Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μερικά από τα παλαιότερα καταστήματα που λειτουργούν συνεχώς απ' όλο τον κόσμο


Σήμερα, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι ανοιγοκλείνουν εν ριπή οφθαλμού. Ελάχιστα καταστήματα παραμένουν ανοικτά για μερικά χρόνια -για να μην πούμε για μερικές δεκαετίες. Όμως, παρά την αστάθεια της λειτουργίας μιας επιχείρησης, μερικά καταστήματα έχουν καταφέρει να συνεχίσουν να λειτουργούν για πολύ καιρό. Σε κάποια μέρη, οι καταναλωτές αγοράζουν βιβλία ή ποδήλατα από το ίδιο κατάστημα που το έκαναν οι παππούδες τους και οι προπαππούδες τους -ή να τρώνε σε εστιατόρια που κάποτε τροφοδοτούσαν παλιούς στρατιώτες και εξερευνητές.

Τα καταστήματα που θα δείτε είναι μερικά από τα παλαιότερα καταστήματα που λειτουργούν αδιαλείπτως, όλα έχουν σπάσει κάποιο ρεκόρ μακροζωίας, είτε πρόκειται για το παλαιότερο κατάστημα του είδους τους στον κόσμο ή στη χώρα τους, και όλα είναι ακόμα στα ίδια μέρη που πρωτολειτρούργησαν!



Βιβλιοπωλείο Moravian - Το παλαιότερο της Αμερικής (φωτογραφία πάνω)
Το Moravian Book Shop ιδρύθηκε το 1745, στην πόλη Bethlehem της Πενσυλβάνια και είναι το παλαιότερο συνεχώς εν λειτουργία βιβλιοπωλείο της Αμερικής -το Bertrand στην Πορτογαλία άνοιξε 13 χρόνια νωρίτερα και θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου. Ενώ το Moravian ξεκίνησε ως ένα μέρος που θα μπορούσε κανείς να αγοράσει και εκτυπώσει θρησκευτικά κείμενα, άλλαξε με τον καιρό και πλέον πουλάει οποιοδήποτε βιβλίο στον έκτασης 15.000 τετ. ποδών χώρου του. Υπάρχουν φήμες που λένε ότι ένα φιλικό φάντασμα στοιχειώνει το κατάστημα, υπενθυμίζοντάς περιστασιακά στους εργαζόμενους να απενεργοποιούν τις συσκευές που έχουν μείνει σε λειτουργία.


St. Peter Stiftskeller - Το παλαιότερο εστιατόριο της Αυστρίας


Το St. Peter Stiftskeller ισχυρίζεται ότι αναφέρεται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 803 μ.Χ.. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε είναι σίγουρα το παλαιότερο συνεχώς σε λειτουργία εστιατόριο στην Αυστρία, και ίσως στον κόσμο. Βρίσκεται μέσα στη μονή του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ. Το εστιατόριο και το πανδοχείο φιλοξένησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων και φημολογείται ότι έχει σερβίρει από τον Χριστόφορο Κολόμβο και τον Καρλομάγνο μέχρι τον Μπιλ Κλίντον και τον Κλιντ Ίστγουντ.


Pearson Cycles - Το παλαιότερο ποδηλατάδικο του κόσμου
Το Pearson Cycles βρίσκεται στο Σάτον του Λονδίνου, ιδρύθηκε το 1860 και ανήκει στην οικογένεια Pearson για πέντε γενεές. Ιδρύθηκε από τον Thomas Pearson -αρχικά άνοιξε ένα σιδεράδικο, αλλά γρήγορα το άλλαξε σε ποδηλατάδικο. Σήμερα το δουλεύουν τα τρισέγγονα του Pearson. Το 2011, το ιστορικό κατάστημα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα. Το κατάστημα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το παλαιότερο κατάστημα ποδηλάτων στον κόσμο.


Nishiyama Onsen Keiunkan - Το παλαιότερο ξενοδοχείο του κόσμου


Το Nishiyama Onsen Keiunkan ιδρύθηκε το 705 μ.Χ. στην ιαπωνική περιφέρεια Yamanashi και λειτουργεί εδώ και 52 γενεές από την ίδια οικογένεια. Το πανδοχείο, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των Νότιων Ιαπωνικών Άλπεων, λειτουργεί για περισσότερο από μία χιλιετία. Γνωστό για τα πολυτελή δωμάτια και τα ζεστά ρεύματα του βουνού, το ξενοδοχείο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το παλαιότερο ξενοδοχείο στον κόσμο.


Antica Pizzeria Port’Alba - Η παλαιότερη πιτσαρία του κόσμου
Η Antica Pizzeria Port’Alba, που όταν πρωτοάνοιξε το 1738 ήταν κατάστημα πρόχειρων γευμάτων, άνοιξε το 1830 στη Νάπολη της Ιταλίας. Θεωρείται ευρέως η παλαιότερη πιτσαρία στον κόσμο, ένα ιστορικό εστιατόριο που χρησιμοποιεί πέτρες από τη λάβα του Βεζούβιου για να φτιάξει τους φούρνους του. Η Antica Pizzeria Port'Alba δεν εφηύρε την πίτσα, αλλά οι ιδρυτές της βοήθησαν να γίνει το φθηνό φαγητό του δρόμου μια γευστική εμπειρία.


Santa Maria Novella - Το παλιότερο φαρμακείο του κόσμου


Το Santa Maria Novella Pharmacy άνοιξε από Δομινικανούς μοναχούς το 1221. Παρέχει στην Φλωρεντία της Ιταλίας σπιτικά φάρμακα, σαπούνια και κολόνιες για σχεδόν 800 χρόνια. Βρίσκεται ακόμη στο αρχικό κτίριο, διαθέτει τεράστια ζωγραφισμένα ταβάνια και ένα μουσείο. Το πιο διάσημο προϊόν του είναι ένα αλάτι που μυρίζει και ονομάζεται Aceto dei Sette Ladri (Ξύδι των Επτά Κλεφτών), το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, χρησιμοποιούσαν οι τυμβωρύχοι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της πανούκλας.


R.J. Balson & Son - Το παλιότερο κρεοπωλείο στη Μεγάλη Βρετανία
Η οικογένεια Balson από το Bridport της Αγγλίας ασχολείται με το κρέας από το 1515, όταν ο John Balson ξεκίνησε να το πουλάει σε μια τοπική αγορά. Η οικογένεια έστησε το μόνιμο κατάστημά της το 1880 και εξακολουθεί να πουλάει κρέατα και λουκάνικα. Το κατάστημα χαρακτηρίστηκε σε μια εκπομπή του BBC το 2014 ως μια από τις παλαιότερες οικογενειακές επιχειρήσεις της Βρετανίας.


Oldest Sweet Shop - Το παλαιότερο κατάστημα πώλησης ζαχαρωτών στον κόσμο


Το Oldest Sweet Shop (αρχικά ονομαζόταν "The Old Sweet Shop") ιδρύθηκε το 1827 στη μικρή πόλη Pateley Bridge της Αγγλίας. Σήμερα, ανήκει στον πρώην διευθυντή τραπέζης Keith Tordoff, που το λειτουργία εδώ και δύο δεκαετίες. "Είχε έρθει μια 97χρονη στο κατάστημα και μας είπε ότι τελευταία φορά έρθει πριν από 5 χρόνια. Μας είπε ότι εκτός από τη θέση του ταμείου, δεν έχει αλλάξει", έχει δηλώσει ο ίδιος.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου