Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ίσως το πιο ωραίο ψυχιατρικό άσυλο στον κόσμο


Όταν φανταζόμαστε ένα ψυχιατρικό άσυλο, πιθανώς δεν είναι αυτή η εικόνα που μας έρχεται, αλλά σκοτεινοί διάδρομοι και μπουντρούμια. Πάνω όμως στους λόφους της Τοσκάνης, ένα τέτοιο άσυλο έγινε με στυλ.
 

Δείτε ακόμη:
Η φύση «καταπίνει» εγκαταλελειμμένο νησί - σανατόριο έξω απ’ τη Νέα Υόρκη
Το εγκαταλελειμμένο Beelitz-Heilstätten, το νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε ο Χίτλερ
Πίσω από τις πόρτες του εγκαταλελειμμένου Λεπροκομείου της Χίου


Με ανακτορικού κήπους, τοιχογραφίες στους τοίχους, φοίνικες στα παράθυρά τους, οι ασθενείς που μεταφέρονταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Villa Sbertoli θα μπορούσαν εύκολα να νομίζουν ότι βρισκόντουσαν σε ένα πολυτελές σπα.


Η βίλα χτίστηκε στα 1800 από έναν πλούσιο Ιταλό επιχειρηματία, ονόματι Augustine Sbertoli, αλλά όπως λέει η ιστορία, ο ίδιος ο γιος του "τρελάθηκε", αν και κάποιοι λένε ότι έπασχε από κάποια σωματική αναπηρία. ΤΟ 1868, ο ρωμαϊκή αναπαλαιωμένη βίλα μετατράπηκε σε νοσοκομείο για νευροπαθείς, και από τότε, ο Sbertoli έγινε γνωστό ως Δρ Augustine Sbertoli.


Το νοσοκομείο αναλάμβανε ασθενείς από όλη τη χώρα και τελικά από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θεραπεύοντας άτομα που έπασχαν από ψυχιατρικές ασθένειες μέχρι επιληψία και αλκοολισμό. Η πλουσιότερη ελίτ μπορούσε να εμπιστευτεί τη Villa Sbertoli να φροντίσει τους "δύσκολους" συγγενείς της και να είναι διακριτικοί. Αλλά πάνω απ' όλα, τους κρατούσε μακριά από αδιάκριτα μάτια.


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Φασίστες πήραν τον έλεγχο της βίλας και την χρησιμοποίησαν ως φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους και, όταν τελείωσε ο πόλεμος, έγινε ξανά ψυχιατρικό άσυλο.


Παρέμεινε έτσι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η Ιταλία πέρασε μια μεταρρύθμιση για τα ψυχιατρεία, η οποία ζητούσε από όλα τα "παλιού στυλ" άσυλα να κλείσουν.


Ο νόμος εφαρμόστηκε επίσημα το 1998 και τότε η Villa Sbertoli αναγκάστηκε να κλείσει όλες τις εναπομείναντες εγκαταστάσεις της. Από τότε, έχει εγκαταλειφθεί και κάπου-κάπου κατοικείται από μερικούς καταληψίες.




από: messy nessy chic

1 σχόλιο: