Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

1909: Μια λοταρία για το μοίρασμα 48.562 τετ. μέτρων με αμμόλοφους


Το 1909, μερικοί Εβραίοι αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον, έξω από το συνωστισμό και το θόρυβο της Χάιφα. Έφτιαξαν μια εταιρεία, ονόματι Ahuzat-Bayit, και με την οικονομική συνδρομή του Εθνικού Εβραϊκού Ταμείου αγόρασαν μια έκταση περίπου 48.562 τετ. μέτρων με αμμόλοφους, βόρεια της Χάιφα.



Το Απρίλιο του 1909, 66 οικογένειες Εβραίων συγκεντρώθηκαν σε μια απομονωμένη περιοχή με αμμόλοφους για να μοιράσουν τη γη με κλήρωση χρησιμοποιώντας κοχύλια. Αυτή η συγκέντρωση θεωρείται η επίσημη ημερομηνία της ίδρυσης του Τελ Αβίβ. Η λαχειοφόρος διοργανώθηκε από τον Akiva Arye Weiss που συνέλεξε 120 κοχύλια, μισά λευκά και μισά γκρι. Στα λευκά γράφτηκαν τα ονόματα των μελών, ενώ στα γκρι οι αριθμοί των οικοπέδων. Ένα αγόρι τραβούσε τα ονόματα από ένα κουτί και ένα κορίτσι τους αριθμούς των οικοπέδων από ένα άλλο. Ένας φωτογράφος, ο Avraham Soskin, απαθανάτισε τη στιγμή (φωτογραφία πάνω). Το πρώτο πηγάδι σκάφτηκε αργότερα στο ίδιο σημείο (σήμερα, η λεωφόρος Rothschild. Πήρε το όνομα της από τον Baron Edmond Benjamin James de Rothschild, έναν Γαλλο-Εβραίο τραπεζίτη ο οποίος δώρισε μεγάλα χρηματικά ποσά υπέρ του Σιωνισμού). Μέσα σε ένα χρόνο ανοίχτηκαν δρόμοι, δημιουργήθηκε ένα σύστημα ύδρευση και κατασκευάστηκαν 66 σπίτια.

Η ίδια περιοχή το 1911

Το όνομα προήρθε από μια μετάφραση του Sokolow του Altneuland (Παλιά Νέα Γη) του Τέοντορ Χερτσλ, που βασίστηκε στο όνομα ενός μέρους στη Μεσοποταμία και αναφέρεται στον Ιεζεκιήλ 3,15. "Aviv" στα εβραϊκά σημαίνει "άνοιξη" και "Tel" είναι έναν σωρός που αποτελείται από τη συσσώρευση στρωμάτων πολιτισμού χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Το 1922

"Μια μέρα το 1909, περιφερόμουν με την κάμερα στο ένα χέρι και το τρίποδο στο άλλο ... Εκεί που βρισκόταν κάποτε το Herzliah Gymnasium είδα μια ομάδα ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για μια λαχειοφόρο οικοπέδων. Αν και ήμουν ο μοναδικός φωτογράφος στην περιοχή, οι διοργανωτές δε θέλησαν να με καλέσει και ήταν απλά τυχαίο το γεγονός ότι το ιστορικό αυτό γεγονός αποθανατίστηκε για τις επόμενες γενιές", έχει δηλώσει ο Avraham Soskin για την διάσημη φωτογραφία του (στην αρχή του θέματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου