Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Έξι επικίνδυνα ή/και αηδιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν σε ράφια μουσείων

 
Σε ένα μουσείο μπορεί κανείς να βρει -εκτός από αγάλματα, πίνακες, αρχαιολογικά ευρήματα κ.ά.- τοξικές ουσίες μέχρι και ούρα!
 


Τα μουσεία και γενικότερα οι συλλογές έχουν μια ευγενή αποστολή: Να διατηρήσουν το παρελθόν ώστε να μην το ξεχάσουμε και, συνήθως, επιτελούν το έργο τους συλλέγοντας παλιά αντικείμενα.

Καθώς όμως τα χρόνια περνάνε και τα μουσεία "μεγαλώνουν", οι συλλογές τους αρχίζουν να γεμίζουν με κάθε είδους παλιατζούρα -όπως μια ξεχασμένη σοφίτα. Περιστασιακά, μερικά αρκετά αμφισβητήσιμα ή ακόμα και εντελώς επικίνδυνα αντικείμενα καταλήγουν στα ράφια των μουσείων, χωρίς όμως ποτέ κανείς να καταλάβει ότι βρίσκονται εκεί.

Μέσα σε 15 χρόνια και αφού εξέτασαν 500 αντικείμενα, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο Mark Warner και ο χημικός Ray von Wandruszka αποφάσισαν να εμβαθύνουν στα αντικείμενα διαφόρων αρχαιολογικών συλλογών. Ανάμεσα σε αυτά, ανακάλυψαν μερικά, "ενδιαφέροντα" -ας πούμε- αντικείμενα.

Χαλασμένο ζωικό λάδι
 


Δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, αλλά είναι σίγουρα αηδιαστικό. Οι Warner και von Wandruszka βρήκαν ένα γυάλινο βάζο το οποίο είχε βρεθεί στην καμπίνα ενός κυνηγού στο Αϊντάχο.
Μέσα στο βάζο υπήρχε ένα σκούρο, παχύρρευστο υγρό. Η ανάλυση στην οποία υποβλήθηκε έδειξε ότι ήταν κάτι που είχε "παρασκευάσει" ο κυνηγός για να προσελκύει τα ζώα.
Όταν οι Warner και von Wandruszka άνοιξαν το βάζο, πιθανότατα, το έκλεισαν πολύ γρήγορα, καθώς, αμέσως τους χτύπησε "η πιο δυσάρεστη, διαπεραστική μυρωδιά".
Η ανάλυση έδειξε ότι το βάζο δεν περιείχε τίποτα παρασκευασμένο. Ήταν γεμάτο παλιό λάδι -πιθανότατα ζωικής προέλευσης- που, με το πέρασμα των χρόνων, χάλασε.

Τοξικό κτηνιατρικό φάρμακο
 

 
Ένα άλλο ασυνήθιστο αντικείμενο ήταν ένα γυάλινο φιαλίδιο από το ακόμη ενεργό Cranky Sam Public House στη Μισούλα της Μοντάνα. Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων στο ιστορικό κτήριο, κάποιος βρήκε ένα παλιό γυάλινο φιαλίδιο με καφέ λεκέδες.
Το φιαλίδιο ήταν ένα μπουκάλι κτηνιατρικού φαρμάκου, ένα αντιπαρασιτικό προϊόν, που χρησιμοποιήθηκε στα βοοειδή και τα πρόβατα.
Ωστόσο, η αποτελεσματική ουσία του φαρμάκου ήταν το εξαχλωροαιθάνιο. Η ουσία είναι τοξική, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα, και όταν απορροφάται από το δέρμα θεωρείται ευρέως ότι προκαλεί καρκίνο.
Παρ' όλα αυτά, δεν έκανε καν σωστά τι δουλειά του, καθώς, ναι μεν σκότωνε τα ενήλικα παράσιτα, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στα αυγά τους, που σημαίνει ότι οι αγρότες έπρεπε να συνεχίσουν να περιποιούνται τα ζώα τους ξανά και ξανά, εκθέτοντας έτσι τους εαυτούς τους και τα ζώα τους στη δηλητηριώδη ουσία.

Kellog's Ant Paste με αρσενικό
Αρχικά, η Kellog's δεν έφτιαχνε μόνο δημητριακά πρωινού, αλλά παρασκεύαζε και άλλα προϊόντα, όπως... πάστα μυρμηγκιών.
Δεν ήταν κάποια βρώσιμη πάστα από μυρμήγκια, αλλά ένα φυτοφάρμακο που, σύμφωνα με τις διαφημίσεις του, "εξαφανίζει τα μυρμήγκια".
Κάτι τέτοιο προφανώς συνέβαινε, καθώς, το βάζο περιέχει ίχνη αρσενικού.

Φαρμακευτικό σιρόπι με φώσφορο και στρυχνίνη
 


Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν στη μόδα διάφορα φάρμακα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά χωρίς καμία τυποποίηση και θα μπορούσαν να περιέχουν σχεδόν το οτιδήποτε. Όπως, το "σύνθετο σιρόπι" από μια συλλογή στην Ουάσιγκτον.
Όπως δηλώνει περήφανα η ετικέτα, το μπουκάλι περιέχει "θρεπτικά" υποφωσφώδη. Σε υψηλές θερμοκρασίες, αυτές οι ουσίες φωσφόρου μπορούν να σχηματίσουν αέρια φωσφίνη, η οποία είναι τοξική και μπορεί -στη χειρότερη περίπτωση- να γεμίσει τους ανθρώπινους πνεύμονες με υγρό.
Ένα άλλο συστατικό του σιροπιού ήταν η τοξική χημική ουσία στρυχνίνη.

Κρέμα προσώπου με υδράργυρο
Από μια συλλογή στο Οχάιο, οι Warner και von Wandruszka πήραν ένα μπουκάλι που κάποτε περιείχε την Oriental Cream του Dr. T. Felix Gouraud. Αυτό το προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας διαφημιζόταν ότι αφαιρεί σπυριά, φακίδες, θεραπεύει δερματικές παθήσεις και διορθώνει σχεδόν κάθε ατέλεια.
Παραδόξως, το προϊόν διαφημίστηκε ως "δοκιμασμένο" για να διασφαλιστεί ότι ήταν "σωστά παρασκευασμένο".
Οι Warner και von Wandruszka διαπίστωσαν ότι, ακόμη και μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, το μπουκάλι ήταν ακόμα γεμάτο με υπολείμματα υδραργύρου.

Ουίσκι... Όχι! Ούρα!
 


Το τελευταίο δείγμα είναι ένα μπουκάλι Iler’s Malt Whisky από τη συλλογή του Μουσείου Burke στο Σιάτλ. Μέσα στη φιάλη υπάρχει ένα καφετί, αν και ελαφρώς θολό, υγρό.
"Τι πιο λογικό να είναι ένα παλιό ουίσκι", θα σκεφτεί κάποιος.
Το υγρό στο μπουκάλι αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ουίσκι αλλά ανθρώπινα ούρα. Πιθανώς, κάποιος που άδειασε το ουίσκι, θα χρειάστηκε να αδειάσει και ο ίδιος από το κάλεσμα της φύσης...
 
από: oddee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου