Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο στρατός φάντασμα που νίκησε τον Χίτλερ


Όχι, στην φωτογραφία δεν βλέπουμε μερικούς πολύ δυνατούς άντρες. Το άρμα της φωτογραφίας ζύγιζε περίπου όσο ένα φουσκωτό. Τι έκαναν λοιπόν αυτοί οι στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με το φουσκωτό άρμα;




Πρόκειται για τους στρατιώτες που ανήκαν σε μια ειδική μυστική αποστολή που έπρεπε να εκφοβίσει και να παραπλανήσει τον εχθρό με έναν περίτεχνο ψεύτικο στρατό. Ήταν γνωστοί ως "The Ghost Army".


Πριν από το 1996, εικόνες σαν αυτές δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Η αποστολή παρέμενε άκρως απόρρητη για πολλές δεκαετίες. Οι 1.000 στρατιώτες που αποτελούσαν την 23rd Headquarters Special Troops ήταν οι αφανείς ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι σκηνοθέτησαν περισσότερες από 20 κρίσιμες "απάτες μάχης" και βοήθησαν στην ήττα των Ναζί.


Χρησιμοποιώντας ψεύτικα άρματα, κανόνια, τζιπ και φορτηγά, ψεύτικα αεροσκάφη, ψεύτικες ραδιοφωνικές μεταδόσεις και ειδικά εφέ, αυτή η μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών προσποιούνταν ότι ήταν δύο μεραρχίες των 30.000 συμμαχικών στρατευμάτων που έκαναν επίθεση, ενώ στην πραγματικότητα, η πραγματικό επίθεση (με πραγματικά άρματα μάχης και πυροβολικό) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μίλια μακριά.

Μπορούσαν μερικά φουσκωτά άρματα και φορτηγά να ξεγελάσουν τον Χίτλερ και τον στρατό του στην τελική μάχη;


Οι περισσότεροι από τους άνδρες της μυστικής μονάδας προσλήφθηκαν από σχολές τέχνης στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια ή από τις καλύτερες διαφημιστικές εταιρείες των ΗΠΑ.


Πριν από τον πόλεμο ήταν ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, ηθοποιοί και σκηνογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά το μυαλό και το ταλέντο τους για να βοηθήσουν στη νίκη επί των Ναζί στη Γαλλία.


Έφτασαν λίγο μετά την D-Day και το φορτίο τους ήταν φουσκωτά και άκρως απόρρητες ηχογραφήσεις -που έγιναν στο Φορτ Νοξ- βαριά οπλισμένων μονάδων πεζικού που θα αναπαράγονταν σε γιγαντιαία ραδιόφωνα που θα μπορούσαν να ακουστούν από 20 χλμ μακριά.

Οι καλλιτέχνες φούσκωσαν τα άρματά τους και άρχισαν να τα παραλλάσσουν λιτά, ζωγραφίζοντάς τα έτσι ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν από τον εχθρό. Οι σκηνογράφοι οργάνωσαν ψεύτικα αεροδρόμια και στρατόπεδα όπου κρέμονταν ψεύτικες μπουγάδες. Κενά φορτηγά, επανδρωμένο μόνο με έναν στρατιώτη στη θέση του οδηγού, δημιουργούσαν κομβόι που έκαναν κύκλους και προσομοίαζαν φορτηγά γεμάτα στρατιώτες κάτω από τους τέντες τους.


Ηθοποιοί, που παρίσταναν τους στρατηγούς, κυκλοφορούσαν πολύ χαλαροί στις γαλλικές πόλεις, όπου μπορούσαν να τους ακούσουν πράκτορες του εχθρού.


Στον ελεύθερο χρόνο τους, συνέχισαν να ζωγραφίζουν, να σκιτσάρουν και να απαθανατίζουν τον πολέμου μέσα από την τέχνη. Ο σχεδιαστής μόδας Bill Blass και ο ζωγράφος Ellsworth Kelly ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπηρέτησαν σ' αυτήν τη μυστική αποστολή. Η μονάδα τους έγινε φυτώριο για νέους καλλιτέχνες που τελικά είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην τέχνη της μεταπολεμικής Αμερικής.

Πέρα από το ποτάμι στο Ντίσελντορφ, οι εχθρικές περίπολοι είδαν εκατοντάδες αμερικάνικα οχήματα από τον αέρα. Η παρουσία των "δύο μεγάλων αμερικανικών μεραρχιών" επιβεβαιώθηκε από υποκλοπές σε γερμανικές ασυρματικές μεταδόσεις. Ανέφεραν τις θέσεις του εχθρού και άκουσαν τους Αμερικανούς να κινούνται γρήγορα κατά μήκος του ποταμού. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια. Μια απατηλή ιδιοφυΐα από τον Στρατό Φάντασμα και τα φουσκωτά άρματά του, που βοήθησαν στο να κερδηθεί ο πόλεμος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου