Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Πόσο μεγάλα μπορεί είναι μερικά πράγματα γύρω μας;

Το βομβαρδιστικό Β-2 είναι ένα από τα πιο προηγμένα και πιο ακριβά αεροπλάνα στον κόσμο. Αυτό που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν είναι το πόσο πραγματικά μεγάλο είναι. Το άνοιγμα των φτερών ενός Β-2 είναι 172 πόδια (52,43 μέτρα), μεγαλύτερο από ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Ο Kevin Wisbeth συνθέτει ψηφιακά ανθρώπινες κατασκευές και θαύματα της φύσης για να δείξει τα μεγέθη τους.





Ο Wisbeth είναι ο δημιουργός της σειράς στο Youtube "A Quick Perspective" που δείχνει το μέγεθος μερικών πραγμάτων με απλές εικόνες, γι' αυτούς που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το άνοιγμα των φτερών ενός βομβαρδιστικού Β-2, ή να μην κατανοούν το βάθος του μεγαλύτερου ορυχείου της Ρωσίας.

Ο κινητήρας M-1 Rocket σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1950 για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA και θα ήταν ο μεγαλύτερος κινητήρας που κατασκευάστηκε ποτέ, αν είχε κατασκευαστεί. Η διάμετρός του ήταν 4,27 μέτρα, ή τόσο όσο να καλύψει πλήρως ένα Smart.

Το ορυχείο Mir που βρίσκεται στη Ρωσία είναι ένα από τα βαθύτερα ορυχεία στον κόσμο. Το επίσημο βάθος του είναι 525 μέτρα και η διάμετρός του 1.200 μέτρα. Το 2ο ψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ, το Willis ή Sears Tower έχει ύψος 442 μέτρα.

Τα προϊστορικά έντομα ήταν μεγαλύτερα από το μέσο όρο των σημερινών λόγω του υψηλότερου επιπέδου οξυγόνου. Ο Pulmonoscorpius kirktonensis που το μήκος του έφτανε τα 60 εκατοστά ή το μέγεθος μιας σπιτικής γάτας.

Το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο που κατασκευάστηκε ποτέ ήταν το Seawise Giant με μήκος 451,9 μέτρα. Δεν μπορούσε να περάσει από τη Μάγχη, τη Διώρυγα του Σουέζ και τη διώρυγα του Παναμά. Εδώ, φαίνεται τοποθετημένο στην κύρια λίμνη του Central Park στη Νέα Υόρκη.

Ο αστεροειδής Διόνυσος ανήκει στη ζώνη των αστεροειδών του Απόλλωνα. Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρα. Η αξία των φυσικών πόρων του αστεροειδούς εκτιμάται περίπου στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εδώ, τον βλέπουμε σε σύγκριση με την γέφυρα Golden Gate.

Καθώς συνεχίζουμε το κυνήγι για την εξωγήινη ζωή, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε όλο και μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κινεζική επαρχία Guizhou με διάμετρο 500 μέτρα. Εδώ, είναι τοποθετημένο στο κέντρο του Λας Βέγκας.

Όταν κατασκευάστηκε ο Τιτανικός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έχουν κατασκευαστεί. Είχε συνολικό μήκος 269 μέτρα. Από τότε, η ναυπηγική έχει διανύσει πολύ δρόμο. Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ U.S.S. Ronald Reagan έχει μήκος 332,84 μέτρα. Εδώ, βλέπουμε τον Τιτανικό σε σύγκριση με το U.S.S. Ronald Reagan.

Αν και το Death Star δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι η μεγαλύτερη μηχανή που συνέλαβε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Εκτιμάται ότι το πλάτος του Death Star είναι περίπου 159,33 μέτρα, ή περίπου το 1/4 του μήκους της Φλόριντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου