Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πότε απέκτησε περιλαίμιο ο σκύλος;


Σήμερα τα περισσότερα σκυλιά έχουν περιλαίμιο. Από πού προήλθε αυτή η συνήθεια;

Η παλαιότερη μαρτυρία για το περιλαίμιο του σκύλου είναι 5.000 ετών και προέρχεται από την Αίγυπτο. Αναπαραστάσεις σκυλιών που φέρουν δερμάτινο περιλαίμιο βρίσκονται σε αντικείμενα τέχνης και τοιχογραφίες που χρονολογούνται μεταξύ του 3.500 και του 300 προ Χριστού.

Συχνά πάνω στο περιλαίμιο αναγράφεται το όνομα του σκύλου, για παράδειγμα, o Γενναίος ή o Άχρηστος. Τα σκυλιά αυτά χρησιμοποιούνταν ως κυνηγόσκυλα και φύλακες και όταν τα εκπαίδευαν, τους φορούσαν περιλαίμιο και λουρί.

Κατά την αρχαιότητα έβαζαν ακόμη και οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι περιλαίμιο στα σκυλιά τους, αλλά εδώ σκοπός ήταν να προστατεύονται από επιθέσεις λύκων και άλλων σαρκοφάγων. Γι’ αυτό τα σκυλιά που φύλαγαν άλλα ζώα έφεραν αγκαθωτό περιλαίμιο που τα προστάτευε το λαιμό.

Στην αρχαιότητα τα μικρότερα σκυλιά ήταν δημοφιλή ως σκυλιά του σαλονιού. Στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση οι Ευρωπαίοι ευγενείς είχαν σκυλιά. Με τον καιρό ο σκύλος έγινε σύμβολο κύρους για την ανώτερη τάξη που έβαζε στα ζώα της ασημένια και χρυσά περιλαίμια με ενσωματωμένες πολύτιμες πέτρες.

Με την άνοδο της μεσαίας τάξης στη διάρκεια της Αναγέννησης απέκτησε και ο μέσος άνθρωπος χρήματα κι έτσι μπορούσε να έχει σκύλο. Γι’ αυτό και αυξήθηκε η ζήτηση για φτηνότερα περιλαίμια φτιαγμένα από δέρμα.

πηγή: scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου