Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Η παράξενη απεικόνιση της Παναγίας και του Ιησού σε ένα παρεκκλήσι στο Μιλάνο

 
Η περίεργη απεικόνιση της Παναγίας και του μικρού Ιησού που έχουν κέρατα έχει τις ρίζες της στην εξάλειψη μιας θρησκευτικής σέκτας με χριστιανικές ρίζες από την Καθολική Εκκλησία, των Καθαρών.
 
 
 
Το παρεκκλήσι Portinari, που βρίσκεται στην Βασιλική του Sant' Eustorgio στο Μιλάνο, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με όμορφο τρούλο, έναν περίτεχνο μαρμάρινο τάφο στολισμένο με ανάγλυφα και πλούσιες τοιχογραφίες που περιλαμβάνουν… μια απεικόνιση της Παναγίας και του μικρού Ιησού με κέρατα διαβόλου!
 

 
Το παρεκκλήσι χτίστηκε από το 1462 έως το 1468 και αφιερώθηκε στον Άγιο Πέτρο της Βερόνας, του οποίου το κεφάλι στηρίζεται στο περίτεχνο μαρμάρινο ιερό που χρησιμεύει ως το επίκεντρο του παρεκκλησίου. Ο γνωστός και ως Άγιος Πέτρος ο Μάρτυρας, ήταν ένας Δομινικανός μοναχός που πρωτοστάτησε στην Ιερά Εξέταση στη βόρεια Ιταλία στις αρχές του 13ου αιώνα, στο απόγειο του διωγμού των Καθαρών από την Καθολική Εκκλησία. Ήταν διάσημος για τα κηρύγματά του και τον προσηλυτισμό μεταξύ των Καθαρών της Λομβαρδίας και των γειτονικών περιοχών.

Σε μια από τις ιστορίες που αναφέρονται, ο Πέτρος της Βερόνας προσπαθούσε να "κερδίσει ξανά" έναν επιφανή άνδρα που είχε προσηλυτιστεί στον Καθαρισμό αφού είδε την Παναγία σε μια συνάντηση των Καθαρών. Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους, ο Πέτρος βρέθηκε μια συνάντηση της ίδιας ομάδας και είδε την Παναγία και τον Ιησού, αλλά -χάρη στην αλάνθαστη πίστη του- είδε ότι είχαν κέρατα, αποκαλύπτοντας ότι, στην πραγματικότητα, ήταν ο Διάβολος μεταμφιεσμένος. Έτσι, πρόσφερε στην οπτασία ένα κομμάτι Θείας Λειτουργίας, λέγοντας, "Αν είσαι η Μητέρα του Θεού, λατρεύεις τον Υιό σου!". Ο Διάβολος τράπηκε σε φυγή και όλοι οι Καθαροί που ήταν παρόντες επέστρεψαν στον Καθολικισμό.
 


Οι τοιχογραφίες αυτής της ιστορίας, όπως και άλλων γεγονότων της ζωής του Αγίου Πέτρου της Βερόνας, φιλοτεχνήθηκαν από τον Vincenzo Foppa. Μετά από χρόνια παραμέλησης, ανακαλύφθηκαν ξανά στα τέλη του 19ου αιώνα και αποκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου