Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η ιστορία του CTRL + ALT + DELETE


Το 2013, ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι η εντολή ctrl+alt+del ήταν ένα λάθος και κατηγόρησε γι' αυτό την IBM. Διαβάστε την ιστορία πώς ο συνδυασμός αυτών των πλήκτρων έγινε διάσημος.



Την άνοιξη του 1981, ο David Bradley συμμετείχε σε μια επίλεκτη ομάδα εργασίας σε ένα κτίριο στην Boca Raton της Φλόριντα. Σκοπός τους ήταν να φτιάξουν τον νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή (pc) της IBM. Ο Η/Υ, με την κωδική ονομασία Acorn, έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο (και όχι μέσα σε 3 με 5 χρόνια όπως συνέβαινε τότε) επειδή η Apple και η RadioShack πουλούσαν ήδη μικρούς υπολογιστές.

Κάτι που εξαγρίωνε τους προγραμματιστές ήταν ότι κάθε φορά που ο υπολογιστής αντιμετώπιζε κάποια δυσλειτουργία στην κωδικοποίηση, έπρεπε να κάνουν επανεκκίνηση όλου του συστήματος. Ενεργοποιώντας τη συσκευή ξεκινούσαν αυτόματα μια σειρά από τεστ μνήμης, τα οποία έτρωγαν πολύτιμο χρόνο. "Κάποιες μέρες, έπρεπε να τον επανεκκινούμε κάθε 5 λεπτά", λέει ο Bradley.

Έτσι ο Bradley δημιούργησε μια συντόμευση πληκτρολογίου που επανέφερε το σύστημα χωρίς τα τεστ. Ποτέ δεν φαντάστηκε ότι αυτό θα τον έκανε ήρωα του προγραμματισμού. Ούτε είχε προβλέψει ότι η εντολή θα γινόταν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του χρήστη.

Ο Bradley επέλεξε τα πλήκτρα λόγω της θέσης του Delete. Του φαινόταν απίθανο αυτά τα 3 πλήκτρα να πατηθούν κατά λάθος την ίδια στιγμή. Ουδέποτε είχε την πρόθεση να κάνει γίνει η συντόμευση διαθέσιμη και στους πελάτες. Την έγραψε γι' αυτόν και τους συναδέλφους του.

Η ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το Acorn μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Το φθινόπωρο του 1981, το PC της IBM βγαίνει στα ράφια. Οι ειδικοί του μάρκετινγκ προέβλεψαν ότι η εταιρεία θα πουλήσει μόλις 241.683 μονάδες τα πρώτα 5 χρόνια. Τα στελέχη της εταιρείας θεωρούσαν ότι η εκτίμηση ήταν πολύ αισιόδοξη. Όλοι έκαναν λάθος. Οι πωλήσεις θα φθάσουν τα εκατομμύρια.


Και όμως, λίγοι από τους καταναλωτές ήξεραν την συντόμευση του Bradley. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τα Windows της Microsoft απογειώθηκαν, η συντόμευση ήρθε στο προσκήνιο. Καθώς οι υπολογιστές "κρασάρανε" και η περίφημη "μπλε οθόνη (του θανάτου)" μάστιζε τους χρήστες των Windows, άρχισε να εξαπλώνεται μια λύση από φίλο σε φίλο: ctrl + alt + del.

"Πρέπει να μοιραστώ τον έπαινο" έχει δηλώσει αστειευόμενος ο Bradley. "Μπορεί εγώ να τον εφηύρα, αλλά νομίζω ότι ο Bill τον έκανε διάσημο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου