Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η ιστορία πίσω από το γνωστό πορτραίτο του Τσόρτσιλ


Το γνωστό πορτραίτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ είναι του Γιουσούφ Καρς και τραβήχτηκε το 1941, τα πρώτα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Λέγετε πως είναι η φωτογραφία που έχει αναπαραχθεί τις περισσότερες φορές από όλες τις άλλες.

Όπως συμβαίνει όμως με όλες τις εικονικές φωτογραφίες, έτσι και με αυτή, υπάρχει μια ιστορία από πίσω της.

Ο Καρς, ένας από τους πιο βραβευμένους φωτογράφους πορτραίτων όλων των εποχών, περίμενε να φωτογραφίσει τον Τσόρτσιλ μετά την ομιλία του στην Καναδική Βουλή. Μετά την ομιλία, πήγαν τον Τσόρτσιλ σε μια αίθουσα όπου ο Καρς είχε στήσει τον εξοπλισμό του από το προηγούμενο βράδυ.

Στο βιβλίο του "Faces of Our Time", ο Καρς θυμάται πως χάλασε η διάθεση του Τσόρτσιλ με το που μπήκε στην αίθουσα, "Δεν είχε διάθεση για φωτογράφιση και μου επέτρεψε μόνο δυο λεπτά...".

Δεν είχαν πει στον Τσόρτσιλ για την φωτογράφιση. Υποχώρησε και την ίδια στιγμή έβγαλε ένα πούρο, το άναψε και άρχισε να καπνίζει.

Ο Καρς αναφέρει το τι έγινε μετά:

"Το πούρο του ήταν παντού. Του έδωσα ένα τασάκι, αλλά δεν το αποχωριζόταν. Έλεγξα την κάμερα μου να δω αν ήταν όλα έτοιμα. Περίμενα. Συνέχισε να καπνίζει. Περίμενα. Τότε, χωρίς να το έχω σκεφτεί αλλά με σεβασμό του είπα, 'Συγχωρήστε με, κύριε', και του πήρα το πούρο από το στόμα. Μέχρι να πάω στην κάμερα μου, με κοιτούσε με τέτοιο μίσος που θα μπορούσε να με κατασπαράξει. Αυτή ήταν η στιγμή που τράβηξα την φωτογραφία."

Ο Τσόρτσιλ αργότερα είπε στον Καρς ότι "ήταν ικανός να κάνει ένα λιοντάρι να μείνει ακίνητο για να το φωτογραφίσει". Έτσι ο Καρς ονόμασε το πορτραίτο, The Roaring Lion (Το Λιοντάρι που Βρυχάται).

Το αγαπημένο όμως πορτραίτο του Καρς ήταν ένα στο οποίο ο Τσόρτσιλ είναι πιο ευδιάθετος και χαμογελαστός:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου