Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Μια επίπεδη άποψη της εκπληκτικής οροφής της Καπέλα Σιξτίνα


Η οροφή της Καπέλα Σιξτίνα δημιουργήθηκε μεταξύ του 1508 και του 1512 από τον Μιχαήλ Άγγελο και θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της υψηλής τέχνης της Αναγέννησης.




Βασικό στοιχείο στη διακόσμηση της οροφής είναι εννέα σκηνές από το Βιβλίο της Γένεσης. Για να φτάσει στην οροφή του παρεκκλησίου του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα στην πόλη του Βατικανού, ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε τη δική του σκαλωσιά: μια επίπεδη ξύλινη πλατφόρμα σε υποστηρίγματα που στήθηκαν σε τρύπες στον τοίχο κοντά στην κορυφή των παραθύρων, αντί να την στήσει στο πάτωμα.


Ο διάσημος γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης, ζωγράφιζε σε όρθια θέση, κάτι που προκαλούσε τεράστια πίεση στο σώμα του και ειδικά στο λαιμό του. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν τοιχογραφία, δηλαδή το χρώμα εφαρμόστηκε σε υγρό γύψο. Το παρεκκλήσι έχει 40,9 μέτρα μήκος και 14 μέτρα πλάτος. Η οροφή έχει ύψος 13,4 μέτρα.


Στην φωτογραφία πιο πάνω (εδώ σε ανάλυση 3.129×1.125 pixels), βλέπουμε μια πεπλατυσμένη άποψη της οροφής, ενώ κάτω, έναν σύντομο οδηγό με τις διάφορες σκηνές που απεικονίζονται.


Πλήρης επισκόπησης του έργου και των ιστοριών που απεικονίζονται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου