Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

6 πανοραμικοί πίνακες που βάζουν τον επισκέπτη μέσα στην δράση

Η Άλωση της Πόλης, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Πριν από τις 3D ταινίες, ο μόνος τρόπος για να βυθιστεί κανείς πραγματικά σε μια εικονική σκηνή ήταν να τον περιβάλλουν οι εικόνες. Οι κυκλικοί πανοραμικοί πίνακες που διέθεταν και μικροσκοπικά διοράματα έγινε εξαιρετικά δημοφιλή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πολλά από αυτά τα έργα απεικονίζουν διάσημες μάχες.Η Άλωση της Πόλης, Κωνσταντινούπολη, ΤουρκίαΕπειδή οι πανοραμικοί πίνακες χρονολογούνται πριν από έναν αιώνα ή και περισσότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα πανοράματα είναι τόσο παλιά. ΤΟ Panorama 1453 Museum στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε το 2009 και χρησιμοποιεί το κλασσικό εφέ για να αναπαραστήσει σκηνές από την κατάκτηση της Πόλης. οι πίνακες απεικονίζουν τις ορδές των Οθωμανών που εξαπολύονται εναντίων των φρουρίων και των στρατευμάτων της Βασιλεύουσας. Τα υπό κλίμακα κανόνια κανόνια και τα καλάθια με πέτρες πολιορκίας γύρω από την βάση του πανοράματος δημιουργούν ένα ομοιογενές αποτέλεσμα, καθώς ο δισδιάστατος πίνακας ρέει ομαλά στην 3D οθόνη στη βάση του.


Η Μάχη του Racławice, Βρότσλαβ, ΠολωνίαΔημιουργήθηκε το 1894, το Racławice Panorama επιτρέπει στους επισκέπτες να μπουν στη μέση της μάχης του Racławice, κατά την οποία ο πολωνικός λαός ξεσηκώθηκε εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Χρησιμοποιώντας πρωτόγονα όπλα και γεωργικά εργαλεία (όπως δρεπάνια), οι αγρότες απέκρουσαν τους Ρώσους σε μια τολμηρή νίκη. Το πανόραμα αφηγείται την ιστορία της εξέγερσης σε έναν πίνακα μήκους 375 ποδών. Η βάση είναι διακοσμημένη με περίτεχνους αχυρένιους φράχτες, υπό κλίμακα όπλα και συντρίμμια, με αποτέλεσμα οι σκηνές να είναι εκπληκτικά αληθοφανείς. Όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ξανά την Πολωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκλεισε το πανόραμα για πάνω από 40 χρόνια μέχρι που ξανανοίξει στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σήμερα, είναι και πάλι ανοιχτό για τους επισκέπτες.


Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (Δ' αραβοϊσραηλινός πόλεμος), Δαμασκός, ΣυρίαΤο κυκλικό πανόραμα της Δαμασκού παρουσιάζει την ιστορία του πολέμου του Οκτωβρίου του 1973 μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Συρίας, από μια συριακή προοπτική. Συγκεκριμένα απεικονίζει τον αγώνα για την Κουνέιτρα στα Υψώματα του Γκολάν.


Η Μάχη του Γκέτισμπεργκ, Γκέτισμπεργκ, ΠενσυλβάνιαΒρίσκεται στο Gettysburg Museum και είναι το υπόλοιπο αντίγραφο ενός πανοράματος που είχε συνταχθεί σε αρκετές αμερικανικές πόλεις. Ο πρωτότυπος πίνακας έγινε το 1883 στο Σικάγο και έγινε αμέσως δημοφιλής που έγιναν πολλά αντίγραφα. Το τρέχον πανόραμα του μουσείου είχε εμφανιστεί κάποτε στη Βοστώνη ενώ όλες οι άλλες εκδόσεις χάθηκαν.


Η Μάχη του Μποροντίνο, Μόσχα, ΡωσσίαΈνα άλλο πανόραμα που απεικονίζει μια μάχη με ρωσικές δυνάμεις, είναι το κυκλικό πανόραμα του Μποροντινό που παρουσιάζει την πιο θανατηφόρα μάχη των Ναπολεόντειων Πολέμων. Στη Μάχη του Μποροντίνο οι Γάλλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στη Ρωσία σε μια μάχη που ενεπλάκησαν περίπου 250.000 στρατιώτες, με αποτέλεσμα σχεδόν 70.000 θύματα. Καθώς οι επισκέπτες παρατηρούν την καθηλωτική εικόνα της μάχης, οι ήχοι του πολέμου γεμίζουν το δωμάτιο και κάνει την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.


Η Μάχη της Ατλάντα, Ατλάντα, ΤζόρτζιαΚάποτε θεωρούνταν η μεγαλύτερη ελαιογραφία του κόσμου. Απεικονίζει τη Μάχη της Ατλάντα κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου. Το πρώτος πίνακας δημιουργήθηκε το 1885-6, αλλά επιβιώνει μέχρι και σήμερα όντας εκπληκτικά "ζωντανός". Το γιγάντιο κυκλόραμα διαθέτει 3D μοντέλα, τα οποία προστέθηκαν το 1936, αλλά σε αντίθεση με πολλά άλλα πανοράματα, αυτά διαθέτουν στοιχεία που ξεχωρίζουν για το ύψος τους (μερικά μέχρι και τρία πόδια ύψος).

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου