Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Τα απόκοσμα "φέρετρα των νεράιδων" στο "Θρόνο του Αρθούρου"


Το Εδιμβούργο, μερικές φορές αποκαλείται Αθήνα του Βορρά, είναι τόσο μαγευτικό όσο και τραγελαφικό. Υπάρχουν γοητευτικές ιστορίες πιστών σκύλων και νεράιδων που αναμιγνύονται με μάγισσες, δολοφονίες και βασανιστήρια.

Ωστόσο, η πραγματικότητα της ιστορίας της πόλης είναι πιο ελκυστική και τρομακτική από κάθε παραμύθι. Μια πόλη θαμμένη κάτω από μια άλλη πόλη, μια πόλη φαντασμάτων, εκατοντάδων πτωμάτων, φορέων της πανούκλας. Ιστορίες με φαντάσματα υπάρχουν παντού τριγύρω. Κάθε δρόμος προσφέρει ιστορίες καταστροφής και θανάτου.


Η φωτεινή και πολύβουη πρωτεύουσα έχει πολλές άγνωστες ιστορίες, που μόνο το ηφαίστειο στα ανατολικά -που πλέον ονομάζεται Θρόνος του Αρθούρου (φωτογραφία πάνω)- έχει δει. Στον λόφο έχουν εντοπιστεί κατεστραμμένα κάστρα και υπάρχουν θρύλοι για τον βασιλιά Αρθούρο.

Το 1836 ανακαλύφθηκε ένα από τα μυστήρια του Εδιμβούργου από μια ομάδα αγοριών που έπαιζαν στην περιοχή ενώ κυνηγούσαν λαγούς. Τα μικρά παιδιά έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη που ήταν κρυμμένη σε μια ρωγμή στη βραχώδη επιφάνεια του λόφου.

Θαμμένα κάτω από πλάκες σχιστόλιθου σαν να πρόκειται για μεμονωμένους τάφους, βρέθηκαν 17 μικροσκοπικά φέρετρα, που το καθένα περιέχει ένα μικρό σκαλιστό ειδώλιο με σάβανα. Τα αποκαλούν "φέρετρα των νεράιδων" και έχουν κάνει τους ιστορικούς να τσακώνονται από την ανακάλυψη τους.

Τα φέρετρα προκαλούν πολλά ερωτήματα. Ποιος τα έβαλε εκεί, πότε και γιατί. Τι σημαίνουν; Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα είναι γνωστό ότι και τότε που ανακαλύφθηκαν. Ακόμη και η θέση τους στη χαραμάδα που ήταν θαμμένα είναι στο περίπου γνωστή.

Οι εφημερίδες εκείνης της εποχής, όπως η Scotsman, έγραφαν για μάγισσες που τα έθαψαν ως σκοτεινό ξόρκι, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι αντιπροσώπευαν ναύτες που χάθηκαν στη θάλασσα.


Η πιο δημοφιλής θεωρία, ωστόσο, είναι ότι τα ειδώλια αυτά αντιπροσωπεύουν τα 17 γνωστά θύματα των κατά συρροή δολοφόνων William Burke και William Hare (εικόνα πάνω). Θα μπορούσαν αυτά τα μακάβρια είδωλα να είναι απλά μια προσπάθεια να δοθούν στα θύματα ο τόπος αναπαύσεως που οι Burke και Hare τους αρνήθηκαν;

Τα φέρετρα και το περιεχόμενο τους πλέον είναι National Museum of Scotland, μόνο 8 υπάρχουν πλέον, καθώς όπως έγραφε και η Scotsman το 1836, "μερικά καταστράφηκαν από τα αγόρια καθώς πίστευαν πως ήταν άνευ σημασίας μικροπράγματα".

Το Τοίχος των Δακρύων στο όρος Waialeale της Χαβάης


Το όρος Waialeale (ή Wai'ale'ale) είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας και το δεύτερο υψηλότερο σημείο του νησιού Kauai στα νησιά της Χαβάης. Στην γλώσσα της Χαβάης, "Wai'ale'ale" σημαίνει "κυματιστό νερό" ή "νερό που ξεχειλίζει". Με μέσο όρο βροχοπτώσεων πάνω από 11,500 χιλιοστά από το 1912 -ρεκόρ τα 17,300 χιλιοστά το 1982- η κορυφής του είναι μία από τις πιο υγρές στη γη. Καθώς αυτές οι βροχοπτώσεις κατεβαίνουν από ύψος περίπου 1500 μέτρων, σχηματίζουν αναρίθμητα ρυάκια. Κάποιο σημείο στο όρος ονομάζεται "Τοίχος των Δακρύων" επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί καταρράκτες που μοιάζει με σαν να κλαίει το βουνό!

Δύο λέξεις που μαζί σε μία πρόταση προκαλούν στον άλλο απίστευτο σασπένς


Έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει διάφοροι μύθοι για την προέλευση του «ανέκδοτου» των δύο λέξεων που είναι αρκετές για να προκαλέσουν την ακαριαία κορύφωση της αγωνίας και του σασπένς σε οποιοδήποτε άνθρωπο.

Άλλοι αναφέρουν τον εν γένει «πλακατζή» Μάρκ Τουέιν ως «εφευρέτη» του ανέκδοτου, ενώ κάποιοι άλλοι το αποδίδουν στην ευφυΐα και το χιούμορ του μαιτρ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργού του Σέρλοκ Χολμς.

Άλλοι τόσοι όμως είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κανείς εκ των δύο δεν ευθύνεται γι' αυτό.

Ωστόσο, και οι δύο θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι εμπνευστές του, καθώς αμφότεροι πίστευαν ακράδαντα σε δύο απαράβατα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρώπινης ύπαρξης: α) στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη νιώθει ένοχος για κάτι που έχει κάνει και έχει μείνει ανομολόγητο και β) στο ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την κατάλληλη σκηνοθεσία, όλοι μπορούν να πέσουν θύματα αυτών των τριών απλών λέξεων, οι οποίες – ειρήσθω εν παρόδω – ενδείκνυται να αποστέλλονται στο επίδοξο «θύμα» υπό γραπτή μορφή και χωρίς στοιχεία αποστολέα.

Ποιες είναι αυτές οι τρεις στα αγγλικά και δύο στα ελληνικά λέξεις; Πολύ απλά: «You were seen». Ελληνιστί: «Σε είδαν» ή σε περισσότερο ελεύθερη μετάφραση: «Σε κατάλαβαν»...

πηγή: iefimerida.gr

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Σάμος: Ιερά Μονή Παναγιάς Σπηλιανής

I.M. Panagia Spiliani

Στο λόφο πάνω από το Πυθαγόρειο, βρίσκεται η έξοδος του Ευπαλινείου ορύγματος, το αρχαίο Θέατρο και η Ιερά μονή της Παναγιάς της Σπηλιανής.

I.M. Panagia Spiliani

Το σπήλαιο της Παναγιάς Σπηλιανής είναι ένα σπήλαιο-όρυγμα (σπήλαιο εκκλησιά). Οι διαστάσεις του ορύγματος είναι 120x36 μέτρα, βάθος 8,5 μέτρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 109 μέτρων και ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ι. Πετρόχειλος 7/1952.

I.M. Panagia Spiliani

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά αν κοιτάξουμε δεξιά και αριστερά θα παρατηρήσουμε το τεχνικό κόψιμο της πέτρας. Πιο βαθιά παρατηρούμε τις κολώνες που άφηναν για να στηρίζεται η οροφή. Οι σταλακτίτες είναι ελάχιστοι.

I.M. Panagia Spiliani

Πιθανόν εδώ να στεγάστηκε και το φημολογούμενο Μαντείο της Σίβυλλα ΦΥΤΩ το 600-500 π.Χ. Αυτό είχε μαντέψει και τη μετάβαση του φιλόσοφου Πυθαγόρα στην Κάτω Ιταλία και την εξέλιξή του.

I.M. Panagia Spiliani

Γνωστό είναι επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως προχριστιανικός λατρευτικός χώρος.

I.M. Panagia Spiliani
Το Πυθαγόρειο από την Ι.Μ.

κείμενο: samos-caves.com

10 πράγματα για τους μονόκερους


Το ότι οι μονόκεροι ήταν μυθικά όντα δεν σημαίνει ότι δεν επηρέασαν την Ιστορία.

1. Η πρώτη γνωστή απεικόνιση ενός μονόκερος -βρέθηκε στο Σπήλαιο Λασκώ στην σημερινή Γαλλία- και χρονολογείται από το 15.000 π.Χ.! Έτσι τουλάχιστον πιστεύαμε, μέχρι οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι ο μονόκερος του Λασκώ είχε δύο κέρατα, κοντά μεταξύ τους.

2. Η αρχαιότερη καταγραφή μονόκερου στη δυτική λογοτεχνία ανήκει στους αρχαίο Έλληνα ιστορικό Κτησία τον Κνίδιο -γιατρός και συγγραφέας του τέλους του 5ου και των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ. από την Κνίδο. Σύμφωνα με το Γαληνό, υπήρξε σύγχρονος και συγγενής του Ιπποκράτους. Τον 5ο αιώνα π.Χ.,έγραψε ότι το μυθικό τέρας είχε άσπρο σώμα, ροζ κεφάλι, μπλε μάτια και ένα πολύχρωμο κέρατο -κόκκινο στην άκρη, μαύρο στη μέση και λευκό στη βάση.

3. Στα ταξίδια του ο Μάρκο Πόλο πίστευε ότι συνάντησε μονόκερους. Έγραψε, «Είναι πολύ άσχημα θηρία. Δεν είναι καθόλου όπως τους περιγράφουμε". Και αυτό επειδή στην πραγματικότητα ήταν ρινόκεροι!

4. Τζένγκις Χαν φέρεται να αποφάσισε να μην κατακτήσει την Ινδία, μετά τη συνάντησή του με ένα μονόκερο, ο οποίος γονάτισε μπροστά του. Ο Χαν το θεώρησε σημάδι από το νεκρό πατέρα του και γύρισε το στρατό του πίσω.

5. Κατά τον Μεσαίωνα, εμφανίστηκαν συλλογές όπου αναφέρονταν οι βιολογικές ιδιότητες και η ιατρική χρήση γνωστών ζώων, ανάμεσα τους και οι μονόκεροι. Σε αυτές τις συλλογές για πρώτη φορά περιγράφεται ότι οι παρθένες έχουν μεγάλη δύναμη πάνω σ' αυτά τα πλάσματα.

6. Η επί Βασιλέως Ιακώβου έκδοση της Παλιάς Διαθήκης (King James version of the Old Testament) έχει εννιά αναφορές σε μονόκερους, χάρη σε μια κακή μεταφορά της εβραϊκής λέξης "re’em". Η αρχική λέξη ήταν πιθανόν η ασσυριακή λέξη "Rimu", ένα είδος άγριου βοδιού.


7. Ο μύθος ότι το κέρατο του μονόκερου ήταν αντίδοτο δηλητηρίων και καθαρίζει το νερό έκανε κακό στις φάλαινες-μονόκερους, καθώς το κέρατο που προεξέχει από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού της φάλαινας έγινε μια δημοφιλής απάτη. Οι Δανοί είχαν κατασκευάσει θρόνο από κέρατα μονόκερων φαλαινών (πάνω).

8. Στο απόγειο του, το κέρατο του μονόκερου άξιζε 10 φορές το βάρος του σε χρυσό. Το 1560, Γερμανοί έμποροι πούλησαν κέρατο μονόκερου για το αστρονομικό ποσό των 90.000 scudi -τότε 18.000 δολλάρια -στον πάπα! Τα φαρμακεία στο Λονδίνο πουλούσαν σκόνη από κέρατο μονόκερου μέχρι και το 1741.

9. Τα πρώτα εραλδικά με μονόκερο απαντώνται σε αρχαίες σφραγίδες από την Βαβυλώνα και την Ασσυρία, αλλά η πιο διάσημη απεικόνιση τους είναι στην σφραγίδα του βασιλιά Ιακώβου Δ' της Σκωτίας στα 1400. Δύο χρυσά νομίσματα της εποχής εκείνης ήταν γνωστά ως μονόκερος και μισός μονόκερος!

10. Αν θέλετε να κυνηγήσετε μονόκερο, ξεκινήστε από το Lake Superior State University στην πόλη Sault Ste. Marie του Μίσιγκαν. Από το 1971, το πανεπιστήμιο έχει εκδώσει άδειες για κυνηγούς μονόκερου. Όποιος ξεκινήσει μια τέτοια αναζήτηση, συνιστάται να κουβαλάει μαζί του ένα μπουκάλι κονιάκ και ένα πριονωτό ψαλίδι.

Σουρεαλιστικά τοπία φωτισμένα με φακό LED από τον Harold Ross


Ο φωτογράφος Harold Ross με τη χρήση λεπτεπίλεπτων τεχνικών φωτισμού δημιουργεί σουρεαλιστικά τοπία αργά τη νύχτα. Ο φωτογράφος χρησιμοποιεί LED φακούς και άλλα είδη φωτισμού για να φωτίσει επιλεκτικά για να φωτίσει επιλεκτικά διάφορες περιοχές σε κάθε, μια διαδικασία που την αποκαλεί "light sculpting" (γλυπτική με φως). Το αποτέλεσμα είναι σκηνές που μοιάζουν σαν να είναι ψηφιακά επεξεργασμένες.Ο Ross δίνει και μαθήματα light painting στο blog του.

Το διήγημα που έγινε Tattoo, λέξη προς λέξη σε 553 σώματα


Η Αμερικανίδα συγγραφέας αποφάσισε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να δημιουργήσει μια ζωντανή, κινούμενη νουβέλα.

Το όνειρο της θα έπαιρνε κυριολεκτικά, σάρκα και οστά μόνο με έναν τρόπο. Οι 2095 λέξεις του διηγήματος, θα έπρεπε να αποτυπωθούν με τατουάζ σε ισάριθμα ανθρώπινα σώματα.

Κάπως έτσι, δέκα χρόνια πριν, εν έτη 2003 άρχισε μέσω διαδικτύου και social media να αναζητά εθελοντές για να δει τις λέξεις της να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Παράξενο, ιδιόμορφο και σίγουρα πρωτότυπο project από μια συγγραφέα που αποφάσισε να έρθει πιο κοντά με αυτό τον τρόπο με το ετερόκλητο κοινό της.


Το project Skin: A Mortal Work of Art, ξεκίνησε λοιπόν τον Αύγουστο του 2013 και συνεχίζεται ακόμα.

Το κείμενο της δεν τυπώθηκε σαν βιβλίο προς πώληση και εμπορική χρήση, αλλά κάθε λέξη του ήταν προορισμένη να γίνει tattoo στα σώματα εθελοντών και θαυμαστών της συγγραφέως.

Στo επίσημο site του project υπάρχουν μάλιστα αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής και να πραγματοποιήσει το τατουάζ του, βήμα προς βήμα.

Σε πρώτη φάση, ο επίδοξος "φορέας" της λέξης, στέλνει την αίτηση του και λαμβάνει προσωπική απάντηση από την ίδια τη Jackson, σχετικά με τη λέξη την οποία θα πρέπει να "χτυπήσει" στο σώμα του.


Shelley Jackson- Skin από CDemo83

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τη λέξη της προτίμησης του που θα κουβαλάει πάνω του για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει όμως τη δυνατότητα να μην πάρει μέρος στο project, αν δεν του αρέσει η λέξη που θα επιλέξει γι' αυτόν η συγγραφέας.

Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα αίτησης μονάχα μία φορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει tattoo περισσότερες από μία λέξεις του διηγήματος. Στη συνέχεια, κάθε εθελοντής στέλνει φωτογραφίες και βίντεο με το tattoo υλοποιημένο και παίρνει από την συγγραφέα δωρεάν ένα τυπωμένο αντίτυπο της τελικής εκδοχής του διηγήματος.

Μέσα στα δέκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το ντεμπούτο του "Skin", η Shelley Jackson έχει λάβει πάνω από 10.000 αιτήσεις. Από αυτές, έγιναν δεκτές μέχρι σήμερα οι 1871. Από αυτές, οι 553 λέξεις έχουν γίνει πραγματικά tattoo. Μέχρι τις 2095 υπάρχει πάντως ακόμα μέλλον.

Ωστόσο, αν στην περίπτωση της Jackson, το "λακωνίζειν (στα τατουάζ), εστί φιλοσοφείν", στην περίπτωση του B. Rose από την Minneapolis τα πράγματα είναι ολίγον τι διαφορετικά.

Ο νεαρός αποφάσισε να γράψει ολόκληρο διήγημα 880 λέξεων στην πλάτη του, δικής του έμπνευσης, αφιερωμένο στις μηχανές, τη μεγάλη του αγάπη.

"Χρειάζονταν επιμονή και υπομονή και από τις δύο πλευρές για να πάνε όλα καλά. Τελικά μας πήρε τέσσερις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο και μπορώ να σας πω ότι όλα ήταν πιο εύκολα από ό,τι τα περίμενα. Βέβαια, δεν είχα ξανακάνει κάτι παρόμοιο για να ξέρω", δήλωσε ο tattoo artist που ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα.

Για του λόγου το αληθές:


πηγή: Ineradicablestain, enotes.com
από: news247.gr

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Το Πυροβολικό της Αποκάλυψης: Atomic Annie, το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό πυροβόλο


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πολλά ήταν τα υπερ-όπλα που κατασκευάστηκαν από τις δυο υπερδυνάμεις, αλλά το πυρηνικό κανόνι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το τεράστιο πυροβόλο μπορούσε να ρίξει πυρηνική βόμβα σε απόσταση 20 μιλίων, εξαφανίζοντας με τη μια, μια ολόκληρη εχθρική διμοιρία.

Ευτυχώς, έβαλλε μόνο μια φορά. Αλλά ο γίγαντας των 85 τόνων, 25 μέτρων μήκους και με κάννη 3 μέτρα διατηρείται ακόμη, στο στρατόπεδο Fort Sill στο Lawton της Οκλαχόμα.


Το όπλο εξελίχθηκε στα 1950 και για οκτώ χρόνια από τους Αμερικανούςμε και το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Αϊζενχάουερ. Στις 25 Μαΐου του 1953, στις 08:31 πμ, πάνω από 3.000 στρατιωτικοί παρατηρητές παρακολούθησαν από απόσταση 4,5 χλμ την πρώτη πυρηνική βολή στο πεδίο βολής της ερήμου της Νεβάδα.

Εννιά δευτερόλεπτα αργότερα και 7 μίλια πιο μακριά, "το κέλυφος που θα μπορούσε να εξαφανίσει μια εχθρική μεραρχία εξερράγη στο στόχο ισχύ ίση με 15.000 τόνους TNT," στέλνοντας θραύσματα σε απόσταση 150 μέτρων.


Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, παρήχθησαν 20 τέτοια κανόνια, με κόστος το καθένα 800.000 δολαρίων. Στάλθηκαν στην Ευρώπη και την Κορέα, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν. Μόνο οχτώ υπάρχουν πλέον, ανάμεσα τους και το μόνο που έβαλλε, την Atomic Annie στο Fort Sill. Η ιστορία της αυθεντικής Atomic Annie έχει μια μακάβρια πελυρά συνδυασμένη με το "αδελφό" πυροβόλο, τον "Sad Sack." Όταν ανακαλύφτηκε πως ο Sad Sack βρισκόταν αντί της Atomic Annie στο Fort Sill, το μοναδικό όπλο που έβαλλε βρέθηκε στην Γερμανία. Αλλά καθώς το μετέφεραν έπεσε από έναν ορεινό δρόμο και σκότωσε δυο στρατιώτες. Ο Sad Sack, μεταφέρθηκε στο Smithsonian, και από το 1964 η Atomic Annie βρίσκεται στο Fort Sill.
φωτογραφίες: atlasobscura.com

Τα μνημειώδη σχέδια του Ikeda Manabu!


Το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Ikeda Manabu είναι σχεδόν αδύνατο! Ένα κενό χαρτί-καμβάς μεγαλύτερος μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο, ένα μικρό ακρυλικό μολύβι και άπειρες μέρες να τον γεμίσει. Ο Manabu εργάζεται σε μια μικρή επιφάνεια για οκτώ ώρες την ημέρα, συχνά για χρόνια, σε ένα ενιαίο σχέδιο που κυριαρχεί τελικά σε έναν ολόκληρο τοίχο. Η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη συνδυάζεται με παραμορφωμένες ρίζες δέντρων, σμήνη πουλιών και ψάρια μέσα στο νερό ή την ατμόσφαιρα σε μια πλήρη οπτική κακοφωνία που με κάποιο τρόπο οδηγεί σε μια συνεκτική εικόνα. Το πιο απίστευτο είναι πως ο Manabu δεν έχει ιδέα πως θα είναι το έργο στο τέλος.


10 πράγματα που πρέπει κανείς να ξέρει για το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ


66 χρόνια πριν, εκδόθηκαν οι απλές, καθημερινές σκέψεις ενός μικρού κοριτσιού. Αλλά δεν ήταν και τόσο καθημερινές. Ήταν οι σκέψεις της Άννα Φρανκ, ενός 13χρονου κοριτσιού, που μπόρεσαν να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει πως είναι να κρύβεται κανείς με την ελπίδα να επιβιώσει από τους Ναζί. Το ημερολόγιο της πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.

1. Το "ημερολόγιο" που η Άννα Φρανκ έλαβε σαν δώρο για τα 13α γενέθλια της ήταν ένα βιβλίο αυτογραφιών

Η επίδοξη συγγραφέας αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσει ένα ημερολόγιο. Όταν τελείωσε το βιβλίο αυτογραφιών -κάποιοι λένε πως ήταν ένα λεύκωμα απ' αυτά που γράφουν ποιήματα οι φίλοι σαν ανάμνηση- συνέχισε σε δυο σημειωματάρια και τελικά κατέφυγε σε περίπου 360 σελίδες απλό χαρτί.

2. Η Άννα έγραφε υπό μορφή γραμμάτων σε κάποια "Kitty"

Ποια ήταν η Kitty; Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε πως ήταν κάποια φίλη της πριν τον πόλεμο, η Käthe "Kitty" Egyedi. Άλλοι λένε πως η Άννα δανείστηκε το όνομα από το αγαπημένο της βιβλίο "Joop ter Heul", στο οποίο η καλύτερη φίλη της ηρωίδας λέγεται Kitty. Η Egyedi, που επέζησε δήλωσε αργότερα πως δεν πίστευε ότι τα γράμματα απευθυνόταν σε αυτήν.
Τα πρώτα γράμματα δεν απευθυνόταν στην Kitty, αλλά στους Conny, Marianne, Emmy, και Pop.

3. Η Άννα και η οικογένεια της βρέθηκε όταν τους κατέδωσε κάποιος ανώνυμος -μέχρι και σήμερα.

Οι Γερμανοί εισέβαλαν στο κτίριο και έκανε συλλήψεις στις 4 Αυγούστου του 1944. Ο επικεφαλής Karl Silberbauer, δήλωσε αργότερα πως θυμόταν την σύλληψη των Φρανκ, και μάλιστα είπε στον πατέρα της Otto, "Πολύ αξιαγάπητη η κόρη σας". Όταν οι δράσεις του Silberbauer ανακαλύφθηκαν το 1963, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την αστυνομία της Βιέννης. "Γιατί με κατηγορούν μετά από τόσα χρόνια; Έκανα μόνο το καθήκον μου. Με έθεσαν σε διαθεσιμότητα, μόλις αγόρασα κάποια νέα έπιπλα και πώς θα τα πληρώσω;" Μετά από έρευνα, επέστρεψε στην εργασία του.
Ο Silberbauer παραδέχτηκε αργότερα ότι είχα αγοράσει ένα αντίγραφο του "The Diary of a Young Girl" για να δει αν τον ανέφερε.

4. Η Άννα πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν, αλλά όχι σε θάλαμο αερίων.

Αδυνατισμένη, είχε ήδη χάσει τη μητέρα της από ασιτία, την αδελφή της από τύφο και πίστευε ότι ο πατέρας της ήταν νεκρός. Τρεις ημέρες μετά το θάνατο της αδελφής της, η Άννα υπέκυψε στον τύφο, τον Μάρτιο του 1945. Το στρατόπεδο ελευθερώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα.

5. Από τους οκτώ που κρυβόταν στο Secret Annex - η Άννα, η αδερφή της, οι γονείς της, η οικογένεια van Pels και κάποιος Fritz Pfeffer- μόνο ένας επιβίωσε.

Ο πατέρας της, Otto, επιβίωσε του Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς τον Ιανουάριο του 1945. Το καλοκαίρι έμαθε για το θάνατο των παιδιών του και της γυναίκας του.6. Το ημερολόγιο της Άννα δόθηκε στον Otto από την Miep Gies, μια από τις Ολλανδέζες που βοήθησαν στην απόκρυψη των Φρανκ.

Η Gies μάζεψε τα ημερολόγια και τα χαρτιά όταν έφυγαν οι στρατιώτες και ήθελε να τα επιστρέψει στην Άννα κάποια στιγμή. Όταν ο Otto πήρε τα χαρτιά τα έδωσε να εκδοθούν. Η πρώτη έκδοση είχε τίτλο "Het Achterhuis" (Το πίσω σπίτι).

7. Αν η Miep Gies είχε δει τα περιεχόμενα του βιβλίου, ποτέ δεν θα είχαμε διαβάσει τις μύχιες σκέψεις της Άννας.

Η Gies δήλωσε αργότερα πως αν ήξερε τι περιείχαν τα ημερολόγια, θα τα είχε καταστρέψει, επειδή ανέφεραν όλους όσους είχαν βοηθήσει τους Φρανκ, τους van Pels και τον Fritz Pfeffer. Ο Otto Frank τελικά την έπεισε να διαβάσει το βιβλίο όταν ήταν στην δεύτερη έκδοση.

8. Το "The Diary of a Young Girl" είναι σχετικά συχνά σε λίστα με αμφιλεγόμενα βιβλία, αλλά όχι για τους λόγους που μπορείτε να σκεφτείτε.

Υπάρχουν μέρη στο ημερολόγιο της στα οποία η Άννα εκφράζει την περιέργεια της για την ανατομία -ένα εντελώς φυσιολογικό πράγμα για ένα κορίτσι στην εφηβεία. Στην πραγματικότητα, είναι πιο χιουμοριστικά παρά "πορνογραφικά", όπως ορισμένοι έχουν δηλώσει.
"Υπάρχουν πτυχές δέρματος σε όλη την περιοχή και δύσκολα μπορεί κανείς να την βρει. Η μικρή οπή στο κάτω μέρος είναι τόσο μικρή που απλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άντρας μπορεί να μπει, πόσο μάλλον μπορεί να βγει ένα ολόκληρο μωρό!"

9. Και αυτός δεν είναι καν ο πιο χαζός λόγος που κάποιοι προσπάθησαν να το απαγορεύσουν.

Το 1983, ένα σχολείο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ προσπάθησε να μπλοκάρει το ημερολόγιο από τα σχολεία μόνο και μόνο επειδή ήταν "πραγματικά καταθλιπτικό".

10. Κάποιοι -κυρίως οι αρνητές του ολοκαυτώματος- πιστεύουν πως το ημερολόγιο είναι απάτη.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν αυτές οι φήμες, τα έγγραφα αναλύθηκαν ως προς την γραφή και την κόλλα, καθώς και τα είδη του μελανιού και του χαρτιού. Τίποτα δεν βρέθηκε που θα μπορούσε να δείξει ότι το ημερολόγιο ήταν ψεύτικο.

Για το τέλος, δείτε το μοναδικό υπάρχον υλικό της Άννας Φρανκ, που λήφθηκε καθώς παρακολουθούσε έναν γείτονα να παντρεύεται στις 22 Ιουλίου 1941.

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων στο Βέλγιο


Στη μέση ενός μικρού δάσους κοντά στο μικρό χωριό Chatillon, στα δυτικά του Βελγίου, υπάρχει ένα νεκροταφείο εγκαταλελειμμένων και σκουριασμένων παλιών αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα κάποτε ανήκαν σε Αμερικανούς στρατιώτες που στάθμευαν στην περιοχή. Το πως τα πήγαν εκεί, στη μέση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι άγνωστο. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, όλοι τους επέστρεψαν στις ΗΠΑ, αλλά το κόστος να μεταφέρουν και τα αυτοκίνητα τους ήταν τεράστιο. Οι αξιωματικοί αποφάσισαν να τα αφήσουν επί τόπου. Τα οδήγησαν λοιπόν σε ένα λόφο, τα πάρκαραν με τάξη και τα έκρυψαν από τον έξω κόσμο, με την προοπτική πως κάποια μέρα θα τα έπαιρναν πίσω. Κάποτε υπήρχαν τέσσερα τέτοια νεκροταφεία με 500 αυτοκίνητα στο Chatillon. Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα.

Εγχειρίδιο για το σεξ από το 1680!Μία ανώνυμη, και εξαιρετικά μοντέρνα, διερεύνηση της σεξουαλικότητας, κόντρα στον πουριτανισμό του 17ου αιώνα.


Το εν λόγω εξαιρετικά μοντέρνο και τολμηρό σεξουαλικό εγχειρίδιο γράφτηκε από έναν ανώνυμο συγγραφέα αρχικά στην Γαλλία, και μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1680, υπό τον τίτλο The School of Venus, the Ladies Delight Reduced into Rules of Practice.


Πρόκειται για ένα διήγημα σε μορφή διαλόγου ανάμεσα σε μία ντροπαλή παρθένα έφηβη, την Κάθριν, και την -πολύ- πιο έμπειρη εξαδέλφη της, Φράνσις.


Το 166 σελίδων βιβλίο, που έχει ψηφιοποιηθεί κι από τo Google Books, δεν αποτελεί ακριβώς αυτό που θα λέγαμε έγκυρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ωστόσο εμπεριέχει ζωντανή, γλαφυρή, γλώσσα (fucking, bollocks, κτλ..) καθώς και κατατοπιστικότατες εικονογραφήσεις που αγγίζουν τα όρια της πορνογραφίας. Φτάνει να αναλύει ακόμα και το θέμα της αυτοϊκανοποίησης.


Η διήγηση τελειώνει, φυσικά, με μία παθιασμένη συνεύρεση...πηγή: lifo.gr