Σήμερα τα ειδικά εφέ κάνουν θαύματα και μπορούν από μόνα τους να καταφέρουν, όσα είχαν καταφέρει ο Τζορτζ Λούκας και ο Κλιντ Ίστγουντ, με το συνδυασμό μοντέλων και φωτογραφίας, στο Star Wars και στο Firefox. Αλλά τα κοντινά πλάνα απαιτούν ακρίβεια, και ακόμα και σήμερα, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι με τη χρήση κανονικού μεγέθους αντίγραφων αεροσκαφών, αν δεν υπάρχουν τα αυθεντικά ή τα αεροσκάφη είναι φανταστικά. Δείτε 5 κανονικούς μεγέθους αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες.
F/A-37 Talon – Stealth (φωτογραφία πάνω)
Το F/A-37 Talon εμφανίστηκε στην ταινία του 2005 "Stealth" και η φωτογραφία είναι από την προσνήωση του στο USS Abraham Lincoln (αν και η κινηματογράφηση έγινε στο USS Carl Vinson). Το F/A-37 Talon ήταν ένα μονοθέσιο μαχητικό με τεχνολογία stealth. Είχε έναν "εγκέφαλο"-ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος τελικά ανέπτυξε δική του -επικίνδυνη- νοημοσύνη. Η ταινία εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αποτυχημένες του Χόλιγουντ. Το "Talon" στηρίχτηκε στο Switchblade της Northrop.
AV-8B Harrier – True Lies
Αν έχετε δει το Αληθινά Ψέματα (True Lies) με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, θα θυμάστε την σκηνή που ο Άρνι ανατινάζει έναν τρομοκράτη από το μπροστινό μέρος ενός AV-8B Harrier II με τη χρήση ενός πυραύλου Sidewinder. Αν και το αεροσκάφος της ταινίας ήταν κανονικού μεγέθους αντίγραφο χωρίς όμως να λειτουργεί, η καλύπτρα και το σύστημα προσγείωσης ήταν από ένα πραγματικό αεροσκάφος. Το αντίγραφο (είναι αυτό της φωτογραφίας) χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε άλλη -άγνωστη- ταινία όπου και ανατινάχτηκε.
Avro Lancaster Bomber – The Dam Busters Remake
Το κανονικού μεγέθους αντίγραφο βομβαρδιστικό Avro Lancaster είναι ένα από τα 10 που σχεδίασε η Weta Workshop για ένα ριμέικ της κλασσικής ταινίας του 1955 "The Dam Busters" (Τα φρούρια καταρρέουν). Το βομβαρδιστικό, ήταν από ατσάλι και fiberglass –λέγετε πως φτιάχτηκε στην Κίνα– και στην φωτογραφία είναι στο Hood Aerodrome στη Νέα Ζηλανδία.
Spitfire – Battle of Britain
Το Supermarine Spitfire από fiberglass φτιάχτηκε για την ταινία του 1968 "Battle of Britain" (Η Μάχη της Αγγλίας) και τώρα βρίσκεται στο Wellesbourne Wartime Museum στο Warwickshire της Αγγλίας. Η παραγωγή δημιούργησε 100 αεροσκάφη, γνωστά σαν την "35η μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη του κόσμου", μερικά από τα οποία μπορούσαν να πετάξουν. Για τα αεροσκάφη που φαινόταν στο έδαφος, φτιάχτηκαν πολλά αντίγραφα, μερικά από τα οποία μπορούσαν να τροχοδρομήσουν και άλλα διαλύθηκαν από "βομβαρδισμούς".
Hurricane – Battle of Britain
Όπως το Spitfire παραπάνω, αυτό το αντίγραφο ενός Hawker Hurricane πιστεύεται πως φτιάχτηκε για την ίδια ταινία. Στην φωτογραφία -που είναι από το 2007- βρίσκεται στην Omaka της Νέας Ζηλανδίας. Στο Battle of Britain Memorial στο Capel-le-Ferne στο Κεντ της Αγγλίας, υπάρχουν και άλλα αντίγραφα Hurricane και Spitfire της ταινίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου