Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Η ιστορία της Villa la Leopolda, ενός από τα πιο ακριβά ακίνητα στην ιστορία

 
Η Villa La Leopolda, που βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα και κάποτε ανήκε στον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β', εκτιμάται ότι -σήμερα- αξίζει 750 εκατομμύρια δολάρια.
 
 
 
Η Γαλλική Ριβιέρα είναι μια από τις πιο εύπορες και λαμπερές περιοχές στη Γη. Οι ακτές της είναι γεμάτες με παραθαλάσσια χωριά και πόλεις στις οποίες έχουν βρεθεί μερικοί από τους πλουσιότερους και σημαντικότερους αριστοκράτες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες.

Ακόμη και εκεί όμως, υπάρχουν αρκετά μέρη που ξεχωρίζουν για την επίδειξη του πλούτου. Ένα από αυτά είναι η Villa La Leopolda στο Villefranche-sur-Mer. Το ακίνητο έχει έκταση περίπου 73 τετ χλμ και κάποτε ανήκε σε βασιλιάδες -αργότερα ανήκε στους Edmond και Lily Safra, έναν επιτυχημένο τραπεζίτη και φιλάνθρωπο με περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την σύζυγό του που απέκτησε περιουσία μέσω τεσσάρων γάμων.

Η ιστορία της Villa La Leopolda είναι γεμάτη από διαμάχες και πολυτέλειες που προσφέρονται μόνο στους εξαιρετικά πλούσιους. Ωστόσο, το ίδιο το κτίριο είναι αναμφισβήτητα όμορφο και αυτό χάρη στον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Ogden Codman, Jr.

Villa La Leopolda, το δώρο του βασιλιά Λεοπόλδου Β' του Βελγίου στη νεαρή ερωμένη του
 

Ο Λεοπόλδος Β' του Βελγίου

Δίκαια, ο Λεοπόλδος Β' δεν μνημονεύεται λόγω της καλοσύνης του από τον λαό του Βελγίου και του Κονγκό.
 
Στο αποκορύφωμα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην Αφρική, διοικούσε μια τεράστια και σκληρή αυτοκρατορία σε αυτό που κάποτε ήταν η Ελεύθερη Πολιτεία του Κονγκό -και σε αντίθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως η Νότια Αφρική ή η Ισπανική Σαχάρα, το Κονγκό κυβερνήθηκε από τον Λεοπόλδο όχι ως επέκταση του Βελγίου, αλλά ως προσωπική του ιδιωτική περιουσία.

Ουσιαστικά, ο βασιλιάς έκανε το Κονγκό την μεγαλύτερη φυτεία του κόσμου, με όλες τις αρνητικές έννοιες που συνδέονται με τον όρο. Πριν από αυτό, ο πληθυσμός του Κονγκό δεν ήταν βέβαιος, αλλά οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η χώρα, με τρεις φορές το μέγεθος του Τέξας σε έκταση, θα μπορούσε να φιλοξενούσε 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μέχρι το 1924, ο αριθμός αυτός είχε πέσει στα 10 εκατομμύρια εξαιτίας της πείνας, των ασθενειών, της υπερκόπωσης, των λοιμώξεων που προκλήθηκαν από ακρωτηριασμούς και μαζικών εκτελέσεων των ντόπιων μετά από διαταγές του Λεοπόλδου.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Λεοπόλδος Β' είχε πολλές ερωμένες, αλλά η πιο διαβόητη ήταν η 16χρονη Blanche Zélia Joséphine Delacroix -γνωστή και ως Carline Lacroix (Καρολίνα Λακρουά) από τον Οίκο του Λακρουά- η οποία ήταν κόρη του επιστάτη της Γαλλικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, αλλά εκείνη την εποχή έβγαζε τα προς το ζην από την πορνεία, που γνώρισε τον βασιλιά όταν εκείνος ήταν 65 ετών (σύμφωνα με την ιστοσελίδα Villa La Leopolda).
 

Ο Λεοπόλδος Β' με την Καρολίν Λακρουά

Η Λακρουά δεν ήταν δημοφιλής στον βελγικό λαό -ούτε βέβαια ο βασιλιάς ο οποίος μετά βίας μιλούσε σωστά ολλανδικά, μιλούσε με θλίψη δημόσια για το μικρό μέγεθος του Βελγίου και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου στη Γαλλική Ριβιέρα, εκτός από τις πολυάριθμες θηριωδίες του στο Κονγκό. Πιθανότατα, ο έρωτάς του με την ανήλικη ερωμένη του τροφοδότησε μέρος της περιφρόνησης που είχε ο λαός για αυτήν.

Στην πραγματικότητα, ο βασιλιάς ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί της που της παραχώρησε τον τίτλο της Baronne de Vaughan και μια τεράστια έκταση γης στη Γαλλική Ριβιέρα, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Villa La Leopolda.

Όταν το1909 ο Λεοπόλδος πέθανε και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του, Αλβέρτος Α', ο οποίος έδιωξε αμέσως την Λακρουά από τη βίλα, την οποία, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μετέτρεψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Λίγο αργότερα, η γη πέρασε στην Thérèse Vitali, Contesse de Beauchamp, η οποία ανέθεσε αρκετές τροποποιήσεις στο κτήμα και πούλησε το ακίνητο στον Αμερικανό αρχιτέκτονα Ogden Codman, Jr.

Το 1929, ο Codman άρχισε να μετατρέπει το ακίνητο στο αρχιτεκτονικό έργο ζωής του και το ολοκλήρωσε σε μόλις δύο χρόνια. Δυστυχώς, αυτό δεν αποδείχθηκε φθηνό και εξαιτίας αυτού απέκτησε πολλά οικονομικά προβλήματα οπότε έπρεπε να την νοικιάσει. Κάποια στιγμή, ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουίνδσορ προσπάθησαν να μισθώσουν τη βίλα, αλλά ο Codman δεν συμφωνούσε με τις αλλαγές που οραματίζονταν. Μετά το θάνατό του, η Villa La Leopolda πέρασε από πολλούς πλούσιους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fiat και της συζύγου του, Gianni και Marella Agnelli.

Το 1987, η βίλα πέρασε στους Edmond και της Lily Safra.

Η πλούσια ζωή των Safra στην βίλα
 

Οι Edmond και Lily Safra

Όταν ήταν ακόμη ζωντανοί, ο Edmond Safra και η σύζυγός του Lily ήταν γνωστοί ως δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Η άνοδος του Safra στον πλούτο και η κατάρρευσή του με την American Express περιγράφονται καλά σε ένα άρθρο του New York Magazine του 1989.

Ο Safra γεννήθηκε στη Βηρυτό και ήταν γόνος επιτυχημένων τραπεζιτών που δραστηριοποιούνταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την κατάρρευσή της μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν πήγε ποτέ στο κολέγιο και, αντ' αυτού, από τα 16 του εργαζόταν για τον πατέρα του. Στα 24 του, ίδρυσε τη δική του τράπεζα στη Βραζιλία. Με το πέρασμα των χρόνων, συγκέντρωσε μια τεράστια περιουσία.

Η σύζυγός του είχε γίνει επίσης αρκετά εύπορη, αν και υπό διαφορετικές συνθήκες. Η Lily Safra γεννήθηκε ως Lily Watkins στη Βραζιλία το 1934 και ο πατέρας της ήταν κατασκευαστής σιδηροδρόμων. Στα 17 της, η Lily μετακόμισε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και παντρεύτηκε τον Mario Cohen, με τον οποίο απέκτησε 3 παιδιά. Ο γάμος έληξε με διαζύγιο και εκείνη επέστρεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το 1965, παντρεύτηκε για ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά με τον Alfredo Monteverde, ιδιοκτήτη μιας αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών. Ο γάμος κράτησε μόλις τέσσερα χρόνια, καθώς, το 1969, ο Monteverde, ο οποίος πάλευε με τη διπολική διαταραχή, αυτοκτόνησε.

Τρία χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον Samuel Bendahan και ένα χρόνο αργότερα χώρισαν. Το 1976, παντρεύτηκε τον τέταρτο και τελευταίο σύζυγό της, τον Safra, ο οποίος φέρεται να ήταν τραπεζίτης του δεύτερου συζύγου της.

Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος το 1999, όταν ο Edmond πέθανε από μια πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα που ξέσπασε από τον νοσοκόμο του, Ted Maher, ο οποίος ήθελε να σώσει "ηρωικά" το πλούσιο αφεντικό του, αλλά ο Safra πέθανε από εισπνοή καπνού.

Μετά από αυτό, η Lily κληρονόμησε την περιουσία του συζύγου της.
 
Όπως είναι φυσικό, ο υπέρογκος πλούτος τους τους επέτρεπε να ζουν πλουσιοπάροχα. Το ζευγάρι είχε ακίνητα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός ρετιρέ στο Μονακό, 10 μίλια από τη Villa La Leopolda, η οποία έγινε το καμάρι και η χαρά τους όταν την αγόρασαν το 1987.

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι ήθελε την ιδιωτικότητά του και έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Safra καλωσόριζε συχνά υψηλούς καλεσμένους στη βίλα. Το ζευγάρι φιλοξενούσε ένα πάρτι την Παρασκευή και ένα ακόμη τη Δευτέρα, ώστε να έχουν χρόνο για όλους τους καλεσμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κυρίες πρόσφεραν σαν δώρο περίτεχνα κουτιά με το πορτρέτο της βίλας, το φαγητό ετοίμαζε ο διάσημος σεφ του Moulin de Mougins, Roger Verge, ενώ ο Safra είχε φέρει τον Βραζιλιάνο μαέστρο Sergio Mendes και την ορχήστρα του, και τον πιανίστα David Wood και το κουαρτέτο του, για να εμφανιστούν στα πάρτι.

Η Lily παρέμεινε ιδιοκτήτρια της Villa La Leopolda μέχρι τον θάνατό της, στις 9 Ιουλίου 2022. Ήταν 87 ετών. Ωστόσο, υπήρξε μια σύντομη στιγμή όπου φάνηκε ότι η Safra θα άφηνε τη βίλα, εάν ορισμένα γεγονότα δεν είχαν προκαλέσει την ακύρωση της πώλησής της.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας έχασε 53 εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αγοράσει την βίλα
 

 
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Ρώσος μεγιστάνας του νικελίου, Mikhail Prokhorov, φαινόταν να έχει πείσει την Lily να του την πουλήσει. Στο παρελθόν, είχε προσπαθήσει αρκετές φορές να αγοράσει την Villa La Leopolda, αλλά η Safra δεν ήθελε να την πουλήσει.

Η επιμονή του όμως φάνηκε να αποδίδει καρπούς και ο 44χρονος δισεκατομμυριούχος κατέθεσε μια προκαταβολή 10% του ακινήτου -53 εκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, η τιμή των 530 εκατομμυρίων δολαρίων της Villa La Leopolda έσπασε τα ρεκόρ, καθιστώντας την το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο.

Το 2008 όμως, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, έκανε τον Prokhorov να ξανασκεφτεί την αγορά της και αποχώρησε από τη συμφωνία. Ωστόσο, τα 53 εκατομμύρια δολάρια δεν του επιστράφηκαν ποτέ, καθώς, ένα γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητο (με εκτιμώμενο πλούτο 17,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η απώλεια μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων δεν φάνηκε να έχει μεγάλη διαφορά για αυτόν). Η Safra δώρισε αυτά τα χρήματα σε διάφορες παγκόσμιες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου