Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Codex Gigas: Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφα του κόσμου


Το Codex Gigas ή η Βίβλος του Διαβόλου είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο του 13ου αιώνα στον κόσμο.

Είναι επίσης ένα από τα πιο παράξενα χειρόγραφα επειδή περιέχει ένα μεγάλο, ολοσέλιδο πορτρέτο του Διαβόλου.

Ο Κώδικας είναι τόσο μεγάλος που χρειάζονται δύο άνθρωποι για να το σηκώσουν και λέγεται ότι χρειάστηκαν πάνω από 160 δέρματα ζώων (γαϊδάρων) για να γίνει.




Έχει ύψος 92 εκατοστά, πλάτος 50 εκατοστά και πάχος 22 εκατοστά, ενώ ζυγίζει 74,8 κιλά. Διαθέτει 620 σελίδες και είναι δεμένο σε έναν ξύλινο φάκελο που είναι δερματόδετος και ο οποίος είναι διακοσμημένος με μεταλλικά σχέδια. Διαθέτει πολλά τμήματα καθώς και πολλά ιστορικά αρχεία όλα γραμμένα στα Λατινικά: Την πλήρη Βουλγάτα ή Βουλγκάτα (λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. από τον Ιερώνυμο κατ' εντολή του Πάπα Δάμασου Α' και υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Το όνομα προέρχεται από την φράση vulgata editio -έκδοση "κοινή" ή "για το λαό"- και ήταν γραμμένη στην καθομιλούμενη λατινική γλώσσα της εποχής), την Παλιά και Καινή Διαθήκη, το Ars medicinae (ένα βιβλίο που χρησιμοποιούσαν όλοι για να διδάξουν ιατρική κατά τον Μεσαίωνα), το Chronica Boëmorum του Kosmas Pražský (το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, ενός ιερέα, συγγραφέα και ιστορικού από οικογένεια ευγενών από την Βοημία), ένα ημερολόγιο, δύο έργα του του Ιώσηπου Φλάβιου (ή Γιοσέφ μπεν Μαθιά, Εβραίος λόγιος, ιστορικός και αγιολόγος, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν ο πρώτος που έγραψε την ιστορία των Ιουδαίων, στο βιβλίο του Ιουδαϊκή Αρχαιολογία) κ.ά.

Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε στο μοναστήρι Podlažice (Ποντλάζιτσε) των Βενεδικτίνων στην Βοημία και δημιουργός του ήταν ο μοναχός Hermannus Heremitus ο οποίος ήταν κάτοικος του μοναστηριού.

Σύμφωνα με το μύθο, ο μοναχός παρήγαγε το χειρόγραφο μέσα σε μία μόνο νύχτα με τη βοήθεια του Διαβόλου. Επειδή έσπασε τους μοναστικούς όρκους του, υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για να δοξάσει το μοναστήρι για πάντα, αλλά όταν είδε ότι δεν μπόρεσε να τα καταφέρει μόνος τους, προσευχήθηκε στον Εωσφόρο για να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του.


Το Codex Gigas φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της τσεχικής πόλης Broumov από το 1477 μέχρι το 1593. Το 1594, μεταφέρθηκε στην Πράγα για να γίνει μέρος της συλλογής του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του Τριακονταετή πολέμου, το 1648, ολόκληρη η συλλογή έγινε λάφυρο πολέμου του σουηδικού στρατού και από τότε μέχρι σήμερα, ο Κώδικας φυλάσσεται στην Στοκχόλμη -από το 1649 ως το 2007, στην βασιλική βιβλιοθήκη της Σουηδίας και από το 2009 στην εθνική βιβλιοθήκη στην Στοκχόλμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου