Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ο άνθρωπος στο εξώφυλλο του δίσκου Led Zeppelin IV

 
Ένα μυστήριο 50 ετών που λύθηκε και η έρευνα δείχνει ότι στην φωτογραφία εμφανίζεται ο τεχνίτης αχυροσκεπών Lot Long από το Mere.
 
 
 
Για τους θαυμαστές των Led Zeppelin είναι μια εικόνα άμεσα αναγνωρίσιμη: ένας σκυμμένος, γκριζομάλλης γενειοφόρος, που τα τραχιά χέρια του κρατούν ένα κοντάρι που στηρίζει μια δέσμη από κλαδιά στην πλάτη του.

Η προέλευση της εικόνα, η οποία αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του εξώφυλλου του Led Zeppelin IV, παρέμενε μυστήριο για περισσότερο από μισό αιώνα. Τώρα όμως, αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της ύστερης βικτωριανής εποχής ενός τεχνίτη αχυροσκεπών σε μια κομητεία στη νοτιοδυτική Αγγλία, το Wiltshire.

Ο Μπράιαν Έντουαρντς, επισκέπτης ερευνητής στο περιφερειακό κέντρο ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, είπε ότι βρήκε την φωτογραφία σε ένα άλμπουμ κατά τη διάρκεια της συνεχούς έρευνας που επιμελήθηκε με το Μουσείο Wiltshire το 2021. Η έρευνά του περιελάμβανε στοιχεία από το παρελθόν του Wiltshire, από πίνακες και φωτογραφίες μέχρι αντικείμενα τέχνης και αναμνηστικά. Ενώ έβλεπε μερικές πρώτες φωτογραφίες του Στόουνχεντζ, βρήκε την συγκεκριμένη φωτογραφία που έγινε διάσημη από το αγγλικό ροκ συγκρότημα.

Ο δίσκος Led Zeppelin IV κυκλοφόρησε πριν από 52 χρόνια -στις 8 Νοεμβρίου του 1971-, έχει πουλήσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και περιλαμβάνει ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος, το Stairway to Heaven.
 

Το εξώφυλλο του άλμπουμ - πηγή
 
Στο εξώφυλλο του άλμπουμ δεν υπήρχε καμία ένδειξη του ονόματος ή του τίτλου του συγκροτήματος. Η κορνιζαρισμένη, έγχρωμη φωτογραφία του -μέχρι πρότινος αγνώστου- άνδρα, και η οποία συχνά αναφέρεται ως πίνακας ζωγραφικής, κολλήθηκε στον εσωτερικό τοίχο ενός μερικώς κατεδαφισμένου σπιτιού. Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ ήταν μια πολυκατοικία, που πιστεύεται ότι ήταν ο Πύργος του Salisbury στο Ladywood του Μπέρμιγχαμ.
 

Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ - πηγή

Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, ανακάλυψε μια έγχρωμη φωτογραφία της αρχικής εικόνας του τεχνίτη σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στο σπίτι του κιθαρίστα Τζίμι Πέιτζ στο Pangbourne του Berkshire.

Η αρχική φωτογραφία ανακαλύφθηκε σε ένα άλμπουμ φωτογραφιών από την βικτωριανή εποχή με τίτλο, "Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Shaftesbury. Whitsuntide 1892. Ένα δώρο στη θεία από τον Έρνεστ, το οποίο περιείχε περισσότερες από 100 φωτογραφίες με αρχιτεκτονικές όψεις και σκηνές από τους δρόμους, μαζί με μερικά πορτρέτα εργατών της υπαίθρου από το Wiltshire, το Dorset και το Somerset.

Κάτω από την φωτογραφία του άνδρα, ο φωτογράφος έγραψε, "Ένας τεχνίτης αχυροσκεπών του Wiltshire". Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι ο τεχνίτης είναι ο Lot Long (μερικές φορές Longyear), ο οποίος γεννήθηκε στο Mere το 1823 και πέθανε το 1893. Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Long ήταν χήρος και ζούσε σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι στην Shaftesbury Road στο Mere.

Εν τω μεταξύ, μια υπογραφή που ταιριάζει με τη γραφή στο άλμπουμ υποδηλώνει ότι ο φωτογράφος είναι ο Ernest Howard Farmer (1856-1944), ο πρώτος διευθυντής της σχολής φωτογραφίας στο τότε πρόσφατα μετονομασμένο Regent Street Polytechnic, που τώρα ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Westminster.

Σήμερα, η φωτογραφία του Farmer βρίσκεται στο μουσείο Wiltshire στο Devizes, όπου, την άνοιξη του 2024, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια έκθεση με την εν λόγω φωτογραφία, καθώς και άλλες που τραβήχτηκαν στη δυτική Αγγλία κατά τη βικτοριανή εποχή.

από: the guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου