Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

16 τραγούδια της δεκαετίας του 1990 με σκοτεινούς στίχους


Το BuzzFeed ζήτησε από τον κόσμο να μοιραστεί τραγούδια της δεκαετίας του 1990 που τους συγκλόνισαν όταν έμαθαν την πραγματική σημασία των στίχους τους.



Nirvana, "Polly"



Το τραγούδι αναφέρεται σε μια πραγματική απαγωγή μιας 14χρονης. Το 1987, η 14χρονη επέστρεφε από μια συναυλία όταν την απήγαγε ο Gerald Friend. Την πήγε στο τροχόσπιτό του και την βίασε. Το κορίτσι, το όνομα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, βασανίστηκε με μαστίγιο, ξυράφι και φλόγιστρο. Κατάφερε να δραπετεύσει όταν ο Friend την πήγε μια βόλτα και σταμάτησε να βάλει αέριο. Συνελήφθη και φυλακίστηκε.

The Goo Goo Dolls, "Slide"
Σε μια εμφάνιση το 2002, ο ιδρυτής, κιθαρίστας και φρόντμαν της ροκ μπάντας Goo Goo Dolls εξήγησε ότι το τραγούδι αναφέρεται σε μια έφηβη, σε ένα αυστηρό καθολικό περιβάλλον, που μένει έγκυος. Μαζί με τον φίλος της αντιμετωπίζουν το δίλημμα της έκτρωσης ή του γάμου.

Third Eye Blind, "Jumper"
Ο τραγουδιστής Stephan Jenkins έχει δηλώσει ότι το τραγούδι είναι "για ένα φίλο που είναι γκέι, που πήδηξε από μια γέφυρα αυτοκτόνησε". Επίσης, το τραγούδι έχει να κάνει με τις δυσκολίες του Jenkins στην παιδική του ηλικία. "Οι γονείς μου χώρισαν και αυτό με πείραξε. Ήμασταν φτωχοί και πήγαινα σε πλούσιο γυμνάσιο. Ήμουν δυσλεκτικός και είχα διαταραχή έλλειψης προσοχής, την οποία εξακολουθώ να έχω. Ένα απόγευμα, είχα μια φώτιση. 'Προέρχομαι από δύσκολες καταστάσεις. Αυτός είμαι'. Το αγκάλιασα".

Janet Jackson, "Together Again"
Το τραγούδι γράφτηκε ως φόρος τιμής από την Τζάκσον για ένα φίλο που πρόσφατα είχε πεθάνει από το AIDS, καθώς και για τα θύματα του AIDS και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο -όπως αναφέρεται στις σημειώσεις του The Velvet Rope. Αρχικά, γράφτηκε ως μπαλάντα, αλλά αναπροσαρμόστηκε ως dance και house. Η Τζάκσον εμπνεύστηκε από προσωπική εμπειρία, καθώς και από ένα mail που έλαβε από ένα νεαρό αγόρι από την Αγγλία που είχε χάσει τον πατέρα του.

The Verve Pipe, "The Freshman"
Ο τραγουδιστής των Verve Pipe, Brian Vander Ark, έγραψε το τραγούδι στηριζόμενος σε ένα πραγματικό γεγονός: η πρώην φίλη του είχε κάνει έκτρωση. Όμως, αναφέρει ότι η κοπέλα πήρε υπερβολική δόση Valium για να αυτοκτονήσει, κάτι που δε συνέβη ποτε.

Dave Matthews Band, "Crash Into Me"
Ο Matthews ανέφερε ότι το τραγούδι γράφτηκε από την οπτική ενός ηδονοβλεψία που παρακολουθούσε ένα κορίτσι τη νύχτα από το παράθυρο του δωματίου της.

Blind Melon, "No Rain"
Ο μπασίστας του συγκροτήματος Brad Smith έγραψε το τραγούδι πριν μπει στην μπάντα. Είχε μετακομίσει από το Μισισίπι στο Λος Άντζελες και είχε τις μαύρες του. "Το τραγούδι έχει να κάνει με όποιον που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και βρίσκει δικαιολογίες όταν δεν έχει τίποτα". Εκείνη την εποχή, ο Smith έβγαινε με ένα κορίτσι που έπασχε από κατάθλιψη (κοιμόταν τις ηλιόλουστες ημέρες και παραπονιόταν όταν δεν έβρεχε) και είπε ότι έγραψε το τραγούδι από την οπτική της. Αργότερα συνειδητοποίησε ότι το έγραψε και για τον ίδιο.

The Smashing Pumpkins, "Today"



Αντικατοπτρίζει τη διάθεση του τραγουδιστή Billy Corgan, ο οποίος ήταν καταθλιπτικός όταν το έγραψε. Ο Corgan βρισκόταν υπό θεραπεία και πάλευε με τις προσδοκίες ότι οι Smashing Pumpkins θα γινόντουσαν οι επόμενοι Nirvana. Πολλοί ερμήνευσαν τον στίχο "today is the greatest day", εσφαλμένα, ως ένα ελπιδοφόρο τραγούδι. Ήταν όμως ακριβώς το αντίθετο. Ο ίδιος δήλωσε, "Ήμουν πραγματικά αυτοκτονικός. Σκέφτηκα ότι ήταν αστείο να γράψω ένα τραγούδι που θα έλεγε ότι σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα της ζωής σου, γιατί δεν μπορεί να γίνει χειρότερη".

Martina McBride, "Independence Day"
Στο τραγούδι, μια κόρη (Heidi Butler Prine) θυμάται ένα τραγικό περιστατικό που έζησε σαν παιδί. Η μητέρα της (Darcie Jones) συμμετείχε σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με τον αλκοολικό πατέρα της (Aaron Wrench). Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, η κόρη περπατά στην πλατεία της πόλης και ακούει φήμες για τον πατέρα της. Εκείνη τη μέρα, η μητέρα καίει το σπίτι τους, πιθανώς με τον σύζυγο και την ίδια μέσα, και η κόρη στέλνεται σε ένα ορφανοτροφείο. Σύμφωνα με την McBride, η μητέρα δεν πέθανε στην φωτιά και πλέον είχε την ανεξαρτησία της από μια καταχρηστική σχέση. Οι στίχοι έχουν διπλό νόημα. Η γυναίκα της ιστορίας κέρδισε την "ελευθερία" της από τον καταχρηστικό σύζυγό της. Όμως, ο τίτλος αναφέρεται και στο γεγονός ότι τα γεγονότα συνέβησαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δηλαδή στις 4 Ιουλίου.

Hanson, "MMMBop"
Σε μια συνέντευξη, ο ντράμερ του συγκροτήματος Zac Hanson ανέφερε, "Το τραγούδι αναφέρει ότι πρέπει να κρατάμε όσα πραγματικά αξίζουν. Αντιπροσωπεύει ένα πλαίσιο χρόνου ή τη ματαιότητα της ζωής".

Ben Folds Five, "Brick"
Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Ben Folds για την τότε φίλη του στο γυμνασίου που αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση. "Πραγματικά, δεν ήθελα να γράψω το τραγούδι από οποιαδήποτε πολιτική άποψη ή να δηλώσω κάτι. Απλώς ήθελα να πω το πώς αισθάνεται κανείς όταν το κάνει".

Fastball, "The Way"
Το τραγούδι βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Lela και του Raymond Howard, ενός ηλικιωμένου ζευγαριού από το Salado του Τέξας, που πήγε οδικώς σε ένα ετήσιο φεστιβάλ 10 μίλια μακριά από το σπίτι τους, και δεν επέστρεψε. Η Lela έπασχε από Αλτσχάιμερ και ανάρρωνε από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. 14 μέρες μετά την εξαφάνιση του ζευγαριού, βρέθηκαν στο Hot Springs του Αρκάνσας, περίπου 400 μίλια μακριά από τον προορισμό τους. Ήταν ακόμα στο όχημα, το οποίο είχε βγει από τον δρόμο και ήταν κρυμμένο στους θάμνους.

The Toadies, "Possum Kingdom"
Το Possum Kingdom είναι μια λίμνη στο Τέξας, κοντά στην περιοχή απ' όπου κατάγεται η μπάντα. Σε μια συνέντευξη του 1995, ο τραγουδιστής Todd Lewis, ο οποίος έγραψε το τραγούδι, δήλωσε, "Είναι απλά μια ιστορία που άκουσα εδώ και πολύ καιρό, είναι μια πολύ παγερή, απόκοσμη λίμνη. Υποτίθεται ότι υπήρχε ένας πραγματικός στάλκερ στο Tyler του Τέξας, ο οποίος έγινε λαϊκός ήρωας. "Ήμουν με την οικογένεια για τις γιορτές και αφού είπαμε όλα όσα λένε οι οικογένειες, άρχισαν να μιλάνε για τον τύπο που πήγαινε στα παράθυρα και άρχισε να μπαίνει σε σπίτια. Όλοι είχαν τρομοκρατηθεί".

Sublime, "Wrong Way"
Το τραγούδι αναφέρεται στην Annie, ένα 12χρονο κορίτσι που εξαναγκάστηκε στην πορνεία από τον μέθυσο πατέρας της. Ο αφηγητής του τραγουδιού, που τον έλκει σεξουαλικά η Annie, την απομακρύνει από την κατάσταση, αλλά τελικά η μικτή αφήνει και αυτόν. Ο μπασίστας Eric Wilson, έχει δηλώσει ότι είναι για ένα κορίτσι που ήξεραν στο Λονγκ Μπιτς. "Είναι σχεδόν μια αληθινή ιστορία".

Red Hot Chili Peppers, "Under The Bridge"



Ο τραγουδιστής Anthony Kiedis έγραψε το τραγούδι για τις μέρες που ήταν εξαρτημένος από την ηρωίνη και τη μοναξιά που απέφερε αυτό. Η γέφυρα που αναφέρεται στο τραγούδι είναι το μέρος που πήγαινε μερικές φορές για να αγοράσει ναρκωτικά και να φτιαχτεί.

από: buzzfeed με πληροφορίες από songfacts.com και wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου