Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Φωτογραφίες των παλαιότερων ζωντανών οργανισμών του πλανήτη μας


Ανάμεσα στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα της Rachel Sussman υπάρχουν λεύκες 80.000 χρόνων και βακτήρια 600.000.Το 2004, η φωτογράφος Rachel Sussman, επισκέφτηκε έναν ιαπωνικό κέδρο που λέγετε πως η ηλικία του είναι 7.000 χρόνων. Διαποτισμένη με μια αίσθηση του εύθραυστου και την επιμονή της ζωής, ξεκίνησε να βρει και να φωτογραφίσει οργανισμούς που ήταν τουλάχιστον 2.000 χρόνων.

Η Sussman έχει φωτογραφίσει πάνω από 30 αρχαίους οργανισμούς για το project της "Oldest Living Things in the World".

Στρωματόλιθοι (φωτογραφία πάνω)
Οι στρωματόλιθοι (Stromatolites) είναι στρώσεις μικροβιακών αποικιών, που προκύπτουν συνήθως από στιβάδες νηματοειδών απολιθώσιμων μικροοργανισμών. Ταξίδεψε στην δυτική Αυστραλία για να φωτογραφίσει αυτούς τους στρωματόλιθους, που η ηλικία τους είναι από 2.000-3.000 χρόνια.


Οξιά


Αυτή η οξιά της Ανταρκτικής ζει στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εδώ και 12.000 χρόνια. Μπορεί να αναπαράγει κλαδιά, δημιουργώντας νέους βλαστούς που είναι γενετικά πανομοιότυποι.


Llareta


Η llareta (γνωστή και σαν yareta) είναι ένα μικρό φυτό που φύεται στη Νότια Αμερική, φτάνει μόλις το 1,27 εκατοστά ύψος, αλλά μπορεί να ζει μέχρι και 3.000 χρόνια. Το φυτό της φωτογραφίας βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.


Βρύα της Ανταρκτικής


Μερικοί από τους αρχαιότερους οργανισμούς του πλανήτη μας ζουν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Αυτά τα βρύα της Ανταρκτικής ηλικίας 2.200 χρόνων (τα πράσινα, στο φόντο) βρίσκονται στο Kanin Point, στο South Georgia Island στην Ανταρκτική. Ο αρχαιότερος οργανισμός που φωτογράφισε η Sussman είναι ένα βακτήριο στους σιβηρικούς παγετώνες που επέζησε για 400.000 με 600.000 χρόνια.


Welwitschia


Το Welwitschia mirablis, ένα ενδόδημο φυτό της Ναμίμπια και της Αγκόλα, ευδοκιμεί στην ακραία ξηρασία της ερήμου της Ναμίμπια και φτάνει σε ηλικία μέχρι και 2.000 χρόνια.


Λεύκες


Αυτή η αποικία από λεύκες, που καλύπτει σχεδόν 428 στρέμματα κοντά στο λίμνη Fish της Γιούτα, αποτελείται από 47.000 κορμούς. Είναι ένας και μόνο οργανισμός, που συνδέεται υπογείως με ρίζες. Ζυγίζει σχεδόν 6.600 τόνους και είναι ο πιο βαρύς ζωντανός οργανισμός. Είναι επίσης και ένας από τους αρχαιότερους με ηλικία 80.000 χρόνια.


Baobab


Το Glencoe baobab, βρίσκεται στην επαρχεία Limpopo στη Νότια Αφρική, είναι ένα από τα γερά δέντρα του κόσμου. Ο κορμός του είχε περιφέρεια 47 μέτρα πριν κοπεί στα δυο από κεραυνός το 2009. Οι ημερομηνίες "1893" και "1896" που είναι σκαλισμένες στον κορμό, ούτε καν πλησιάζουν την ηλικία του. Υπολογίζεται πως είναι 2.000 χρόνων.

πηγή: smithsonianmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου