Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η φωτογραφία του Hubble που άλλαξε την αστρονομία για πάντα


Και την οποία οι περισσότεροι δεν την έχουν δει.



Δείτε ακόμη:
Καταπληκτική εικόνα από το Hubble: Ένα supernova στο αποκορύφωμα της λάμψης του
Κάπως έτσι θα ήταν ο νυχτερινός ουρανός 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν
Το Hubble γιορτάζει τα 26α γενέθλιά του με μια εκπληκτική εικόνα του νεφελώματος Bubble
Μερικές από τις πιο απίστευτες εικόνες του Hubble

Στα 26 χρόνια περιπλάνησής του, το Hubble Space Telescope έχει τραβήξει χιλιάδες απίστευτες εικόνες στο όνομα της επιστήμης.

Οι περισσότεροι από μας είμαστε εξοικειωμένοι με αυτές που δείχνουν μακρινά νεφελώματα και γαλαξίες με παράξενα σχήματα. Αλλά μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στην αστρονομία τραβήχτηκε από το Hubble το 1995 και ελάχιστοι της ρίχνουν μια δεύτερη ματιά.

Η φωτογραφία με τίτλο Hubble Deep Field (εδώ σε ανάλυση 1771x1819) δεν είναι καμία φανταχτερή, αλλά πρόκειται για ένα στιγμιότυπο σχεδόν ολόκληρης της ιστορίας του Σύμπαντος και η πρώτη φωτογραφία του είδους της.

Όντως, εκτός από μερικά άστρα και τις ακτίνες τους, κάθε κουκίδα που βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα δεν είναι άστρο, αλλά ένας ολόκληρος γαλαξίας.

Μερικοί από τους μικρότερους γαλαξίες της εικόνας είναι ηλικίες 12 δισεκατομμυρίων χρόνων, που σημαίνει ότι το φως τους που φθάνει σε αυτή τη φωτογραφία είναι μόλις μερικά δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.



Αλλά αυτό που είναι πιο συναρπαστικό σ' αυτή την εικόνα είναι το πώς προήρθε. Πριν από αυτήν, το Hubble χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη διερεύνηση συγκεκριμένων αντικειμένων στο διάστημα -για ασυνήθιστα άστρα ή γαλαξίες.

Αντ' αυτού, ο αστρονόμος Robert Williams, ο διευθυντής του Hubble μεταξύ του 1993 και του 1998, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο για να κάνει κάτι διαφορετικό: να δει κάτι μη συγκεκριμένο.

Δεν είχαν καμία ιδέα του τι θα έβλεπαν. Κοιτώντας όμως σε ένα σκοτεινό σημείο του διαστήματος, έλπιζαν ότι τα μήκη κύματος του φωτός που θα έφταναν σε εμάς, θα προέρχονταν από κάποια στιγμή πολύ πριν από την εξέλιξη του Σύμπαντος απ' ό,τι είχαμε δει πριν.

Ήταν ένα τεράστιο ρίσκο και εκείνη την εποχή, η NASA δεν είχε την πολυτέλεια να χάσει χρήματα -οι επιστήμονες της αποστολής τα είχαν πρόσφατα μαντάρα με έναν ελαττωματικό καθρέφτη του Hubble, που είχε ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται θολές εικόνες για τρία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν ο περίγελος της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για μήνες.

Αγνοώντας τους μισητές, ο Williams αποφάσισε να τραβήξει μια "φωτογραφία του τίποτα". Η Hubble Deep Field ήταν η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε και δείχνει τόσο πίσω χρονικά το Σύμπαν μας. Εισήγαγε όμως και μια εντελώς νέα τεχνική για την αστρονομία.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα ήταν ότι άλλαξε τον τρόπο που οι επιστήμονες μοιράζονται τα δεδομένα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οφείλουμε πολλά στο Hubble και στους ερευνητές πίσω από αυτές τις τρελές εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου