Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τέρμα πια στις κουνημένες φωτογραφίες χάρη στο Photoshop


Ένα νέο Photoshop φίλτρο θα επιτρέψει στους χρήστες να ξεθολώσουν τις κουνημένες φωτογραφίες τους.



Για άλλη μια φορά, η Adobe πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο της φωτογραφίας για πάντα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου MAX 2011 της εταιρείας, το οποίο έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, η Adobe έδωσε μια μικρή γεύση από ένα νέο φίλτρο στο Photoshop που θα επιτρέπει στους χρήστες να ξεθολώνουν τις κουνημένες φωτογραφίες τους.

Το νέο χαρακτηριστικό, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αποκαλύφθηκε στο κοινό σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε στις Reddit.com. Στο βίντεο, ένας παρουσιαστής (του οποίου το όνομα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε) αναδεικνύει τη λειτουργικότητα του φίλτρου unblur.

Όπως εξηγεί ο παρουσιαστής, το φίλτρο αναλύει τη μορφή της θολής φωτογραφίας για να προσπαθήσει να κατανοήσει προς ποια κατεύθυνση η κάμερα μετακινήθηκε όταν το κλείστρο ήταν ανοικτό, δημιουργώντας έτσι την out-of-focus εικόνα. Ένας αλγόριθμος στο λογισμικό κάνει τότε μια ιδιαίτερα εκπαιδευμένη εικασία για το πώς η φωτογραφία θα πρέπει να ήταν αν η κάμερα δεν είχε μετακινηθεί. Αμέσως μετά την εφαρμογή του φίλτρου, η φωτογραφία από θολή γίνεται πεντακάθαρη.

Η λειτουργία μας θυμίζει τις κάμερες Lytro, που μόλις πρόσφατα μπήκαν στην παραγωγή. Ενώ το unblur χαρακτηριστικό της Adobe αφαιρεί την κίνηση της κάμερας, η κάμερα Lytro επιτρέπει στους χρήστες να αλλάξετε το σημείο εστίασης στις φωτογραφίες τους μετά την λήψη της φωτογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσει να συλλάβει κάποιον που λογικά θα ήταν σε πρώτο πλάνο, αλλά η αυτόματη εστίαση για κακή μας τύχει απαθανατίσει τα δέντρα στο παρασκήνιο, μπορείτε απλά να αλλάξετε ολόκληρη την εστίαση της εικόνας με τον υπολογιστή σας.

Με εφόδια τόσο το χαρακτηριστικό Adobe unblur και την Lytro κάμερα, είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή φωτογραφίας όπου οι κανόνες αλλάζουν, και τα λάθη που μέχρι τώρα κατέστρεφαν φωτογραφίες θα διορθώνονται πραγματικά με το πάτημα ενός κουμπιού.

πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου