Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Νάι Πι Τάου: Μια τεράστια πόλη φάντασμα


Καλώς ήρθατε στην Νάι Πι Τάου (Naypyidaw), την μεγάλη και άδεια πόλη φάντασμα που έγινε η ολοκαίνουργια πρωτεύουσα της Μιανμάρ (Βιρμανία) πριν από μια δεκαετία, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξαφνικά ότι μετακινούσε την πρωτεύουσα από την Γιανγκόν (Ρανγκούν) χωρίς καμία εξήγηση. Αν δεν έχετε ακούσει την πόλη ή δεν έχετε δει φωτογραφίες της, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ούτε οι περισσότεροι κάτοικοι της Μιανμάρ δεν ξέρουν γι' αυτήν...




Μιλάμε για την πρωτεύουσα ενός κράτους που συχνά συγκρίνεται με την Βόρεια Κορέα για την στρατιωτική δικτατορία της, η οποία εξακολουθεί να κυβερνάει εδώ και 25 χρόνια, αν και το 2010 διεξήχθησαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές έπειτα από 20 χρόνια.


Σπάνια προσκαλούνταν ξένοι δημοσιογράφοι στην Μιανμάρ και τα ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωναν τα αιτήματα των δυτικών "τουριστών" που ήθελαν να επισκεφθούν την Νάι Πι Τάου. Για ένα διάστημα οι μόνες εικόνες ήταν οι δορυφορικές του Google Maps. Πρόσφατα, ωστόσο, δύο δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ εξερεύνησαν την πρωτεύουσα, μια πόλη έξι φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη που κόστισε ανείπωτα εκατομμύρια για τη δημιουργία της.


Για μια πόλη που προορίζεται να είναι όσο 120 Μανχάταν και στεγάζει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, υπάρχει σίγουρα ένα πράγμα που της λείπει. Οι άνθρωποι.


Οι επίσημοι αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της πόλης είναι 1.000.000, αλλά στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι κάπως υπερβολικός αυτός ο αριθμός. Οι μόνοι πεζοί στους σιωπηλούς δρόμους είναι οι οδοκαθαριστές, που σκουπίζουν με τις ώρες (για ποιον άραγε;).


Ο κόσμος ξέρει ότι η Νάι Πι Τάου χτίστηκε για τα κυβερνητικά στελέχη και οι ντόπιοι έρχονται να ζήσουν στην πόλη γιατί είναι σχεδόν το μόνο μέρος που μπορούν να βρουν δουλειά σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Χτισμένη στη μέση μιας ζούγκλας, που δεν είχε εξερευνηθεί για 2.000 χρόνια, τα άδεια εστιατόρια και καφέ της πόλη προσφέρουν δωρεάν, γρήγορο Wi-Fi, σε περίπτωση που οι ντόπιοι -των οποίων ο προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς είναι στην πλάτη ενός βοδιού- θελήσουν να συνδεθούν στο Facebook...


Οι δρόμοι έχουν ως και 20 λωρίδες για τα μεγάλα κυβερνητικά SUV, αλλά αυτοί οι μεγάλοι λεωφόροι κατασκευάστηκαν και ως διάδρομοι για στρατιωτικά αεροσκάφη σε περίπτωση οποιασδήποτε πολιτικής αναταραχής. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τεχνικοί από την Βόρεια Κορέα βοήθησαν να σχεδιάσει ένα μυστηριώδες δίκτυο σηράγγων κάτω από την πόλη.


Η κατασκευή της Νάι Πι Τάου έγινε με μυστικότητα και κανείς δεν είναι σίγουρος πότε ξεκίνησε. Τα γύρω χωριά σβήστηκαν από το χάρτη και οι κάτοικοί τους χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της, που ουσιαστικά είναι μια τεράστια κυβερνητική ένωση, αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.


Αν και η πόλη διαθέτει ξενοδοχεία, οι ξένοι που εργάζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και πρέπει να πάνε στην Νάι Πι Τάου, δε μένουν το βράδυ στην απόκοσμη πρωτεύουσα και αντ' αυτού προτιμούν να πετούν καθημερινά μέχρι την Γιανγκόν (350 δολάρια αλέ ρετούρ).

Ένα αεροπλάνο που συνετρίβη πριν από λίγο καιρό μετατράπηκε σε μπαρ. Το μεσημεριανό γεύμα κοστίζει 5 δολάρια -πολλοί Βιρμανοί κερδίζουν μόλις 1 δολάριο για μια μέρα δουλειάς

Δεν ξέρω αν πειστήκατε να επισκεφτείτε την Νάι Πι Τάου, αλλά ακούγεται ότι οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και απεγνωσμένοι να μιλήσουν σε κόσμο...

Περισσότερες φωτογραφίες panos.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου