησε τον 28χρονο John Elias, έναν μαύρο που ζούσε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Σύντομα, έκαναν σχέση και ο Elias της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η Wozniak έφυγε από το σπίτι της και μετακόμισε μαζί του.
Σύντομα, το ζευγάρι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της διαφοράς ηλικίας, αλλά και λόγω του ρατσισμού της εποχής.
Τον Ιανουάριο του '54, η Wozniak ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Ο βίαιος και αλκοολικός πατέρας της ζήτησε τη σύλληψη του Elias για βιασμό -εκείνη τη στιγμή, η Wozniak δεν είχε κλείσει ακόμη τα 18- και έστειλε την κόρη του σε οίκο για ανύπαντρες μητέρες. Ο Elias ομολόγησε την ενοχή του για τις πλαστές κατηγορίες και, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η Wozniak γέννησε την κόρη τους.
Η Wozniak αναγκάστηκε να παραδώσει στις αρχές την κόρη τους, Rose Marie, αλλά επανενώθηκε με τον Elias και σχεδίαζε να την πάρει πίσω το συντομότερο δυνατό.
Ο πατέρας της Wozniak, ο οποίος φαινόταν να θέλει να καταστρέψει τη ζωή της κόρης του, ζήτησε τη σύλληψή της επειδή "δεν υπάκουσε τις εντολές τους". Ο δικαστής την ενημέρωσε ότι, εάν έδινε την κόρη της για υιοθεσία, η τριετής ποινή της θα μειωνόταν. Μη γνωρίζοντας εκείνη τη στιγμή ότι δεν έπρεπε να το κάνει, η Wozniak συμφώνησε. Εν τω μεταξύ, ο Elias είχε φύγει από την πόλη εξαιτίας της συνεχούς ρατσιστικής παρενόχλησης που βίωνε.
Τελικά, οι δύο τους παντρεύτηκαν ξανά. Το 1987, συναντήθηκαν ξανά και, στην προσπάθειά τους να βρουν την κόρη τους, πήγαν στο Unsolved Mysteries για να ζητήσουν πληροφορίες για την αγαπημένη τους Rose Marie. Το επεισόδιο προβλήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1992.
Όπως αποδείχθηκε, ένας θεατής από τη Νέα Υόρκη αναγνώρισε την μακροχρόνια χαμένη κόρη του ως τη συνάδελφό του Sally Lou Briggs Riley, η οποία, όταν τους συνάντησε, ανακάλυψε ότι ήταν πράγματι η Rose Marie.

Η αινιγματική δολοφονία φόνος της Daphne Boyden και η απαγωγή του παιδιού της
Ο Lathan "Young Lay" Williams είναι ράπερ που έχει συνεργαστεί με τους Tupac Shakur, Mac Dre και Ray Luv. Αν και η καριέρα του στη μουσική φαινόταν πολλά υποσχόμενη τη δεκαετία του '90, σύντομα, το όνομά του θα συνδεόταν με μια βάναυση δολοφονία και μια απαγωγή που έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου του '96 -παρόλο που δεν ήταν ποτέ ύποπτος για κανένα από αυτά τα φρικτά εγκλήματα.
Εκείνον τον μήνα, η 17χρονη φίλη του Williams, Daphne Boyden, είχε γεννήσει τον γιο του, τον οποίο το ζευγάρι είχε ονομάσει Le-Zhan. Εκείνη την εποχή, η Boyden ζούσε με τη γιαγιά της, Riva, η οποία, το απόγευμα της 17ης Μαΐου του '96, πήγε να παίξει ένα παιχνίδι μπίνγκο. Αργότερα την ίδια μέρα, δύο άγνωστες έφηβες πήγαν στο σπίτι της Boyden με το πρόσχημα ότι ήθελαν να δουν τον Le-Zhan. Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος θα έβλεπε την Daphne Boyden ζωντανή.
Όταν η Riva επέστρεψε στο σπίτι της, το βρήκε να καίγεται, την εγγονή της πυροβολημένη μέχρι θανάτου και τον δισέγγονό της αγνοούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έφηβες εθεάθησαν να φεύγουν από το σπίτι προτού αυτό πυρποληθεί. Όταν στις 22 Νοεμβρίου του '96 το Unsolved Mysteries μετέδωσε ένα επεισόδιο με την υπόθεση της Boyden, η αστυνομία δεν είχε κανένα στοιχείο.
Το 2002, η εκπομπή έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία που οδήγησε τους ερευνητές στην Latasha Brown, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους δολοφόνους. Η Brown μεγάλωνε τον Le-Zhan ως δικό της γιο και το αγόρι -που πλέον ήταν 6 ετών- ζούσε στο Βαγέχο της Καλιφόρνια, μόλις δύο μίλια μακριά από το σημείο όπου δολοφονήθηκε η μητέρα του.
Σύντομα, αναγνωρίστηκε και η δεύτερη δολοφόνος της Boyden, η Ocianetta Williams, η οποία ήταν ξαδέρφη της Brown. Οι αρχές πιστεύουν ότι η Brown είχε σχέση με τον Young Lay και ότι η ζήλια οδήγησε τα δύο κορίτσια να δολοφονήσουν την Boyden και να απαγάγουν τον γιο της. Εν τω μεταξύ, η μητέρα της Brown συνελήφθη με την κατηγορία της απόκρυψης παιδιού.
Η Ocianetta Williams καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία και απαγωγή, ενώ η Latasha Brown καταδικάστηκε σε 37 χρόνια μέχρι ισόβια κάθειρξη για φόνο. Η μητέρα της, Dolores, εξέτισε ένα χρόνο για τον ρόλο της στο να κρατήσει κρυμμένο τον Le-Zhan.
Το 2002, ο Le-Zhan επανενώθηκε με την οικογένειά του, αλλά ο Young Lay δεν πρόλαβε να τον δει αμέσως, καθώς, το '99, είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για το ρόλο του σε ένοπλη ληστεία. Όταν αποφυλακίστηκε το 2010, ξαναβρέθηκε με τον γιο του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου