Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η πρώτη γέφυρα του Λονδίνου βρίσκεται σε μια πόλη στην Αριζόνα των ΗΠΑ


Η ίδια γέφυρα που κάποτε βρισκόταν στον Τάμεση, βρίσκεται στην πόλη Lake Havasu της Αριζόνα



Μέχρι το 1967, η παλιά London Bridge, που ήταν κατασκευασμένη από οπλισμένη λιθοδομή, είχε αρχίσει να επιδεινώνεται. Αντί όμως απλά να κατεδαφιστεί η κατασκευή του 1830, η πόλη του Λονδίνου αποφάσισε να την πουλήσει σε κάποιον πλειοδότη.

Η γέφυρα στο Λονδίνο κάπου στα 1900 - φωτογραφία

Ο ιδρυτής της Lake Havasu City, Robert P. McCullough, έμαθε για την πώληση και είδε μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά για να θέσει τη νέα κοινότητα στο χάρτη. Υπέβαλλε λοιπόν μια πλειοδότηση δύο εκατομμυρίων δολαρίων και την κέρδισε. Τώρα, απλά έπρεπε να μετακινηθεί η γέφυρα.

Η γέφυρα το 1972 - φωτογραφία

Η παλιά γέφυρα διαλύθηκε προσεκτικά και μετρήθηκε κάθε μία από τις πέτρες της. Το 1968, έτοιμη πλέον σε κομμάτια, εστάλη στην Καλιφόρνια μέσω της διώρυγας του Παναμά και στη συνέχεια οδικώς στην Αριζόνα. Εκεί, συναρμολογήθηκε και πάλι προσεκτικά και άνοιξε για το κοινό το 1971.


Σήμερα, η γέφυρα εξακολουθεί να φέρει μερικά από τα σημάδια της προηγούμενης ζωής της, όπως αυτά που άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Για την ιστορία, η γη της λίμνης Havasu δόθηκε στην πολιτεία της Αριζόνα από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή ιδιοκτησία ήταν ένας εγκαταλελειμμένος στρατιωτικός διάδρομος προσγειώσεων. Ο Robert McCulloch (πρόεδρος μιας πετρελαϊκής εταιρείας) έκανε μια συμφωνία με την κρατική κυβέρνηση και έλαβε τη γη δωρεάν με την υπόσχεση να την αναπτύξει. Όμως, οι κτηματομεσίτες δεν μπορούσαν να φέρουν υποψήφιους αγοραστές, επειδή το μέρος βρισκόταν μακριά από κέντρα και είχε πολύ ζεστό και ξηρό κλίμα. Έτσι πρότειναν την αγορά της γέφυρας στον McCulloch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου