Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Cuckooland: Ένα μουσείο αφιερωμένο στα ρολόγια κούκους


Διαθέτει ρολόγια κούκους, ένα μουσικό όργανο και μια μοτοσικλέτα. Αλλά ως επί το πλείστον, ρολόγια κούκους...




Από χτες, έχει εφαρμοστεί η χειμερινή ώρα (σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Την ώρα λοιπόν που όλοι εμείς θα βάλουμε κάποιο αναλογικό ρολόι που θα έχει απομείνει ακόμη στο σπίτι μας μία ώρα πίσω, στη μικρή αγγλική πόλη Tabley, τα αδέρφια Roman και Maz Piekarski θα είναι πολύ απασχολημένα.


Οι Piekarski είναι οι ιδιοκτήτες -και συντηρητές- της Cuckooland, μιας συλλογής με πάνω από 700 ρολόγια κούκους, που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 18ου και του 21ου αιώνα. Φέτος, στις 30 Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει μια εκατονταετηρίδα της χειμερινής ώρας καθώς το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο και εφαρμόστηκε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως British Summer Time. Για φέτος λοιπόν, τα δυο αδέρφια θα επαναφέρουν τον χρόνο σε όλα τα ρολόγια που δουλεύουν στην τεράστια συλλογή τους.


Τα δύο αδέλφια μελετούν τα ρολόγια από τότε που ήταν έφηβοι. Κάπου εκεί, άρχισαν να συλλέγουν ευφάνταστα και περίτεχνα ρολόγια, αποκτώντας εμπειρία για την ιστορία και τους μηχανικούς τους. Από το 1970, η συλλογή τους έχει μεγαλώσει σε περίπου 700 ρολόγια, μερικά από τα οποία είναι τα πιο όμορφα και πιο σπάνια που φτιάχτηκαν ποτέ, όλα από την "πατρίδα" αυτού του ρολογιού, τον Μέλανα Δρυμό στην κεντρική Ευρώπη.


Χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια κυνηγητού, αλλά τελικά το εύρος της συλλογής των Piekarski τους ανάγκασε να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό το 1990.


Η Cuckooland δεν είναι μόνο τα ρολόγια. Στη συλλογή των αδερφών υπάρχει και ένα ένα γερμανικό μουσικό όργανο. Πρόκειται για ένα όργανο που χρησιμοποιείται κυρίως στα καρουζέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου