Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Το σκάκι και οι τραυματίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Το σκάκι μπορεί να φαίνεται σαν μια ήρεμη άσκηση, αλλά έχει να κάνει με μάχη. Το παιχνίδι είναι μια εικονική απεικόνιση του πολέμου με κάστρα, ιππότες και βασιλείς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απέκτησε σημασία για τους τραυματίες και αιχμαλώτους, οι οποίοι ήταν συχνά αντιμέτωποι με τη μονοτονία για πολλές ώρες.



Δείτε ακόμη:
Ένα γλυπτό από άμμο ενός ελέφαντα που παίζει σκάκι με έναν ποντικό
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πιο διάσημα πιόνια σκακιού του κόσμου
Ένα σετ σκακιού που αναπαριστά τη Μάχη της Ισσού

Σκάκι με τους αρχηγούς των Συμμάχων (βασιλιάς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, βασίλισσα η σύζυγός του, Ελεονόρα Ρούζβελτ, αξιωματικοί οι Στάλιν και Τσόρτσιλ, ιππότες οι Σαρλ ντε Γκωλ και Τσιανγκ Κάι Σεκ και πύργοι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ και ο στρατάρχης Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ) και του Άξονα (βασιλιάς ο Χίτλερ, βασίλισσα η Εύα Μπράουν, αξιωματικοί ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο, ιππότες οι στρατηγοί Τότζο Χιντέκι και Χέρμαν Γκαίρινγκ και πύργοι ο στρατάρχης Ρόμελ και ο ναύαρχος Καρλ Νταίνιτς) - πηγή

Οι Συμβάσεις της Γενεύης είναι γνωστές σήμερα για τους ορισμούς των εγκλημάτων πολέμου, αλλά το 1929, η τρίτη σύμβαση όρισε το πώς θα μεταχειρίζονται οι αιχμάλωτοι πολέμου. Οι κανόνες δεν ανέφεραν μόνο τις φυσικές συνθήκες των αιχμαλώτων πολέμου, αλλά και τις πνευματικές και ηθικές ανάγκες τους, απαιτώντας την ελευθερία της θρησκείας, την κατάλληλη ιατρική θεραπεία και τον σεβασμό βάσει του στρατιωτικού βαθμού τους. Η σύμβαση περιείχε επίσης μια διάταξη για αναψυχή, η οποία ανέφερε ότι "στο μέτρο του δυνατού, οι εμπόλεμοι θα ενθαρρύνουν την πνευματική άσκηση και τον αθλητισμό που θα διοργανώνεται από τους αιχμαλώτους πολέμου".

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πήραν αυτή τη διάταξη στα σοβαρά και πολλοί αιχμάλωτοι πολέμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου την μετέφρασαν ως μια παρτίδα σκακιού. Η πνευματική άσκηση δεν λαμβάνει πολύ χώρο, μπορεί να παιχτεί με την πάροδο του χρόνου και ήταν σχετικά ήσυχη, καθιστώντας το σκάκι ιδανικό για τις φυλακές και τα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, διάφορες οργανώσεις υποστήριξαν το σκάκι, όπως έκανε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ο οποίος έστελνε σκάκι σε κρατούμενους. Σύντομα, άρχισαν να διοργανώνονται τουρνουά σκακιού σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου σε όλο τον κόσμο.

Σκάκι και Ντάμα του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού - πηγή

Αλλά οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήταν οι μόνοι πολέμου που αγάπησαν το σκάκι. Το 1945, ως απάντηση στην εισροή βετεράνων τραυματιών στο τέλος του πολέμου, η Σκακιστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ συνεργάστηκε με το περιοδικό Chess Review για να φέρει το σκάκι στους τραυματίες. Η οργάνωση, Chess for the Wounded (σκάκι για τους τραυματίες), όχι απλά έβαλε το σκάκι στα νοσοκομεία, αλλά έφερε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος κατευθείαν στους παίκτες. Μεγάλοι σκακιστές (πολλές γυναίκες που δεν υπηρετούσαν) πήγαιναν στους τραυματίες για να παίξουν μαζί τους. Μεταξύ αυτών ήταν η Gisela Gresser, η πρώτη Αμερικανίδα μάστερ και μια από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

Chess Review, τεύχος 11, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1943 - πηγή

Η φορητή σκακιέρα που βλέπετε στην αρχή του θέματος δόθηκε σε κάποιον παίκτη από τον Herbert H. Holland, έναν εργαζόμενο στο υπουργείο αγροτικών των ΗΠΑ, δικηγόρο και φανατικό παίκτης του σκακιού. Ο Holland ήξερε τι σήμαινε το κρεβάτι ενός νοσοκομείου: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έπεσε σε διαβητικό κώμα και πέρασε συνολικά σχεδόν τέσσερα χρόνια στα νοσοκομεία αναρρώνοντας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, όντας αυτοδίδακτος σκακιστής, διασκέδαζε παίζοντας σκάκι με τους άλλους ασθενείς, ένα χόμπι που διευκόλυνε την πλήξη του και έκανε τις ώρες πιο υποφερτές.

Ο Holland δεν ξέχασε ποτέ ότι το σκάκι άλλαξε τη ζωή του. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συγκέντρωσε συνολικά 1.150 σκάκι για αιχμαλώτους πολέμου. Τελικά έγινε επικεφαλής της οργάνωσης Chess for the Wounded. Αν και πολλοί παίκτες του προγράμματος χρησιμοποιούσαν το παραδοσιακό σκάκι, πολλοί χρησιμοποιούσαν τις ταχυδρομικές σειρές, σαν αυτή της φωτογραφίας. Οι κάρτες στα αριστερά χρησιμοποιήθηκαν ώστε να καταγράφουν οι παίκτες τις κινήσεις πολλών παικτών ταυτόχρονα, μιας και ταχυδρομούσαν τα παιχνίδια τους σε άλλους αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου