Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ψεύτικος Κυνόδοντας: Όταν η CIA έστησε μια επίθεση από βαμπίρ

 
Ένα μυθικό πλάσμα που η CIA χρησιμοποίησε κατά των ανταρτών σε μια περιοχή των Φιλιππίνων.
 
 
 
Οι αντάρτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το σώμα. Στο έδαφος βρισκόταν ένας από τους άντρες τους, νεκρός και κάτωχρος. Έψαχναν να βρουν τραύματα από σφαίρες αλλά, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι είχε δύο μικρά σημάδια -σαν τρύπες- στο λαιμό του. Τη νύχτα, κάτι τον είχε πάρει, βύθισε τα μυτερά του δόντια στο λαιμό του και είχε στράγγιξε κάθε σταγόνα από το αίμα του.

Κάποιο πλάσμα είχε σκοτώσει τον συμπολεμιστή τους. Οι σκέψεις τους στράφηκαν στο "aswang", μια πανάρχαια οντότητα της λαογραφίας τους που μοιάζει με βαμπίρ. Ευθύς αμέσως, δημιουργήθηκε ένας άλλος φόβος: πιθανότατα, θα επέστρεφε και για άλλους.

Η αλήθεια ήταν πολύ πιο ρεαλιστική, αλλά όχι λιγότερο τρομακτική.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στις Φιλιππίνες, οι αντάρτες γνωστοί ως Hukbalahap (Hukbong Bayan Laban sa Hapon, ένα κομμουνιστικό αντάρτικο κίνημα που σχηματίστηκε από τους αγρότες της Κεντρικής Λουζόν. Στα Ταγκαλόγκ, μια από τις γλώσσες που ομιλούνται στις Φιλιππίνες, το όνομα σημαίνει "Λαϊκός Στρατός Ενάντια στην Ιαπωνία") προκάλεσαν ανησυχία, τόσο στην τοπική κυβέρνηση, όσο και στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την CIA, η οποία θα χρησιμοποιούσε κάτι νέο στον ψυχολογικό πόλεμο: τους αιμοβόρους.

Το "πρώτο αίμα"
 
 
Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και οι δύο χώρες είχαν αντιταχθεί στην Ιαπωνία, η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων ήταν περίπλοκη. Το 1946, και μετά από αιώνες ισπανικής -και αργότερα αμερικανικής- αποικιακής κυριαρχίας, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη χώρα ως ανεξάρτητη. Αν και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τα πήγαν καλά, οι αμερικανικές στρατιωτικές πληροφορίες έμαθαν για μια ντόπια αντιστασιακή ομάδα, την Hukbalahap.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι "Huk" προκάλεσαν ανησυχία στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν ότι η ομάδα είχε ρίζες στον κομμουνισμό -και με τον Ψυχρό Πόλεμο και την Ρωσία να καραδοκεί, αυτό θεωρήθηκε ως κίνδυνος. Ωστόσο, πρακτικά, οι Huk φαινόταν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δημιουργία μιας πιο εργατικής και αυτάρκης χώρας, αντιτασσόμενοι στη συνεχιζόμενη στρατιωτική και εμπορική παρουσία των ΗΠΑ. Στο μυαλό των αξιωματούχων των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, οι αντάρτες ήταν ένας ασταθής και ανεπιθύμητος παράγοντας.

Η ενασχόληση με τους αντάρτες ήταν αρμοδιότητα του Αμερικανού Αντισυνταγματάρχη Edward Lansdale, ενός πράκτορα της CIA που εγκαταστάθηκε στις Φιλιππίνες για να θέσει υπό έλεγχο το κίνημα -και αυτό σήμαινε την εφαρμογή ψυχολογικού πολέμου.

Ο Lansdale χρησιμοποίησε δεισιδαιμονίες των ανθρώπων της υπαίθρου προς όφελος της ομάδας του. Έστειλε ένα αεροπλάνο πάνω από χωριά το οποίο μετέδιδε προειδοποιήσεις στα Ταγκαλόγκ που υπόσχονταν ότι κατάρες θα έπλητταν όποιον φιλοξενούσε αντάρτες. Σε άλλους συμπαθούντες, έβαλε ανθρώπους να ζωγραφίσουν ένα μάτι έξω από τα σπίτια τους, σημάδι ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν το θάνατο επειδή συνεργάστηκαν με τους Huk.

Μελετώντας την τοπική μυθολογία, ο Lansdale έμαθε για το aswang, ένα πλάσμα από τη λαογραφία των Φιλιππίνων που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Πιθανότατα, μια εκδοχή του να υπήρχε πριν οι Ισπανοί αρχίσουν να αποικίζουν την περιοχή τον 16ο αιώνα, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αποικιστές πρόσθεσαν νέα στοιχεία κατά τις προσπάθειές τους να προσηλυτίσουν τους ντόπιους στον καθολικισμό. Το πλησιέστερο αντίστοιχο του aswang μπορεί να είναι το βαμπίρ, αν και σε αντίθεση με αυτό, το aswang τρέφεται με όργανα και μπορεί να πάρει τη μορφή ενός χοίρου ή ενός γύπα (υπάρχει και μια παραλλαγή του, το Manananggal, το οποίο ρουφάει τα έντερα του θύματος μέσω του ορθού του, ενώ τρέφεται και με έμβρυα). Το aswang, ψάχνοντας για τροφή, μπορεί να ανιχνεύσει τρύπες στις οροφές των σπιτιών με τη μακριά γλώσσα του, είναι ικανό για βία, αλλά μπορεί να φέρει και ασθένειες.

Το τέρας έγινε καίριας σημασίας κατά τη διάρκεια μιας βασικής επιχείρησης. Ο Lansdale ήθελε μια ομάδα φιλιππινέζικων δυνάμεων να φύγει από μια μικρή περιοχή, αλλά υπήρχε φόβος ότι, μόλις έφευγαν, μια ομάδα ανταρτών Huk -έως και 300 στρατιώτες- θα πολιορκούσε το σημείο και ενδεχομένως να σκότωνε συμπαθούντες. Για να διώξει τους Huk, ο Lansdale έβαλε τους άντρες του να αρχίσουν να διαδίδουν φήμες ότι το aswang ήταν κοντά. Όπως είναι φυσικό, εκείνοι δεν μπορούσαν να έχουν άμεση επαφή με τους αντάρτες, οπότε η ιστορία διαδόθηκε από τους χωρικούς, οι οποίοι είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους μαχητές.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Landsdale πίστευε πλέον ότι η φήμη είχε φτάσει στους Huk, Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν μια μικρή ομάδα ανταρτών σε ένα από τα γνωστά τους μονοπάτια. Οι Αμερικανοί άρπαξαν τον τελευταίο άνδρα του περιπόλου, τον σκότωσαν και του έκαναν δύο τρύπες στο λαιμό. Στη συνέχεια, τον κρέμασαν ανάποδα ώστε να στραγγίσει εντελώς το αίμα του. Τέλος, άφησαν το σώμα του για να το βρουν οι Huk, οι οποίοι, μόλις το εντόπισαν, έφυγαν γρήγορα από την περιοχή, όπως ακριβώς περίμενε ο Lansdale.

Αποστολή εξετελέσθει
 
Ο Αντισυνταγματάρχης Edward Lansdale- πηγή

Μετά από αυτήν την αποστολή, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις του Lansdale στις Φιλιππίνες συνεχίστηκαν και βοήθησε στην εγκατάσταση ενός νέου προέδρου, του Ramon Magsayay, που, όπως είναι λογικό, ήταν συμπαθής στα αμερικανικά συμφέροντα. Εν τω μεταξύ, οι Huk διαλύθηκαν λόγω έλλειψης ηθικού, προμηθειών και στρατολογήσεων.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να πιστέψει κανείς την ιστορία του aswang, αυτή επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Lansdale στην αυτοβιογραφία του, "In the Midst of Wars: An American’s Mission to Southeast Asia" (1972), όπου αναφέρεται η εν λόγω επιχείρηση.

"Όταν οι Huk επέστρεψαν για να αναζητήσουν τον αγνοούμενο και τον βρήκαν αναίμακτο, όλα τα μέλη της περιπόλου πίστεψαν ότι τον είχε πάρει το aswang και ότι, αν παρέμεναν εκεί, κάποιος άλλος θα ήταν ο επόμενος", έγραψε.

Αν και ο Lansdale φαινόταν σίγουρος ότι ήταν ο μύθος του aswang που έδιωξε τους Huk, δεν είναι απολύτως σαφές πόσο διάχυτη ήταν αυτή η παράδοση στη συγκεκριμένη περιοχή, ή αν οι Huk πίστευαν πραγματικά ότι μια κακόβουλη υπερφυσική οντότητα έφταιγε για την επίθεση. Όπως είπε ένας ερευνητής λαογραφίας, είναι πιθανό οι αντάρτες να τρομοκρατήθηκαν από την άγρια επίθεση των Αμερικανών και να τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν την ίδια μοίρα. "Δεν υπήρχε καμία λαογραφία aswang στην περιοχή, οπότε είμαι δύσπιστος ότι αυτή η τακτική ψυχολογικής επιχείρησης λειτούργησε", είπε ο ερευνητής.

Το 1954, ο Lansdale έφυγε από τις Φιλιππίνες και εστάλη στο Βιετνάμ με παρόμοια καθήκοντα. Αργότερα, συμμετείχε στις προσπάθειες εξάλειψης του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πριν αποσυρθεί τελικά το 1963. Όταν πέθανε το 1987, χαιρετίστηκε ως υπόδειγμα στις επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου