Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Το κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται σε μια μικρή πόλη στο Αϊντάχο των ΗΠΑ


Όπως ανακήρυξε ο δήμαρχος της πόλης το 2004...



Στη γωνία της Bank Street και της Sixth Street στην πόλη των ορυχείων Wallace στο Αϊντάχο των ΗΠΑ, υπάρχει ένα καπάκι υπονόμου. Εκ πρώτης όψεως, το καπάκι μπορεί να φαίνεται σαν ένα συνήθες κάλυμμα φρεατίου, αλλά αν το κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά θα δει ότι είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Η μικρή πόλη του Wallace έχει έκταση 4 επί 9 οικοδομικά τετράγωνα και πληθυσμό 784 πολίτες. Αλλά το 2004, ο δήμαρχος έκανε μια διακήρυξη: "Εγώ, ο Ron Garitone, Δήμαρχος του Wallace του Αϊντάχο ... αποφασίζω, δηλώνω επίσημα και διακηρύσσω το Wallace ως το κέντρο του Σύμπαντος".


"Και που βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός;" θα σκεφτεί κάποιος. Ο Shauna Hillman, ένας από τους πρώτους τέσσερις που είχαν την ιδέα, εξηγεί: "Γιατί όχι; Αυτή είναι η απάντηση στο γιατί είναι το κέντρο του Σύμπαντος" και η δεύτερη απάντηση είναι: "Αποδείξτε ότι δεν είναι".

Η πραγματική απάντηση, συνεχίζει ο Hillman, στηρίζεται στην θεωρία του probabilism (στη θεολογία και τη φιλοσοφία, probabilism -από τα λατινικά probare, να δοκιμάσει, να εγκρίνει- αναφέρεται στην αρχαιοελληνική θεωρία του ακαδημαϊκού σκεπτικισμού): "Εάν δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι το Wallace δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, τότε θα πρέπει να είναι το κέντρο του σύμπαντος".


Στο κέντρο του καλύμματος του φρεατίου υπάρχουν τέσσερα σύνολα αρχικών και η φιγούρα ενός ανθρακωρύχου. Αυτά τα αρχικά -HL, ΚΑΕ, SRLM και BHM- αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις εξέχουσες εταιρείες εξόρυξης της περιοχής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι να γίνει το Κέντρο του Σύμπαντος, το Wallace αυτοαποκαλούνταν η Πρωτεύουσα του Ασημιού του κόσμου. Από τις πρώτες προσπάθειες εξόρυξης το 1884, πάνω από 1.200 εκατομμύρια ουγκιές αργύρου έχουν βρεθεί σε αυτή τη μικρή πόλη.

Η πόλη όμως δεν καταλήξει στον probabilism από μόνη της. Ανακάλυψαν τη θεωρία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η οποία ανακοίνωσε ότι λόγω της εξόρυξης, το νερό και το έδαφος ήταν μολυσμένα. Ωστόσο, η Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι δε θα μπορούσε να αποδείξει αν ο μόλυβδος στο νερό προέρχονταν από τη συνεχή εξόρυξη, ή αν ήταν φυσικό φαινόμενο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου