Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το φανταχτερό εσωτερικό ενός τζαμί στο Ιράν


Εξωτερικά το Shāh Chérāgh, στην πόλη Σιράζ του Ιράν, μοιάζει με κάθε άλλο τζαμί με λεπτομερή διάκοσμο. Αλλά το εκθαμβωτικό εσωτερικό του είναι αυτό που εκπλήσσει τους επισκέπτες του.




Στο εσωτερικό, το Shāh Chérāgh είναι καλυμμένο με καθρέφτες και γυαλί, κάτι που δίνει στο κτίριο μια απαστράπτουσα εμφάνιση.


Shāh Chérāgh σημαίνει "βασιλιάς του φωτός" στα Περσικά, κάτι που μάλλον είναι αναφορά τόσο στη λαμπερή εμφάνιση του κτιρίου, όσο και στην ιστορία του.


Η ιστορία του τζαμιού άρχισε όταν, περίπου το 900 μ.Χ., ένας ταξιδιώτης είδε ένα παράξενο φως. Όταν πλησίασε το φως, είδε έναν τάφο και σκάβοντας βρήκε το κορμί ενός Μουσουλμάνου, το σώμα του οποίου είχε ακόμη την πανοπλία του. Το μέρος βελτιώθηκε και επεκτάθηκε στο πέρασμα των αιώνων, με θρησκευτικές σχολές και άλλες εγκαταστάσεις που προστίθεται στο συγκρότημα. Αυτό που κάποτε ήταν ένας μικρός τάφος, έγινε ένα φωτεινό τζαμί και δημοφιλής τόπος προσκυνήματος για τους Σιίτες μουσουλμάνους.


Η εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου δημιουργήθηκε με το φως να διαθλάται, χάρη στις προσθήκες της βασίλισσας Tash Khātūn κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, η οποία ήθελε κάθε γωνία του τζαμί να φωτίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου