Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Από πού προέρχεται η μορφή του κλόουν;


Μορφές που μοιάζουν με τους σημερινούς κλόουν μας είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γνωρίζουμε από επιγραφές και αγάλματα ότι μια φυλή πυγμαίων, γνωστών και ως Dangas, διασκέδαζαν τους φαραώ με κλόουν στην αρχαία Αίγυπτο, γύρω στο 2500 π.Χ. Γελωτοποιοί της βασιλικής αυλής έδιναν παραστάσεις στην Κίνα από το 1800 π.Χ. περίπου.Οι γελωτοποιοί είναι μεταξύ άλλων γνωστοί και στην Ινδία. Επίσης οι περισσότερες κουλτούρες είχαν λαϊκούς θεατρίνους των πανηγυριών.

Η μορφή του κλόουν όπως τη γνωρίζουμε σήμερα έχει τις ρίζες της στην commedia dell’ arte, η οποία εμφανίστηκε το 16ο αιώνα ως μέρος της παράδοσης του καρναβαλιού. Στις παλαιότερες κωμωδίες ο κλόουν ονομαζόταν Αρλεκίνος. Από την αρχή της εμφάνισής του φορούσε σκισμένα ρούχα και μαύρη μάσκα, αλλά με τον καιρό ο Αρλεκίνος εξελίχθηκε σε κομψό γυναικοκατακτητή και ο ρόλος του κλόουν πέρασε στα χέρια του Πιερό.

Οι πρώτοι κλόουν του τσίρκου εμφανίστηκαν το 18ο προς 19ο αιώνα, αλλά οι σύγχρονοι (με τα χαρακτηριστικά τους ρούχα, την κόκκινη μύτη και τα μεγάλα παπούτσια) άρχισαν να εμφανίζονται όταν πια είχε μπει για τα καλά ο 20ός αιώνας.

πηγή: scienceillustrated.gr

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Πολλά πράγματα συναντάμε ή χρησιμοποιούμε καθημερινά και ποτέ δεν έχουμε ψάξει να δούμε από που προέρχονται ή πως προέκυψαν.

      Διαγραφή