Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίντσιπ, του ανθρώπου που στάθηκε η αφορμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ήταν μια από τις πλέον σημαίνουσες και διαβόητες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα και απόκτησε φήμη αρκετά νέος.



Ο δυσαρεστημένος Βοσνιο-Σέρβος φοιτητής ήταν μόλις 19 χρονών όταν δολοφόνησε τον αρχιδούκα και διάδοχο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, Φραγκίσκο Φερδινάνδο των Αψβούργων, στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου του 1914. Αυτή η δολοφονία ήταν η σπίθα που προκάλεσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το τέλος τριών ισχυρών αυτοκρατοριών και -τελικά- την άνοδο των Ναζί.

Μετά από δυο αποτυχημένες απόπειρες να δολοφονηθεί ο Αρχιδούκας εκείνο το πρωί, η επιτυχία του Πρίντσιπ ήταν εντελώς τυχαία. Ο Πρίντσιπ ήταν σε ένα κατάστημα όταν το αυτοκίνητο του Αρχιδούκα έστριψε κατά λάθος στην Plaza.

Ακόμη μια φωτογραφία από τη σύλληψη - φωτογραφία

Αφού πυροβόλησε τον Αρχιδούκα και τη σύζυγό του, κόμισσα Σοφία φον Τσότεκ, ο Πρίντσιπ προσπάθησε να αυτοκτονήσει -κατάπιε ένα ληγμένο χάπι κυανίου. Ένας άντρας πίσω του, βλέποντας τι έκανε, του άρπαξε το δεξί χέρι. Μερικοί αστυνομικοί έτρεξαν για βοήθεια και συνέλαβαν το δολοφόνο. Η φωτογραφία στην αρχή του θέματος, μια από τις πρώτες ειδησεογραφικές επιτυχίες του αιώνα, τραβήχτηκε από τον Milos Oberajger, έναν μηχανικό και ερασιτέχνη φωτογράφο. Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχουν αμφιβολίες αν είναι ο Πρίντσιπ (δεξιά, ο σκυμμένος) αυτός που κρατούν οι άντρες.

Μετά τη σύλληψη φρουρούμενος - φωτογραφία

Μετά από δίκη 12 ημερών στο Σεράγεβο, ο Πρίντσιπ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων. Ήταν η μέγιστη των ποινών μιας και δεν είχε κλείσει τα 20 όταν διέπραξε το έγκλημα. Πέθανε σε νοσοκομείο τον Απρίλιο του 1918. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου του 1919, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία.

Στο κελί του στο φρούριο Terezín - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου