Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Η ιδιωματική έκφραση "It’s All Greek to Me"


Αν σε μας "φαίνονται κινέζικα", σε πολλές χώρες τους φαίνονται "ελληνικά".

Μια έρημος καλυμμένη με γκραφίτι από πέτρες


Η Κοιλάδα των Ονομάτων (Valley of the Names) βρίσκεται σε ένα απομονωμένο κομμάτι ερήμου στην Νότια Καλιφόρνια.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

8 εξερευνητές που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς -και μερικοί που βρέθηκαν

Άγαλμα του Gaspar Corte-Real - πηγή

Από τη φύση τους, οι εξερευνητές ωθούν τα όρια της επιβίωσής τους στο όνομα της δόξας. Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια κάποιας αποστολής τους. Με την πάροδο των χρόνων, η αναζήτηση της αλήθειας για το τι τους συνέβη, έχει γοητεύσει το κοινό, τους ιστορικούς και τους δημοσιογράφους, οδηγώντας σε πολυάριθμες θεωρίες, αλλά και σε μερικά εκπληκτικά ευρήματα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Το σλόγκαν "Just Do It" της Nike προέρχεται από τα τελευταία λόγια ενός θανατοποινίτη

Η φωτογραφία σύλληψης του Γκάρι Γκίλμορ - πηγή

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Nike και το σλόγκαν της έχουν γίνει ένα από τα πιο διάσημα ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα αθλητικών ενδυμάτων στον κόσμο.

Οι μπλε σαύρες του νησιού Γκοργκόνα στον Ειρηνικό Ωκεανό


Η μοναδική μπλε σαύρα του κόσμου ζει αποκλειστικά σε αυτό το απομονωμένο τροπικό νησί.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Το Πείραμα του Robbers Cave: Η ψυχολογική μελέτη μερικών αγοριών που ενέπνευσε τον "Άρχοντα των Μυγών" του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ


Ο Τούρκος ψυχολόγος Μουζαφέρ Σερίφ, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει μια από τις θεωρίες κοινωνικής συμπεριφοράς, άφησε 22 αγόρια, ηλικίας από 11 έως 12 χρονών, που επιβλέπονταν σποραδικά, σε μια κατασκήνωση στην ερημιά. Και στη συνέχεια τα προκάλεσε κρυφά ώστε να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο βρίσκεται σε ένα γαλλικό κάστρο


Σε όλη τη Γαλλία, σε ένα κάστρο στους αμπελώνες της Βουργουνδίας, μπορεί κανείς να δει ένα σοβιετικό ελικόπτερο, ένα hovercraft (αερόστρωμνο επί το ελληνικό) της δεκαετίας του 1970 και μια συλλογή ρεκόρ από μαχητικά αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν να μην φτάνουν αυτά, μια αποθήκη του κάστρου είναι γεμάτη με vintage πυροσβεστικά οχήματα, 200 μοτοσικλέτες αντίκες, 36 αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολλά άλλα.

Το Ματενανταράν στο Γιερεβάν της Αρμενίας και η συλλογή του με σπάνια χειρόγραφα


Το ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, Γιερεβάν, εκθέτει πολλά από τα σπάνια χειρόγραφα, περγαμηνές και βιβλία του.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Μηχανική Αφροδίτη: Τα όμορφα και τρομακτικά, κέρινα μοντέλα ανατομίας στα οποία εκπαιδεύονταν κάποτε οι γιατροί

Η Ανατομική Αφροδίτη "Venerina" του Ιταλού γλύπτη Κλέμεντ Σουσινί στο Palazzo Poggi, 1782

Το καλοκαίρι του Ιουλίου του 1932 έφερε έναν απροσδόκητο επισκέπτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες. Η πόλη είχε μετατραπεί σε μια εφήμερη παιδική χαρά με παραξενιές, θησαυρούς και εφευρέσεις για το ετήσιο θεματικό πάρκο Foire du midi. Όμως, αυτή τη φορά συμμετείχε και ο περίεργος Δρ Spitzner με τα ανθρώπινα κέρινα ομοιώματά του.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Λίμνη Nyos, η πιο θανατηφόρα λίμνη του κόσμου

Η λίμνη το 1986 - πηγή

1.746 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία μέσα σε μια νύχτα εξαιτίας της ηφαιστειακής λίμνης Nyos στο Καμερούν.

Η γενέτειρα του Scrabble


Μια -κάπως παράξενη- πινακίδα δρόμου σηματοδοτεί τη γωνία όπου εφευρέθηκε το διάσημο παιχνίδι λέξεων.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ο θρύλος της Tomoe Gozen, της πιο τρομερής γυναίκας σαμουράι της Ιαπωνίας

Η Tomoe Gozen, σε ζωγραφιά του Shitomi Kangetsu (1747–1797) - πηγή

Ο θρύλος λέει ότι η Tomoe Gozen διοικούσε 1.000 άντρες και ήταν τόσο ατρόμητη και αδίστακτη όσο και όμορφη.

Το μεγαλύτερο ανθοφόρο φυτό του κόσμου


Πανέμορφα μοβ λουλούδια κρέμονται από τη μεγαλύτερη βιστερία στον κόσμο στην Sierra Madre της Καλιφόρνια

Ιπτάμενες μηχανές από χαρτόνι, εμπνευσμένες από την Steampunk κουλτούρα


Ο καλλιτέχνης Jeroen van Kesteren περνάει τις ώρες του δημιουργώντας όμορφες και περίτεχνες φανταστικές ιπτάμενες μηχανές και αερόπλοια.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Η πραγματική, λυπητερή ιστορία γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να παίρνουν γλυκά από αγνώστους


Από μικροί μάθαμε από τους γονείς μας ότι ποτέ δε παίρνουμε οτιδήποτε -γλυκά, λεφτά, παιχνίδια- από ξένους. Αυτή η συμβουλή λοιπόν έχει τις απαρχές της σε μια πραγματική, τραγική ιστορία.

Δημοκρατία της Cospaia, το ιταλικό χωριουδάκι που για τέσσερις αιώνες ήταν ανεξάρτητο κράτος λόγω ενός τοπογραφικού λάθους


Κοντά στην Τοσκάνη, στη βόρεια Ούμπρια, βρίσκεται ένα μικρό ιταλικό χωριό που ονομάζεται Cospaia. Για σχεδόν τέσσερις αιώνες, αυτή η επικράτεια έκταση λίγο πάνω από τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν μια ανεξάρτητη δημοκρατία, χωρίς κυβέρνηση, νόμους ή φόρους ή οτιδήποτε που κάνει ένα έθνος.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Τα διάσημα κρυστάλλινα κρανία δεν είναι ούτε των Αζτέκων, ούτε εξωγήινα, αλλά μια φάρσα Βικτωριανών καλλιτεχνών

Το κρυστάλλινο κρανίο του Βρετανικού Μουσείου που είναι ίδιο με το διάσημο κρανίο Mitchell-Hedges - πηγή

Μια μελέτη του 2008, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν (Smithsonian Institute), διαπίστωσε ότι πιθανότατα και τα 13 κρυστάλλινα κρανία είναι ψεύτικα.

Οι κρυμμένοι γίγαντες σε ένα δάσος του Βελγίου


"Με λένε Thomas Dambo. Κατασκευάζω τεράστια, ξύλινα τρολ και τα κρύβω στην άγρια φύση και τα δάση. Ελπίζω έτσι να απομακρύνω τους ανθρώπους από τις πόλεις και τις οθόνες των υπολογιστών, να μπουν στην άγρια φύση και να τους επανασυνδέσω με τον φυσικό κόσμο. Όλα τα τεράστια τρολ είναι από ανακυκλωμένα υλικά γιατί θέλω να δείξω τη δυνατότητα αυτού του πολύτιμου υλικού, το οποίο συχνά απορρίπτεται και γίνεται απειλή για τον φυσικό κόσμο".

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Η ηρωική ζωή της Τζαμαϊκανής νοσοκόμας Μέρι Σίκολ που ελάχιστοι ξέρουν και θυμούνται


Η Μέρι Σίκολ (Mary Seacole) αντιμετώπισε αντιξοότητες -και πυρά- για να βοηθήσει τραυματίες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, ελάχιστοι θυμούνται τα ηρωικά της επιτεύγματα.

Το τραγούδι τίτλων του M.A.S.H. το έγραψε ένας 15χρονος και οι στίχοι του είναι πολύ δυσάρεστοι

Η αφίσα της ταινίας του 1970 - πηγή

Ο τίτλος του είναι "Suicide is Painless", δηλαδή "Η αυτοκτονία είναι ανώδυνη".

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Εκεί που δημιουργούνται οι μηχανές από τα όνειρα του Ιουλίου Βερν


Πίσω από τις πόρτες ενός παλιού ναυπηγείου στη Ναντ της Γαλλίας, εδώ και είκοσι χρόνια μια γαλλική ομάδα τεχνιτών συγκολλεί, σφυρηλατεί και λαξεύει κάτι πρωτοφανές, φτιάχνοντας ένα παράξενο μηχανικό σύμπαν, που θα νόμιζες ότι υπήρχε μόνο στις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν, ή στα σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το 150 χρόνων ατμόπλοιο της λίμνης Τιτικάκα που κινείται με κοπριά

Το BAP Puno

Η λίμνη Τιτικάκα, η μεγαλύτερη λίμνη στη Νότια Αμερική, βρίσκεται ψηλά στις Άνδεις, στα σύνορα του Περού και της Βολιβίας. Καταλαμβάνει μια βαθιά κοιλάδα στα βουνά, μήκους 190 χιλιομέτρων και πλάτους 80 χιλιομέτρων στο ευρύτερο σημείο της. Βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 3.800 μέτρων, οπότε είναι η υψηλότερη πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο χάρη στα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν επιβάτες και φορτία μεταξύ των περουβιανών και βολιβιανών ακτών.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Οι παράξενες διατροφικές συνήθειες τεσσάρων ιστορικών επιστημόνων


Αν κάποιος είναι αρκετά επιτυχημένος, ο κόσμος δε σταματάει απλά στο να τον μιμείται. Είτε μιλάμε για το Έλον Μασκ, είτε για τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ξέρουν τις εργασιακές τους συνήθειες, τις συνήθειες ύπνου, τα αγαπημένα βιβλία τους, ακόμη και το τι τρώνε, με την ελπίδα να γίνουν και αυτοί -έστω και λίγο- επιτυχημένοι. Μια ματιά στις συνήθειες διάσημων μπορεί να μας δώσει μια εικόνα του τι άνθρωποι είναι.

Το παιδικό βιβλίο του 18ου αιώνα που φοβόταν κάθε παιδί

Struwwelpeter, 1845, πρώτη έκδοση - πηγή

Τον 19ο αιώνα, ένας Γερμανός ψυχίατρος και συγγραφέας έγραψε ένα παιδικό βιβλίο το οποίο -αν δημοσιευόταν σήμερα- θα προκαλούσε την κοινή γνώμη.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Bass Reeves, ο αληθινός, μαύρος Μοναχικός Καβαλάρης που η ιστορία ξέχασε


Κυνήγησε χιλιάδες εγκληματίες και άφηνε ένα ασημένιο δολάριο σαν "υπογραφή". Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές προσωπικότητες της Άγριας Δύσης, ο Bass Reeves έχει ξεχαστεί.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η νεκρική μάσκα της "Άγνωστης του Σηκουάνα" που έγινε η γνωστή μάσκα της ΚΑΡ.Π.Α. και ακούστηκε σε ένα τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον


Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα δημοφιλές έργο τέχνης για τα γαλλικά σπίτια ήταν η L'Inconnue de la Seine, δηλαδή, η "Άγνωστη Γυναίκα του Σηκουάνα", μια -ανατριχιαστική- μάσκα θανάτου μιας νεαρής γυναίκας της οποίας το σώμα ανασύρθηκε από τον Σηκουάνα στο Παρίσι, κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1870 ή του 1880.

Ο παλαιότερος σε χρήση τηλεφωνικός αριθμός της Νέας Υόρκης


Αν -λέμε αν- θέλετε να πάτε στη Νέα Υόρκη και χρειάζεστε να κλείσετε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Pennsylvania, απλά καλέστε το 6-5000.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ο Ουίλιαμ Μπλέικ και το όραμα που του ενέπνευσε ένα από τους πίνακές του


Ο Ουίλιαμ Μπλέικ ισχυρίστηκε ότι ζωγράφισε τον πίνακα "The Ghost of a Flea" μετά από ένα συναπάντημα σε ένα όραμα με τη συγκεκριμένη εφιαλτική παρουσία.

Ένας πράσινος λαβύρινθος γεμάτος με τοξικά φυτά


Ο Jardín Botánico Atlántico, δηλαδή Βοτανικός Κήπος του Ατλαντικού, στην πόλη Χιχόν στην βορειοανατολική Ισπανία εγκαινιάστηκε το 2003, καθιστώντας τον τον πρώτο κήπο του είδους στην περιοχή.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Mindhunter: οι αληθινοί δολοφόνοι και αναλυτές πίσω από τη διάσημη σειρά


Μιας και ανακοινώθηκε η πρεμιέρα του 2ου κύκλου της διάσημης σειράς "Mindhunter" του Netflix, γνωρίστε μερικούς από τους πιο τρομακτικούς κατά συρροή δολοφόνους όλων των εποχών και τους αναλυτές ανθρώπινης συμπεριφοράς (profiler) του F.B.I. που τόλμησαν να μπουν στο αρρωστημένο μυαλό τους.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Το ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος, του οποίου η θανατηφόρα συνάντηση με μια ατομική βόμβα ενέπνευσε το Godzilla


Σε μια γωνιά στο πάρκο Yumenoshima στο Τόκιο βρίσκεται ένα ψηλό κτήριο. Μέσα του, υποστηριζόμενο από μεταλλικά στηρίγματα, είναι ένα ανεμοδαρμένο μήκους 28,5 μέτρων αλιευτικό. Σήμερα, το σκάφος έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά πριν από 65 χρόνια, αυτό το σκάφος των 140 τόνων ήταν το σύμβολο της διαμαρτυρίας ενάντια στα πυρηνικά όπλα και η έμπνευση για ένα διάσημο σύμβολο της ποπ κουλτούρας.

Το μουσείο των παιχνιδιών στην Βασιλεία της Ελβετίας


Το Spielzeug Welten Museum (Μουσείο των Παιχνιδιών του Κόσμου) στην Βασιλεία ικανοποιεί το παιδί που κρύβεται μέσα σας με πολλά εκθέματα όπως ιστορικά αρκουδάκια, κούκλες και μικροσκοπικούς κόσμους που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.