Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

1919: Ερπυστριοφόρα στις Άλπεις


Τα ερπυστριοφόρα, που βλέπουμε στις φωτογραφίες, φαίνεται να μεταφέρουν τουρίστες στις πλαγιές του Mont d'Arbois, στην κοινότητα Μεζέβ της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα, αυτές οι βόλτες ήταν καλύψεις για ένα μυστικό σχέδιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.




Σε μερικές φωτογραφίες φαίνεται ο ένστολος στρατηγός Jean Baptiste Eugène Estienne, που θεωρείται στη Γαλλία ως ο "Père des Chars" (πατέρας του άρματος). Το 1919, ο Estienne έγραψε το "Study of the Missions of Tanks in the Field" (Μελέτη των αποστολών των αρμάτων στα πεδία των μαχών). Πρότεινε ότι τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παράλληλα με τα ερπυστριοφόρα, για την μεταφορά πεζικού, πυροβολικού και άλλων προς υποστήριξη δυνάμεων.


Στις φωτογραφίες βλέπουμε στιγμιότυπα από τις δοκιμές του, όπου τα ερπυστριοφόρα είναι καλυμμένα σαν απλά μεταφορικά για τουρίστες, ώστε να εξαπατήσει τυχόν εχθρικά βλέμματα που μπορεί να παρακολουθούσαν.


Κατασκευασμένο από τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot, ένα από τα μοντέλα είχε παγκάκια παράλληλα προς το όχημα, κάτι που έκανε τους επιβάτες να ολισθαίνουν επικίνδυνα στις απότομες πλαγιές.


Δύο χρόνια αφότου τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες, το Mont d'Arbois, αναπτύχθηκε από ένα μέλος της οικογένειας των Rothschild, σε ένα μοντέρνο χιονοδρομικό κέντρο για να ανταγωνιστεί το St. Moritz.


από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου