Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η ιστορία πίσω από μια από την πλέον συγκλονιστική φωτογραφία του εμφυλίου στη Συρία


Η φωτογραφία του Thomas Rasslof είναι μια από τις πλέον σοκαρίστηκες του εμφυλίου στη Συρία. Τραβηγμένη στο Χαλέπι στις όχθες του ποταμού Queiq διακρίνουμε ανθρώπους νεκρούς η οποίοι είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και τα χέρια τους ήταν δεμένα στην πλάτη τους.Όταν η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε διεθνής στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αναρωτήθηκαν ποίοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, πως πέθαναν και πια είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη μαζική δολοφονία.

Έρευνα το βρετανικού Guardian αποκάλυψε ότι τα θύματα είναι αντάρτες των ανατολικών γειτονιών του Χαλεπίου.

Θύματα
Λίγο μετά την αυγή της 29ης Ιανουαρίου μέλη της αντιπολίτευσης είπαν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ διέπραξαν την σφαγή όταν εντοπίστηκαν τα πτώματα 110 ανθρώπων που είχαν δεχτεί πυροβολισμούς, με τα χέρια δεμένα, κατά μήκος του ποταμού Queiq στη συνοικία του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες Μπουστάν αλ-Κασρ.

Στη μαζική δολοφονία δεν υπήρξαν γυναίκες ενώ ελάχιστα είναι τα θύματα που ξεπερνούν τα 30 έτη.

Τα πτώματα δεν είχαν έγγραφα πάνω τους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία όπου θα κληθούν συγγενείς για να τα αναγνωρίσουν.

Ακόμη και δέκα μέρες μετά την ανακάλυψη των πρώτων πτωμάτων την 29η Ιανουαρίου, νεκρά σώματα συνέχισαν να ξεβράζονται, έρμαια των υδάτινων ρευμάτων.

Η εκδοχή των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης είναι ότι τα πτώματα μεταφέρθηκαν από το ρεύμα του ποταμού από τις συνοικίες που ελέγχονται από το στρατό της Συρίας.

Τις ημέρες που ακολούθησαν του μακελειού, Σύροι αξιωματούχοι απέδωσαν τις μαζικές δολοφονίες σε τρομοκρατικούς θύλακες, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ απέδιδαν το συμβάν στη δράση της τζιχάντ οργάνωσης Jabhat al-Nusra, η οποία μοιράζεται την ίδια κοσμοθεώρηση με εκείνη του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ακόμα και σήμερα το Χαλέπι παραμένει διαιρεμένο μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

πηγή: The Guardian
από: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου