Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Νο 35




Το Planet Earth II φαίνεται φανταστικό



Θέλετε αποδείξεις ότι η φύση είναι πραγματικά συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις; Το δεύτερο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ του BBC "Planet Earth II", θα είναι ό,τι χρειάζεστε.


Όταν μια γάτα παρακολουθεί ένα θρίλερ...




Μια πολική αρκούδα παίζει σε μια πισίνα γεμάτη με πάγο



Η Nora, η νεότερη πολική αρκούδα του Ζωολογικού Κήπου του Όρεγκον στις ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2015 στο Columbus Zoo και μεταφέρθηκε στο Όρεγκον το φθινόπωρο του 2016.


Ένα φαρμακευτικό ερμάριο από το 1730


Το φαρμακευτικό ερμάριο προέρχεται από την ολλανδική πόλη Ντελφτ. Τα γυάλινα δοχεία και κεραμικά που βλέπουμε στις φωτογραφίες -μερικά απ' αυτά είναι γεμάτα ακόμη- έχουν το αρχικό περιεχόμενο τους.



Το 1543, ένα αγγειοπλάστης από την γαλλική πόλη Ρουέν κατασκεύασε πολλά αγγεία φαρμάκων για ένα τοπικό φαρμακείο και τα διακόσμησε σε ιταλικό στυλ. Η τέχνη της επισμάλτωση εισήχθη στην Ολλανδία τον 16ο αιώνα από τους Ιταλούς αγγειοπλάστες που εγκαταστάθηκαν στην Αμβέρσα. Η πόλη Ντελφτ έγινε διάσημη ήλθε από την ανάπτυξη της τεχνικής φαγιάνς, ειδικά στο μπλε χρώμα (Delfts blauw), που απογείωσε τη φήμη του Ντελφτ. Ακόμη και σήμερα έρχονται πολλοί τουρίστες και έμποροι στην πόλη μόνο για να αγοράσουν τα μπλε επισμαλτωμένα κομψοτεχνήματα των τεχνιτών του φαγιάνς. - από


"The Pit", μια καταβόθρα με φρέσκο νερού στο Τουλούμ (χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό)




Παράτησε τη δουλειά του, αγόρασε ένα στρατιωτικό φορτηγό και για 19 μήνες γυρνούσε στην Αφρική


"Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήθελα να εξερευνήσω την Αφρική, και μια μέρα συνειδητοποίησα ότι αν ήθελα να το κάνω, ήταν στο χέρι μου να γίνει πραγματικότητα.


Δούλεψα και αποταμίευα χρήματα για 6 χρόνια πριν νιώσω ότι είχα αρκετά για να μπορώ να πραγματοποιήσω το όνειρό μου.


Ήταν ένα μεγάλο βήμα, και οι περισσότεροι από τους φίλους μου νόμιζαν ότι ήμουν τρελός που πέταξε τις οικονομίες ολόκληρης της ζωής μου σε μια τρελή περιπέτεια, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω.


Ρώτησα την τότε φίλη μου αν ήθελε να έρθει μαζί μου και συμφώνησε. Αργότερα ανακάλυψα ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να το κάνουμε, αλλά ήξερα πόσο σημαντικό ήταν για μένα, οπότε δέχτηκε! (Για την ιστορία, πλέον είμαστε παντρεμένοι!).


Χρειάστηκαν 18 μήνες σχεδιασμού. Αγόρασα ένα κατάλληλο όχημα, το μετέτρεψα, έμαθα πρώτες βοήθειες, να οδηγώ 4x4 και πήρα άδεια οδήγησης. Σχεδίασα τη διαδρομής, έμαθα για την ελονοσία και άλλες ασθένειες, κλπ.


Τελικά, ήταν μια απίστευτη περιπέτεια 19 μηνών. Κατά καιρούς ήταν απίστευτα δύσκολη, αγχωτική, τρομακτική και μερικές φορές μου προκάλεσε δέος και απίστευτες εμπειρίες εξερευνώντας νέους πολιτισμούς, συναντώντας καταπληκτικούς ανθρώπους και επισκεπτόμενος όμορφα μέρη".




Πολλές περισσότερες φωτογραφίες εδώ.


Ένας σπάνιος λευκός τάρανδος


Ένας σπάνιος λευκός τάρανδος εντοπίστηκε πρόσφατα κοντά στη σουηδική πόλη Mala. Την φωτογραφία μοιράστηκε στο reddit ο nlsoy, αλλά δεν προέκυψαν πολλές πρόσθετες πληροφορίες (την μοιράζομαι με κάθε επιφύλαξη για τυχόν hoax).

Όπως αναφέρει και το my modern met, η αιτία της άσπρη γούνας του θα μπορούσε να είναι μια γενετική μετάλλαξη που αφαιρεί το χρώμα. Παρά την έλλειψη χρώματος όμως, ο τάρανδος δεν είναι αλμπίνο, διότι δεν έχει κόκκινα μάτια -ένα ενδεικτικό χαρακτηριστικό.


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου