Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η ιστορία ενός ρολογιού σε ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης


Στο Μανχάταν, λίγα τετράγωνα από εκεί που στεκόταν οι Δίδυμοι Πύργοι, ανάμεσα στις πλάκες του πεζοδρομίου, βρίσκεται ένα ρολόι. Κάτω από τα πόδια των περαστικών, μέσα σε γυαλί, στη συμβολή των Maiden Lane και Broadway βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα ένα ρολόι.




Το 1896, ο κοσμηματοπώλης του Μανχάταν William Barthman αποφάσισε να τοποθετήσει ένα ρολόι στο πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημα του για να προσελκύσει πελάτες. Δε θα ήταν ένα απλό, αναλογικό ρολόι, αλλά ένα μηχανικό, που φωτιζόταν από κρυφό φωτισμό. Το ρολόι σχεδίασε ο ίδιος ο Barthman με έναν υπάλληλο του, τον Frank Homm, και χρειάστηκαν δυο χρόνια για να το ολοκληρώσουν. Εγκατέστησαν το ρολόι το φθινόπωρο του 1899 και αμέσως έγινε σημείο αναφοράς.


Αν και ήταν ιδέα του Barthman, η τεχνική υποστήριξη ήταν του Homm. Σχεδόν κάθε μέρα ο Homm έπρεπε να το επιβλέπει και να το ρυθμίζει. Όμως τον Ιούλιο του 1932, η εφημερίδα The New Yorker αναφέρει πως ο Barthman πάλευε να κρατάει το ρολόι συγχρονισμένο μετά το θάνατο του Homm το 1917. Μόνο εκείνος ήξερε να το ρυθμίζει και, μετά το θάνατο του, πολλές φορές ο Barthman έπρεπε να το κρύβει από ντροπή με ένα χαρτόκουτο. Οι δονήσεις από τον υπόγειο σιδηρόδρομο και τα βήματα των περαστικών το αποσυντόνιζαν.


Τελικά, κάπου στα 1940, ο Barthman άλλαξε το ρολόι του Homm με ένα άλλο. Αυτό το ρολόι είναι που υπάρχει ακόμη μέχρι και σήμερα στο πεζοδρόμιο.





από: hodinkee.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου