Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Επίγεια Εδέμ η Νέα Γουινέα: Εντυπωσιακές ανακαλύψεις άγνωστων ειδών

Εντοπίζονται δύο νέα είδη κάθε εβδομάδα!

Η Νέα Γουινέα είναι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF η περιοχή με την μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή βιοποικιλοτητα στον πλανήτη. Στο τεράστιο τροπικό δάσος του νησιού υπάρχουν χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας πολλά εκ των οποίων είναι άγνωστα. Την τελευταία δεκαετία οι ερευνητές ανακαλύπτουν κατά μέσο όρο δύο νέα είδη κάθε εβδομάδα! Καρχαρίες του γλυκού νερού, τυφλά φίδια και ψάρια που έχουν πάνω τους όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι ορισμένα από τα περίπου 1.100 είδη που έχουν ανακαλυφτεί τα τελευταία χρόνια.

Το Chilatherina alleni διαθέτει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Ο Glyphis garricki φτάνει σε μήκος τα 2,5 μέτρα και είναι ο πρώτος καρχαρίας που εντοπίζεται να ζει σε γλυκό νερό

Εχουν εντοπιστεί και και πολλά νέα είδη χλωρίδας ανάμεσα τους η ορχιδέα Cadetia kutubu

Το Cyrtodactylus irianjayaensis είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερπετά που ανακαλύφθηκαν στο νησί

Μια από τις διασημότερες ανακαλύψεις στην Νέα Γουινέα είναι η Delias durai, η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο που έχει άνοιγμα φτερών 30 εκατοστά.

To πτηνό «μασκοφόρος», Melipotes carolae, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις των ερευνητών

Αν και το νησί της Νέας Γουινέας αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% της ξηράς της Γης οι ερευνητές εκτιμούν ότι φιλοξενεί το 8% των γνωστών και άγνωστων ειδών του πλανήτη. Η WWF προειδοποιεί ότι ο βιολογικός πλούτος της περιοχής απειλείται από την επέκταση των φυτειών για την παραγωγή φοινικέλαιου, των παράνομων ορυχείων και των λαθρεμπόρων άγριας ζωής και επισημαίνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει ήδη υπάρξει αποψίλωση και καταστροφή περίπου του 25% του τροπικού δάσους.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου