Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Saint-Michel d'Aiguilhe: Ένα εκκλησάκι χτισμένο τον 10ο αιώνα πάνω σε έναν ηφαιστειακό βράχο


Περνώντας κανείς την πόρτα του Saint-Michel d'Aiguilhe για να δει το εσωτερικό του που μοιάζει με σπηλιά έχει μια μυστικιστική εμπειρία. Το μικρό εκκλησάκι, που βρίσκεται σε ένα μέρος κοντά στο χωριό Le Puy-en-Velay της Γαλλίας, είναι ένα μαγευτικό μικρό προσκύνημα που στέκεται στην κορυφή ενός λεπτού, σε σχήμα οβελίσκου, ηφαιστειογενούς σχηματισμού.
 
 


Είναι το παλαιότερο εκκλησάκι του Le Puy. Ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεται είναι ιερός τόπος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εδώ βρισκόταν ένα προϊστορικό dolmen, το οποίο οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει στον Ερμή. Όταν αργότερα οι Χριστιανοί εκχριστιάνισαν το μέρος, εξαγίασαν το βράχο αφιερώνοντας τον στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτης πολλών ψηλών κορυφών στην Ευρώπη.


Ο βράχος έχει ύψος περίπου 85 μέτρα και οι επισκέπτες φτάνουν στο εκκλησάκι μέσω 268 πέτρινων σκαλοπατιών. Ο ηφαιστειακός πυρήνας έχει ύψος 82 μέτρα ενώ η διάμετρος του στην κορυφή είναι μόλις 57 μέτρα.


Ο επίσκοπος του Puy, Godescalc, έχτισε το εκκλησάκι στο 962. Το αρχικό ιερό ήταν πολύ απλό. Το εκκλησάκι επεκτάθηκε τον 12ο αιώνα με την προσθήκη δύο πλαϊνών παρεκκλησίων, ενός καμπαναριού, έναν ελλειπτικό διάδρομο, έναν μικρό ναό στο αρχικό ιερό, μια σκαλιστή πύλη και ένα νάρθηκα. Εκείνη την εποχή, ενισχύθηκε με βαψίματα των τοιχογραφιών του 10ου αιώνα.


Το καμπαναριό ανακατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συλλογή από ιερά αντικείμενα κάτω από την αγία τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων ενός μεταλλικού βυζαντινού σταυρού και ένα ξύλινου σταυρού του 11ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου