Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Το Δέντρο Μητέρα: Ένα πνευματικό κέντρο του Σαμανισμού που είναι βουτηγμένο στο γάλα και την βότκα και καλύπτεται με μπλε κασκόλ


Όσοι εξασκούν τον Σαμανισμό πιστεύουν ότι οι Σαμάνοι επικοινωνούν με τον πνευματικό κόσμο και το Δέντρο θεωρήθηκε πύλη προς τα πνεύματα όταν χτυπήθηκε από έναν κεραυνό.



Παρά το γεγονός ότι ο Βουδισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία στη Μογγολία, ο Σαμανισμός είναι ζωντανός. Συχνά, οι δύο θρησκείες αναμειγνύονται και υπάρχουν μέρη σε όλη τη Μογγολία που το μαρτυρούν αυτό. Η Eej Mod -ή Δέντρο Μητέρα- στην πόλη Shaamar είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Η φήμη του έχει εξαπλωθεί και εκτός Μογγολίας και έρχονται προσκυνητές από την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Δέντρο.


Μέχρι το 2015, το Δέντρο ήταν ένα πραγματικό δέντρο, γύρω από το οποίο είχε χτιστεί μια ger (μια φορητή, στρόγγυλη σκηνή καλυμμένη με δέρματα που χρησιμοποιείται ως κατοικία νομάδων στις στέπες της Κεντρικής Ασίας). Όταν το 2015 ένας πιστός άναψε ένα κερί δίπλα στο δέντρο -κάτι που πάρα πολλοί άλλοι είχαν κάνει πριν απ' αυτόν- το δέντρο έπιασε φωτιά και καταστράφηκε. Ο κορμός σώθηκε από τη φωτιά και τοποθετείται στον περίβολο. Σήμερα, η σκηνή εξακολουθεί να είναι στη θέση της και το έδαφος, εκεί όπου το Δέντρο μεγάλωσε κάποτε, αποτελεί αντικείμενο λατρείας.


Το κούτσουρο, μαζί με μερικά παρακείμενα δέντρα, είναι τυλιγμένα με τελετουργικά κασκόλ, ως επί το πλείστον μπλε, και βουτηγμένα στο γάλα και στη βότκα. Η περιοχή είναι "οχυρωμένη" με τούβλα από τσάι. Κοντά στο Δέντρο Μητέρα, τα τελευταία χρόνια ένας Μογγόλος Σαμάνος έχει ανακηρύξει ένα άλλο δέντρο ως Άγιο Δέντρο.

από: atlas obscura

1 σχόλιο: