Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η πρώτη ταινία των αδερφών Λυμιέρ το 1895


Το Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ στη Λυών (στα γαλλικά, La Sortie de l'Usine Lumière à Lyon) είναι ένα γαλλικό μικρού μήκους, ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του 1895 των αδερφών Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ. Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη τους ταινία και συχνά θεωρείται ότι είναι η πρώτη ταινία που έγινε ποτέ, αν και το Roundhay Garden Scene του Louis Le Prince χρονολογείται οκτώ χρόνια πριν, το 1888.Η ταινία αποτελείται από μία μόνο σκηνή στην οποία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των Λυμιέρ φεύγουν από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι είναι ως επί το πλείστον είναι γυναίκες και βγαίνουν από το μεγάλο κτίριο της 25 Rue St. Victor στο Montplaisir στα περίχωρα της Λυών, σαν να έχουν μόλις τελειώσει την εργασία τους.

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές εκδόσεις αυτής της ταινίας. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν ορισμένες διαφορές, για παράδειγμα, το στυλ στα ρούχα καταδεικνύει τις διαφορετικές εποχές που γυρίστηκε. Συχνά οι ταινίες αναφέρονται ως "ένα άλογο", "δύο άλογα" και "κανένα άλογο", βάσει μιας άμαξας που εμφανίζεται στις δύο πρώτες εκδόσεις (στην πρώτη την σέρνει ένα άλογο και στη δεύτερη δύο άλογα).

Ήταν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε σε ένα ακροατήριο που είχε πληρώσει. Πρόσφατα βρέθηκε ότι έχουν παραχθεί ακόμη δύο αντίγραφα της σκηνής, όπου δεν καταφέρνουν να φύγουν από το εργοστάσιο εγκαίρως όλοι οι εργαζόμενοι. Ένα μεγάλο σκυλί φαίνεται σε όλες τις εκδόσεις.

Η ύπαρξη της ταινίας είχε ξεχαστεί λίγο μετά τη διαλογή. Ανακαλύφθηκε το 1985 στη Λυών της Γαλλίας, 90 χρόνια αφότου τραβήχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου