Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η Γέφυρα του Σιδηρόδρομου του Θανάτου στην Ταϊλάνδη και η πραγματική της ιστορία


Πρόκειται για την γέφυρα που έγινε διάσημη χάρη σε ένα μυθιστόρημα και σε μια ταινία, αλλά δεν κατασκευάστηκε πάνω από τον ποταμό Κβάι -στον ποταμό έγιναν γυρίσματα και της ταινίας "Ο Ελαφοκυνηγός".



Στην Ταϊλάνδη υπάρχει μια διάσημη γέφυρα που διασχίζει έναν ποταμό, τον Κβάι, και είναι τουριστικός προορισμός για επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.

Το όνομα του ποταμού είναι "Khwae", αλλά οι Δυτικοί τον έμαθαν ως "Kwai", χάρη στο μυθιστόρημα του 1952 και στην ταινία του 1957 με τίτλο "The Bridge Over the River Kwai" (Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι). Η πλοκή και χαρακτήρες είναι μυθοπλασία, αλλά η βασική ιστορία είναι αληθινή και ένα οδυνηρό απομεινάρι στην Ταϊλάνδη από ένα βάναυσο κεφάλαιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η γέφυρα βρίσκεται στην ήσυχη, επαρχιακή πόλη Kanchanaburi, περίπου 75 μίλια από την Μπανγκόκ και 30 μίλια ανατολικά από τα σύνορα με την Μιανμάρ. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως μέρος του σιδηροδρόμου Ταϊλάνδης-Βιρμανίας, ένα σύστημα που έγινε γνωστό ως "ο Σιδηρόδρομος του Θανάτου" και αυτό γιατί η ιστορία του βάφτηκε με το αίμα σχεδόν 100.000 εργατών και 16.000 αιχμαλώτων πολέμου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Η ιστορική γέφυρα είναι μια συμβολική υπενθύμιση της βασανιστικής σκληρότητας που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι πολέμου της Συμμαχίας (Αυστραλοί, Ολλανδοί και κυρίως Βρετανοί) και επιστρατευμένοι εργάτες από την Νοτιοανατολική Ασία, όλοι εξαναγκασμένοι από τους Ιάπωνες. Σκοπός των Ιαπώνων ήταν να δημιουργηθεί μια σιδηροδρομική γραμμή μήκους 250 μιλίων από την πόλη Ban Pong στην Ταϊλάνδη μέχρι την πόλη Thanbyuzayat στη Βιρμανία (πλέον Μιανμάρ), ένα έργο που υπολογίστηκε ότι θα διαρκούσε έως και 5 χρόνια, ολοκληρώθηκε σε 16 μήνες μέσα από αδυσώπητη κτηνωδία, πανούκλα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και με τη σίτιση των εργαζομένων κάτι καλύτερο από την πείνα.


Η γέφυρα εξυπηρέτησε το σκοπό της για κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. Το 1945 βομβαρδίστηκε βαριά από τις συμμαχικές δυνάμεις, καθιστώντας την την οδό με την οποία η Ιαπωνία θα κατακτούσε περαιτέρω τα δυτικά, οδό διαφυγής για τα στρατεύματα της που υποχωρούσαν. Ο έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής διαιρέθηκε μεταξύ των Βρετανών, οι οποίοι πήραν το τμήμα που βρισκόταν στην Βιρμανία, και τους Κρατικούς Σιδηρόδρομους της Ταϊλάνδης (SRT), οι οποίοι πήραν την πλευρά της Ταϊλάνδης -και ό,τι απέμεινε από τη γέφυρα.

Αν και οι ιστορίες του μυθιστορήματος και της ταινίας ήταν εφευρέσεις του Πιέρ Μπουλ και του Χόλιγουντ, η γέφυρα ήταν σημαντικό μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής, απλά δεν διέσχιζε τον Κβάι (ή Khwae, που προφέρεται σαν Κουάρ). Πάνω από τον Κβάι, δεν υπήρχε γέφυρα. Ο Μπουλ απλά μπέρδεψε τα ποτάμια. Για την ακρίβεια, είναι η σωστή γέφυρα, αλλά το ποτάμι είναι το Mae Klong. Έτσι, αντί η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος, το 1960 άλλαξε απλά το όνομα του ποταμού, κάνοντας το Khwae Yai.

Άποψη από την γέφυρα - φωτογραφία

Εξαιτίας των βομβαρδισμών, η γέφυρα υπέστη σοβαρές ζημιές. Μόνο η χαλύβδινη εξωτερική δομή έμεινε ανέπαφη. Ξαναχτίστηκε από τους SRT και έκτοτε χρησιμοποιείται για εμπορικά και τουριστικά ταξίδια. Σήμερα, μπορεί κανείς να διασχίσει την γραμμή με το τρένο, ή να δείτε αυτό το κομμάτι της ιστορίας από κοντά με τα πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου